Op ontdekkingsreis langs alle 61 Waddeneilanden
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
In 2016 is begonnen met de aanleg van vijf eilanden in het Markermeer. Initiatiefnemer Roel Posthoorn hoopt dat deze nieuwe natuur dezelfde allure zal krijgen als bijvoorbeeld de Veluwe of de Biesbosch. “De Marker Wadden kunnen volgens mij de verbondenheid van de mensen met de natuur ver...
In zijn nieuwste boek beschrijft Koos Dijksterhuis twaalf wandelingen door verschillende Nederlandse landschappen. Hij beschrijft uitgebreid wat hij ziet en doet en is daarmee een erg goede – soms iets te grondige – gids.
Als er niks gebeurt, wordt het Waddeneiland Griend verzwolgen door het water. Wetenschappers proberen het eiland met mosselkratten, zeegras en een heleboel zand te redden van de ondergang. NEMO Kennislink ging op bezoek.
Griend is verboden gebied, maar niet voor een kleine groep wetenschappers. Op het onbekende Waddeneiland onderzoeken ze alles wat er leeft. NEMO Kennislink mocht op bezoek komen.
De Waddenzee is een getijdengebied in een subtiel evenwicht tussen periodiek droogvallen en overstromen. Zeespiegelstijging, bodemdaling en afzetting van sediment beïnvloeden dit evenwicht. Een rapport van de Waddenvereniging kijkt alleen naar het meest pessimistische scenario om te betogen d...
Bioloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ontvangt dit jaar een Spinozapremie en krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. Kennislink spreekt met de waddenliefhebber over zijn onderzoek a...
Wie denkt dat bouwen met de natuur en bouwen met water iets nieuws is, heeft het mis! Op Texel wordt er al een half millennium gebruik gemaakt van de kracht van wind en water. Maar de natuur bouwt en breekt weer af, zoals op dit moment bij De Slufter gebeurt.
Als het klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zou de zee harder kunnen stijgen dan onze dijken aankunnen. Wat gebeurt er als de zeespiegel vijf meter stijgt?
Het Waddengebied is in meerdere opzichten uniek te noemen. In juni 2009 is een groot deel van de Wadden toegevoegd aan UNESCO’s Werelderfgoedlijst vanwege het dynamische, gevarieerde landschap en de bijbehorende soortenrijkdom. De laatste 500 jaar heeft de mens een steeds grotere invloed op he...
Zomers worden de Waddeneilanden overspoeld door toeristen. Hoewel er natuurlijk veel wordt geklaagd over al die buitenstaanders, heeft het toerisme er wel toe geleid dat de lokale identiteit sterker is geworden.
Tot en met de middeleeuwen waren de landbouw, veeteelt, visserij en de jacht de voornaamste bestaansmiddelen in de waddenregio. Tegenwoordig zijn toerisme en recreatie belangrijker, evenals gaswinning.
In de lente en zomer is het druk in de wateren, op de eilanden en zandplaten in het waddengebied. Niet alleen vogels, maar ook toeristen zoeken er hun rust. Leidt recreatie tot verstoring van de wadvogels? En zo ja, hoe ernstig is die verstoring dan?
Texelaars zijn anders, zeggen ze op Texel. Eén manier om die unieke identiteit te vieren is Ouwe Sunderklaas, een winters satirisch verkleedfeest. Pottenkijkers mogen aan wal blijven. Want Sunderklaas is alleen leuk voor Texelaars.
5 Mei Nationale Bevrijdingsdag. De dag dat Nederland de bevrijding van het Duitse juk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt en viert. Maar niet voor de Texelaars. Voor hen eindigt de oorlog pas op 20 mei 1945, als Canadezen voet aan wal zetten. De Canadese invasie maakt een einde a...
De afnemende voedselvoorraad in de Waddenzee dreigt een knelpunt te worden voor de kanoet. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Casper Kraan. Hij promoveert 26 april aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De meerderheid van de Amelander bevolking spreekt dialect. Terwijl de mannen vasthouden aan het oude dialect, staan de vrouwen meer open voor verandering.
De wadpier is in de Waddenzee niet langer meer zomaar de wadpier. Biologen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) hebben ontdekt dat in de wadbodem naast de ‘gewone’ wadpier ook de uiterlijk vrijwel identieke Franse tap voorkomt.
Op de meeste Waddeneilanden wordt alleen door de ouderen dialect gesproken. Op Ameland is dat anders. Daar spreekt ook de jeugd nog volop dialect. Voor Mathilde Jansen van het Meertens Instituut was dat één van de redenen haar promotieonderzoek op Ameland te doen.
Niet alleen tijdens Oerol is Terschelling een smeltkroes van culturen. De eilandcultuur is al eeuwenlang doordrenkt met invloeden van buitenaf, evenals de taal die er gesproken wordt.