Bij volle maan zijn de aardbevingen zwaarder16 september 2016Bij volle maan zijn de aardbevingen zwaarderIn de periode rond volle of nieuwe maan vinden meer zware aardbevingen plaats dan op andere dagen. Dat schrijft een team van Japanse aardwetenschappers deze week in het vakblad Nature Geoscienc...
Op zoek naar ons data-spiegelbeeld4 juni 2021Op zoek naar ons data-spiegelbeeldVan persoonlijke berichtjes tot je belastingaangifte, niemand kent zijn volledige data-spiegelbeeld. NEMO Kennislink duikt de komende maanden samen met NEMO Science Museum in de datawereld.
Event6 oktober: Ozone Hole: How We Saved The Planet6 oktober 20216 oktober: Ozone Hole: How We Saved The PlanetGratis vertoning van Ozone Hole: How We Saved The Planet, met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
Andere mensen krijgen corona, ik niet14 mei 2021Andere mensen krijgen corona, ik nietDe ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
Hoe zorgt NEMO Kennislink voor een constructieve discussie in de reacties?4 februari 2021Hoe zorgt NEMO Kennislink voor een constructieve discussie in de reacties?In deze laatste blog deelt Britte Schilt de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek naar lezersreacties.
Reuzenster Betelgeuse hult zichzelf in nevelen21 augustus 2020Reuzenster Betelgeuse hult zichzelf in nevelenDit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.
Waar is de drenkeling?2 oktober 2020Het is een chaos in de zeeHet was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
‘Vergeet de naaste niet te vragen hoe het gaat’20 juni 2020‘Vergeet de naaste niet te vragen hoe het gaat’Renske’s man heeft al jaren kanker. Dat werd voor haar zo zwaar dat ze psychologische hulp kreeg. Ze leerde daardoor haar eigen behoeftes in beeld te houden.
Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?9 april 2020Wat zegt je DNA over vatbaarheid voor Covid-19?Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? ...
Achter de maan zoeken naar de eerste sterren29 januari 2020Achter de maan zoeken naar de eerste sterrenAan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
Maan ontstond uit frontale planeetbotsing5 februari 2016Nieuw bewijs in langlopende discussieNog steeds is er geen volledig sluitende theorie voor het ontstaan van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken nu dat het hemellichaam is ontstaan doordat de aarde frontaal botste met een planeet t...
De maan als fruitvliegje30 juni 2013De maan als fruitvliegjeWat het fruitvliegje is voor een bioloog, is de maan voor een aard- of planeetwetenschapper, betoogde de nieuwe hoogleraar planeetwetenschappen Wim van Westrenen tijdens zijn oratie aan de VU Amste...
De kracht van een cultuurclash7 april 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieTijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransiti...
Geld voor een groene wereld13 maart 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieGeld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitsc...
Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Hoe kunnen we minder Russisch gas gebruiken?11 maart 2022Hoe kunnen we minder Russisch gas gebruiken?Europa wil af van het Russische gas. Maar op korte termijn overschakelen naar een volledig andere energiebron lijkt niet mogelijk. Wat zijn de opties?
'Ieder geschikt orgaan krijgt een bestemming'10 september 2021'Ieder geschikt orgaan krijgt een bestemming'Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is orgaandonatiecoördinator en vertelt aan NEMO Kennislink hoe dat gaat.
Even goede vrienden online27 augustus 2021Hoe (h)echt is online vriendschap?Is een Facebookvriend een vriend? We hebben vaak honderden online contacten en sociale platforms vervullen meerdere rollen. Maar voor echte vriendschap blijkt offline contact vaak onontbeerlijk.