'Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet'13 juni 2023Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid?
'Zonder veehouderij minder ziektes van dier op mens'15 augustus 2023Heel Nederland vegan: ZoönosenDe Nederlandse veehouderij is een bron van zoönosen. Wat als we geen vlees meer zouden eten en produceren in Nederland? We zouden een reductie zien in virussen als het vogelgriepvirus, volgens viro...
Waarom bestaande noodwetten niet tegen corona bestand zijn17 juli 2020Nieuwe noodwet is voorgelegd aan de Tweede KamerDeze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo'n wet nodig is.
Waarom privacy zo belangrijk is bij de nieuwe corona-app8 juli 2020Twee experts over het belang van privacy bij de CoronaMelderNEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Corona klaart de lucht9 april 2020Zo schoon als nu was de Nederlandse atmosfeer al tijden niet meerGeniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
‘Afgelasten eindexamens is ongevraagd experiment’24 maart 2020Gevolgen vallen mee, voorspelt hoogleraar onderwijskunde MartensOok dit jaar krijgen eindexamenleerlingen vanwege de coronacrisis net als in 2021 ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. In 2020 werd het centraal examen vanwege corona zelfs afgelast. Volg...
Waarom we ons allemaal anders laten leiden door de 'corona-angst'19 maart 2020Hoe schatten we in wat nog wel kan en niet?In Groot-Brittannië is naar de speeltuin gaan inmiddels verboden. In Nederland mag het nog wel, maar is het ook verstandig? En hoe nemen we überhaupt dergelijke beslissingen?
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Vijf vragen over stikstof25 oktober 2019Vijf vragen over stikstofDeze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: 'Niet alles kan overal'. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
‘Stikstof is een internationaal probleem’25 oktober 2019Interview met bodemonderzoeker Hans Kros over de stikstofcrisisSinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
Mannengriep: feit of fabel?4 april 2022Mannengriep: feit of fabel?Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is d...
Zes vragen over de boosterprik9 december 2021beantwoord door vaccinoloog Anke HuckriedeNederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'5 november 2021'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'"We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles", zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
EventLezing - Van vegansexuals tot kweekbossen22 juni 2023Lezing - Van vegansexuals tot kweekbossenEen lezing door Roanne van Voorst over vegansexuals, verwarmingsschaamte en de kweek van megabossen.
Worstelen met vaccinatiedilemma’s17 december 2020Worstelen met vaccinatiedilemma’sDe vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee exper...
Je geld of je leven?24 november 2020De economische dilemma’s bij het coronabeleidHet coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
‘Het wordt tijd dat politici echt het gesprek aangaan over het coronabeleid’30 september 2020Onderzoeker van DNA-dialoog pleit voor gelijkwaardig gesprek over coronaPremier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.