In welke steden richten hoosbuien de meeste schade aan?
Met de nieuwe neerslagindex geven onderzoekers aan hoe goed de provinciehoofdsteden stortbuien aankunnen. En worden ze met elkaar vergeleken. Den Haag komt als slechtste uit de bus.
Met de nieuwe neerslagindex geven onderzoekers aan hoe goed de provinciehoofdsteden stortbuien aankunnen. En worden ze met elkaar vergeleken. Den Haag komt als slechtste uit de bus.
Het boek ‘Voorbij de dijken’ geeft een overzicht van dertig ingrepen langs de rivieren en de kust die Nederland veiliger, maar ook aantrekkelijker maken. Dit gebeurt met behulp van spectaculaire foto’s en gedetailleerde beschrijvingen.
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
Door de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar staat Venetië voor 70 procent onder water. Aardwetenschapper Gilles Erkens vertelde over de gevaren van bodemdaling voor kuststeden.
Tijdens forse hoosbuien houden inwoners van Rotterdam-Noord voortaan droge voeten. Het net geopende waterplein slaat bijna twee miljoen liter regen op. Dreigt geen wateroverlast? Dan skaten en basketballen buurtbewoners er. Het waterplein maakt onderdeel uit van een grootscheepse aanpak om de ...
Al jaren zijn er innovatieve waterkeringen op de markt. Toch wordt bij dreigende overstromingen voornamelijk de oude, vertrouwde zandzak ingezet. Flood Proof Holland, een nieuw testgebied voor tijdelijke waterkeringen, probeert daar verandering in te brengen. In deze proeftuin worden veelbelov...
Tegen welke waterstanden moeten onze dijken bestand zijn? Een lastige vraag, want we meten het waterpeil in Nederland pas sinds 1772. Willem Toonen van de Universiteit Utrecht keek tijdens zijn promotie-onderzoek verder terug in de tijd.
Overlopende riolen, ondergelopen tunnels en huizen die blank staan. Hevige zomerse buien zorgen in veel steden voor flinke overlast. Maar hoeveel en waar de neerslag in steden valt is nog een raadsel. Om meer informatie te verzamelen schafte Rotterdam onlangs een regenradar aan en meet het nee...
Afgelopen week verscheen het nieuwste ‘State of the Climate’ rapport. In dit gezaghebbende internationale verslag berichten wetenschappers over de toestand van de verschillende parameters in het klimaatsysteem gedurende het afgelopen jaar. 2010 werd onder andere gekenmerkt door een...
Het water komt. Pas verschenen klimaatrapporten laten zien dat Nederland de komende eeuw flink wat extra water te verstouwen krijgt. Ondertussen bouwen we laaggelegen polders gewoon vol. Houden wij het hoofd boven water? “We hebben onszelf kwetsbaar gemaakt.”
Hittegolf in 2006, droge periode én slagregens in de afgelopen lente? Het extreme weer van de afgelopen jaren is nu nog een uitzondering, maar volgens internationaal onderzoek worden zulke uitschieters de komende eeuw steeds normaler. Dat meldt het Nederlandse klimaatplatform PCCC.
Zware buien zorgen de laatste dagen voor overlast. In het westen van ons land viel maandagochtend 4 juli op een aantal plaatsen 40 tot 80 mm. Ook op 30 juni vielen al enorme hoeveelheden; in Andel zelfs 113 mm in enkele uren!
In Midden- en Zuid-Duitsland ligt een dik pak sneeuw. Leuk voor de langlaufers daar. Maar houden we hier droge voeten als die sneeuw gaat smelten en al het water via de Rijn en de IJssel moet worden afgevoerd? Nederland is immers het afvalputje van Europa. Om goed voorbereid te zijn worden wee...