Naar de content

Nederlanders en 'hun' water

wikimediacommons

Nederlanders leven al eeuwenlang in een haat-liefdeverhouding met ‘hun’ water en dat is niet verwonderlijk: een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en moeten we met hand en tand verdedigen tegen het wassende water. Daardoor hebben we ook geleerd het water naar onze hand te zetten.

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Je draait aan een kraan en het water stroomt in overvloed. Met onze drinkwatervoorziening verkeren we in een ongekend luxe positie. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het kraanwater zo hoog.Dagelijks verbruikt elke Nederlander ongeveer 125 liter drinkwater. Daarvan drinken we overigens maar heel weinig; verreweg het meeste gaat op aan douchen en wasjes draaien in de wasmachine.

De kwaliteit van ons drinkwater voldoet aan strenge wettelijke normen. Toch is ons drinkwater voor veertig procent afkomstig uit oppervlaktewater en dat bevat nu eenmaal verontreinigingen van scheepvaart, wegverkeer, industrie en landbouw. Met geavanceerde technieken zuiveren de Nederlandse waterbedrijven ons drinkwater tot het voldoet aan de hoge eisen die we eraan stellen.

Rivieren, kanalen, dijken en duinen; het Nederlandse landschap weerspiegelt onze eeuwenoude relatie met water. Niet alleen hebben we geleerd ons te beschermen tegen het wassende water, maar ook om het water naar onze hand te zetten en hebben we zelfs leefbaar land verovert op de zee. Het is niet voor niets dat Nederland internationaal hoog aanzien geniet op het gebied van watermanagement.

Droogte - en dan?