Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

De bijzondere tradities rondom de promotieceremonie

Karin Woudstra voor NEMO Kennislink

Deze zomer had ik de eer om als paranimf een promotieceremonie bij te wonen. Maar wat is een paranimf en wat houdt zo’n ceremonie precies in? Dat vertel ik je in deze blog.

Tijdens je promotie doe je vier jaar lang allerlei experimenten om jouw onderzoek te onderbouwen. Aan het einde van je promotie heb je zoveel informatie verzameld, dat je er een boek, een ‘proefschrift’ van zo’n 200 pagina’s, over schrijft. Maar voordat je jezelf doctor mag noemen, moet je dit proefschrift eerst verdedigen tijdens een plechtigheid. Hoe gaat zo’n dag in zijn werking en wat komt er allemaal bij kijken? Dat lees je hieronder!

Milad en ik

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Paranimf

Begin dit jaar vroeg mijn collega, Milad, of ik één van zijn paranimfen wilde zijn. Ik was vereerd, en zei dus direct ja! Een paranimf is namelijk meestal een studiegenoot of goede vriend die dichtbij de promovendus staat. Maar wat moet ik dan eigenlijk doen als paranimf?

Vroeger werd de promovendus begeleid door twee paranimfen, die bereid waren om het proefschrift te verdedigen in het geval dat de promovendus hiertoe niet in staat was, of waarmee de promovendus kon overleggen indien nodig. Tegenwoordig hebben paranimfen eigenlijk alleen een ceremoniële functie, al zorgen ze er ook voor dat de promovendus goed in de watten wordt gelegd na het behalen van de doctorstitel. Oftewel: PARTY TIME!

Wachtkamertje vol ogen

Het is 15 juni, de dag van Milad zijn verdediging. Tijd om de laatste cadeaus in te pakken, maar ook mijzelf: als paranimf moet ik namelijk netjes gekleed verschijnen. Een uur voor de plechtigheid plaatsvindt, spreken we af voor het academiegebouw. We worden naar een kamertje begeleid, waar we tijdelijk verblijven tot de ceremonie begint. Nerveus kleedt Milad zich om en als zorgelijke moeders zetten wij zijn vlinderdas recht. En alsof je al niet zenuwachtig genoeg bent, is de ruimte ook nog eens volledig gevuld met schilderijen van hoogleraren en rectoren die op je neer kijken.

Puntjes op de ‘i’ voor de ceremonie begint, in het kamertje vol met ogen.

Masyitha Ambarwati voor NEMO Kennislink

Tien minuten voordat de verdediging begint, worden we opgehaald om de formaliteiten van de ceremonie door te nemen, waarna we weer teruggebracht worden naar ons wachtkamertje vol ogen. De klok slaat half drie, de pedel (‘de man met de staf’) klopt aan, en als een sandwich (promovendus tussen twee paranimfen) worden we naar de zaal begeleid.

Net een toneelstuk

Eenmaal in de zaal aangekomen, buigen we ons naar links en rechts om de professoren te begroeten. Zodra de voorzitter de sessie opent, loopt Milad naar zijn stoel en mag hij gaan zitten. Pas daarna mag ik plaatsnemen. Nu wordt Milad een uur lang overhoord door de professoren (in het Engels). Zodra een professor zijn vraag aan Milad heeft voorgelegd, moet Milad zijn antwoord altijd beginnen met ‘Thank you for your question, very/highly learned opponent’.

Één voor één komt elke professor aan de beurt. Na 45 minuten gaan plots de deuren van de zaal open, en verschijnt de pedel. Hij tikt stevig met zijn staf op de vloer, en spreekt luidkeels de woorden ‘Hora Finita’: Het uur is geëindigd, de verdediging is voorbij.

De professoren staan op en lopen de zaal uit om tot een eindoordeel te komen, waarna wij weer naar ons ‘big brother is watching you’ wachtkamertje worden gebracht. Na een minuutje of tien worden we opnieuw, in sandwichformatie, naar de zaal gebracht. De voorzitter kondigt het eindoordeel aan: Je bent officieel geslaagd, en ik mag je als eerste feliciteren met je doctorstitel! In plaats van een hand te geven, biedt de voorzitter lachend zijn elleboog aan (we leven immers nog steeds in de coronatijd).

Milad en de voorzitter doen een heuse ‘corona elleboog-bump’.

Masyitha Ambarwati voor NEMO Kennislink

Persoonlijk vond ik de promotieceremonie een hele maffe ervaring. Het is bijna alsof je in een toneelstuk zit; er wordt nauwkeurig een ‘script’ gevolgd en voorgedragen. Het is dan ook meer een formaliteit dan een daadwerkelijke beproeving. Maar wat was het enorm tof om dit een keer van dichtbij mee te maken!

‘Hora Finita!’

De plechtigheid is voorbij, en dus is het tijd voor een feestje! Felicitaties stromen binnen, en de mobiel rinkelt non-stop. We overladen Milad met cadeaus, maar ook hebben we iets speciaals voor hem in elkaar gedraaid: een aftermovie van zijn PhD-leven. Op een lachwekkende wijze drijven we de spot met zijn PhD-leven, maar gelukkig is er ook genoeg tijd voor lieve woorden van familie, vrienden en collega’s. En terecht.

Milad, wat ben ik trots op jou! Voor elke vraag had jij je woordje klaar en je twijfelde geen seconde. Je hebt de doctorstitel dubbel en dwars verdiend, en ik wens je heel veel geluk!

ReactiesReageer