Faces of ScienceOlifanten redden met wiskundige modellen19 december 2018Wat zou je doen met een miljoen?Na vier jaar onderzoek naar hoe overstromingen en klimaatverandering de huizenmarkt in kustgebieden beïnvloeden, zou ik graag een miljoen hebben voor het volgen van mijn hart. Door olifanten en neu...
Niet iedere wiskundige is een stoethaspel22 september 2016Observaties van het Heidelberg Laureate ForumWiskundigen zijn niet allemaal mannelijke stoethaspels met sociale beperkingen. Maar toch kan het voor een vrouw moeilijk zijn om in dat wereldje een leefbare niche te vinden. Wiskunderedacteur Arn...
Een historische reis langs algoritmes10 augustus 2023Recensie Als dit dan dat van computerwetenschapper Chris BleakleyWat we er ook van vinden, we kunnen niet zonder algoritmes. Nooit gekund ook, want algoritmes bestaan al sinds mensen kunnen denken.
Zon, zee en wetenschap6 juli 2023Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieDe zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
Olifantenpaadjes voor ons brein14 april 2023Marcus du Sautoy beschrijft belangrijke shortcuts uit de wiskundeAl duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
Minder mensen, minder uitstoot6 april 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisMinder mensen leidt tot minder uitstoot. Daarom is geboortebeperking een oplossing voor de klimaatcrisis, beredeneren bezoekers van 'Energy Junkies'. Is dat een terechte aanname?
Wat blijft er nog over van vreemdetalenkennis?26 oktober 2022Wat blijft er nog over van vreemdetalenkennis?Een taal die je leert op de middelbare school, en daarna niet meer gebruikt, zakt nooit helemaal weg. Een recente studie laat zelfs zien dat veel van die talenkennis bewaard blijft.
Hoe communiceren we met buitenaards leven?4 oktober 2022Hoe communiceren we met buitenaards leven?Stel dat we ooit intelligent buitenaards leven ontdekken, hoe kunnen we dan met hen communiceren? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Drie boeken over leven in een wereld vol algoritmes22 december 2021Aanbevolen door Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologieWat je koopt, waar je woont, wie je vrienden zijn; algoritmes analyseren deze informatie om jouw leven 'makkelijker' te maken. Professor Jos de Mul tipt drie boeken over hoe algoritmes ons leven beïnv...
EventScience Filmclub12 november 2021Speciale Editie: 'wetenschappelijke doorbraken'Die ene ingeving, die plotselinge ontdekking, dat geslaagde experiment. In een speciale editie van de Science Filmclub praten we met drie onderzoekers over 'wetenschappelijke doorbraken' en de impact ...
Abelprijs 2014 voor entropie-wiskundige Yakov Sinai26 maart 2014Rus beschrijft chaos op wiskundige wijzeDe Abelprijs, één van de belangrijkste wiskundeprijzen, gaat dit jaar naar Yakov Sinai, een voor oorsprong Russische wiskundige die bij Princeton Universty in de VS werkt. Dat maakte het Noorse Abe...
Wiskundigen, wees niet te terughoudend in het publieke debat11 december 2019Recensie ‘De grenzen van het getal’‘De grenzen van het getal’ is een bundel van zeventien interviews met mensen wier werk met wiskunde te maken heeft. Een interessant, breed overzicht, al is de link met wiskunde soms heel dunnetjes....
Colors of Math: mooie documentaire over hoe wiskundigen denken13 september 2013Colors of Math: mooie documentaire over hoe wiskundigen denkenEen documentaire over hoe het voelt om wiskundige te zijn. Of beter gezegd: hoe een wiskundige voelt.
Wiskundigen kraken a[^3^] + b[^3^] + c[^3^] = 4227 september 201942 is, als laatste getal onder de 100, ook te schrijven als som van drie derdemachtenHet blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Faces of ScienceCOVID-19 bestrijden met behulp van data13 april 2020COVID-19 bestrijden met behulp van dataHoe kunnen wiskundige modellen helpen in de coronacrisis? Als datawetenschapper houden dit soort vraagstukken mij nu erg bezig.
'Je bent er niet minder om, als je die prijs niet wint'25 juli 2019Interview met Fieldsmedaille-winnaar Alessio FigalliOp een groot congres in Leiden spraken wiskundigen uit de hele wereld over differentiaalvergelijkingen: het basisgereedschap voor toegepaste wiskunde.
Reken je een breuk aan elliptisch biljart en halfedele kunstonyx9 oktober 2018Recensie van ‘Denkraam, puzzels voor breinbazen’Wiskundige en puzzelontwerper Jaap Klouwen publiceert zijn derde en - zegt hij zelf - laatste bundel 'Briljante breinbrekers'.
Even over evolutie: het is meer dan een theorie24 augustus 2023Even over evolutie: het is meer dan een theorieEr zijn mensen die de evolutietheorie beschouwen als niets meer dan een hypothese: een mogelijkheid vol onzekerheden te midden van andere potentiële verklaringen. Maar evolutie is niet louter een v...