In Tsjernobyl fladderen de vlinders26 april 2016Dertig jaar na de ramp denkt men voorzichtig aan ontmantelingIn de nacht van 26 april 1986 ontploft reactor vier van de Russische kerncentrale Tsjernobyl, het ernstigste nucleaire ongeluk uit de geschiedenis. Roel van der Heijden ging 30 jaar later naar de ‘ver...
Red de vlinder, maar doe het niet stiekem29 september 2023Herintroductie van diersoorten gebonden aan regelsOnze biodiversiteit staat er niet goed voor. Bijna twee derde van de 76 soorten dagvlinders is bijvoorbeeld bedreigd; 15 soorten zijn zelfs verdwenen uit ons land. Met herintroducties kunnen ze een...
Iedereen kan aan wetenschap doen21 april 2020Boekbespreking ‘Citizen Science. Hoe burgers de wetenschap uitdagen’Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.
Faces of ScienceZeewier, Zout en Zwangere Vrouwen9 mei 2022Waarom er jodium in ons zout zitWaarom het joderen van zout één van de belangrijkste gezondheidsmaatregelen is waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, en waarom zwangere vrouwen meer zeewier moeten eten.
Faces of ScienceLeren over het leven10 oktober 2022Leren over het levenAls kind leerde ik vlinderboeken uit mijn hoofd en stuiterde ik om 6 uur ’s ochtends de trappen van ons oude huis af om vogels te kijken. Dat ik biologie ging studeren stond eigenlijk wel vast.
Faces of ScienceLang leve 'de biodiversiteit'!28 mei 2021Lang leve 'de biodiversiteit'!‘De biodiversiteit’ is een belangrijk maar ook vaak een nietszeggend ‘containerbegrip’. Er gaat een complexe wereld achter schuil maar voor veel mensen is het slechts een buzzword. Toch geven we er al...
Faces of ScienceDe bijzondere tradities rondom de promotieceremonie7 september 2020De bijzondere tradities rondom de promotieceremonieDeze zomer had ik de eer om als paranimf een promotieceremonie bij te wonen. Maar wat is een paranimf en wat houdt zo’n ceremonie precies in?
Faces of ScienceEen megagroot scheikundefeest in Californië10 april 2017Een megagroot scheikundefeest in CaliforniëEen belangrijk deel van onderzoek doen is je resultaten delen. Meestal gaat dat via een publicatie, maar soms ga je ook naar een conferentie. Een van de grootste scheikundeconferenties is die van de A...
De dialoog tussen je darmbacteriën en je brein18 juli 2019De dialoog tussen je darmbacteriën en je breinJouw darmen geven onderdak aan zo'n tien tot honderd biljoen individuele bacteriën. Die darmbewoners hebben invloed op het functioneren van je brein. Hoe kan dat?
Strikjes zorgen voor beter heupimplantaat12 januari 2018Strikjes zorgen voor beter heupimplantaatDankzij een nieuw materiaal is het mogelijk om betere heupimplantaten te maken, die langer meegaan. Wetenschappers aan de TU Delft bedachten het.
Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
Onvoorstelbaar vooruitzicht25 januari 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisHoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken. "We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst."
Hoe een individu het verschil kan maken in klimaatverandering1 juli 2022Het vlindereffect onderzochtHet is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Een stoepsnackbar voor insecten1 juni 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDankzij de vele stoepplantjes die mensen online melden, kan Nienke Beets haar onderzoeksvragen beantwoorden. Daarnaast beantwoordt zij ook graag vragen van de lezers over de stoepplantjes.
'Ik zocht lang naar een vacature die bij me paste, bleek dat die niet bestond'28 april 2022Interview met ‘klimaatboer voor het leven’ Anne van LeeuwenOp boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteek19 april 2022Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteekSteden raken in hete zomers snel oververhit. Een nieuwe methode van weerspiegeling die vlinders gebruiken zou uitkomst kunnen bieden.
Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet2 februari 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekAl bijna twintig jaar woon ik in hetzelfde dorp, maar nog steeds ontdek ik soms nieuwe plekjes. Door het stoepplantjesproject ga ik op zoek naar hoekjes waar stoepplantjes ongestoord kunnen groeien...