Vastgevroren voor de wetenschap
Tientallen internationale wetenschappers lieten zich doelbewust op een ijsbreker vastvriezen in het Noordpoolijs om onderzoek te doen naar het effect van klimaatverandering. Twee biologen vertellen erover.
Tientallen internationale wetenschappers lieten zich doelbewust op een ijsbreker vastvriezen in het Noordpoolijs om onderzoek te doen naar het effect van klimaatverandering. Twee biologen vertellen erover.
Op de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoeker Martine Maan het antwoord op deze vraag probeert te vinden.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Poetslipvissen reageren op hun spiegelbeeld en proberen zich te ontdoen van een markering op hun lijf. Deze bevinding van een Japans-Duits onderzoeksteam wakkert een discussie aan: zijn de dieren zelfbewust?
De koekoesmeerval laat haar eitjes in de mond van een baarsachtige uitbroeden. Biologen ontdekten dat de baarsachtige die samen met koekoeksmeerval evolueerde een deel van de eitjes van de koekoeksmeerval uit haar mond gooit. Waardoor haar eigen voortplantingssucces een stuk hoger is.
Tellen, daar houden marien biologen van. Tijdens onze tocht naar Curaçao is deze job weggelegd voor Jaap van der Meer en Bram Feij van het NIOZ. We varen inmiddels langs de kust van West-Afrika naar het zuiden en komen geregeld dolfijnen, walvissen en vliegende vissen tegen.
Veel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwachte recycling.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Om de veiligheid van Nederland weer tot 2050 te kunnen garanderen doet Rijkswaterstaat verschillende aanpassingen waarbij ze rekening houdt met zowel veiligheid als natuur.
Vis is gezond. In de top tien meest gekochte vissoorten in Nederland staat zalm met stip op nummer 1. Maar er bestaan verschillende soorten. Hoe zit het met de voedingswaarden? Is rode of roze zalm gezonder voor de mens?
De meeste haringwinkels in de top tien van de jaarlijkse AD-Haringtest komen uit de regio Rotterdam. Maar een statistische analyse maakt het zeer onwaarschijnlijk dat deze omgeving de beste haring van Nederland verkoopt.
Karpers die besmet zijn met een Koi herpesvirus zwemmen zichzelf beter door naar een warmer gebied te trekken. Het virus heeft echter een trucje achter de hand om ze tegen te houden. Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit ontrafelden het kat-en-muisspel van karper en virus.
Primaten kunnen menselijke gezichten van elkaar onderscheiden. Er zijn aanwijzingen dat andere zoogdieren daartoe ook in staat zijn. Nu lijkt het erop dat vissen – zonder neocortex – eveneens gezichten kunnen leren herkennen. Dat wijzen experimenten van Australische neurobiologen u...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Liesbet vroeg zich af of goudvissen duizelig worden in een kom. De vraag wordt beantwoord door Peter Klaren, universitair docent aan de afdeling Organismale Dierfysiologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Als we aan koraalriffen denken, zien we een ondiepe, tropisch warme oceaanbodem voor ons met veelkleurige koralen en veel vissen. Toch? Echter, de meerderheid van de koralen leeft verrassend genoeg op meer dan 50 m diepte in koude wateren. Wat weten we over deze koralen? Waarin verschillen ze ...
In het Devoon ontstonden amfibieën uit vissen; steeds meer overgangsfossielen duiken op. Hoe de evolutie van vis naar amfibie precies ging is nog onzeker. Een lopende Afrikaanse longvis steekt echter de helpende hand – of vin – toe.
Sinds 1960 is 88% van het Aralmeer opgedroogd. Maar sinds 2005 gaat het weer goed met het noordelijke meer: de vispopulatie herstelt zich inmiddels wonderbaarlijk snel omdat het waterniveau weer is toegenomen ter plaatse. Er is echter ook een schaduwzijde aan dit herstel…
Containerschepen, vissersboten, boorplatforms en windmolenparken op zee. Ze maken allemaal geluid. Gelukkig merken dieren onder water daar niks van. Hoewel… Steeds meer onderzoek wijst erop dat het zeeleven gevoeliger is voor geluid dan we altijd hebben gedacht.
De mens snijdt als een monster door de zee heen. Want, zo was het idee, eerst vingen we veel grote roofvissen zoals tonijn, maar zodra deze opraakten schakelden we over op kleinere visjes, het voedsel van tonijnen. Tot de zeeën leeg zijn. Nieuw onderzoek laat zien dat het zo simpel niet ligt.
Kennislink duikt in de controverse: vorige week kreeg hét keurmerk voor duurzame vis Marine Steward Council (MSC) een harde klap in het gezicht. Het keurmerk dat MSC afgeeft zou overbevissing in de hand werken, betoogden wetenschappers in het tijdschrift Nature. Maar is die kritiek wel terecht...
Door de stijgende CO2-concentratie in de atmosfeer verzuren de oceanen. Dit is een probleem voor koraal dat steeds minder bouwstenen kan vinden. Een ander, nieuw probleem lijkt er voor vissenlarven te zijn: ze kunnen hun vijanden niet meer ‘ruiken’ in zuur water.
Na supergespierde runderen, muizen en bodybuilders bestaan nu ook supergespierde forellen. Afgezien van hun imposante uiterlijk, is de genetisch veranderde spierforel vooral lekker op je bord, aldus zijn uitvinder.
Jaarlijks stelt de Visserijraad de vangstquota voor het komende jaar vast. Volgende maand is het weer zover. Zelden komen visquota overeen met wat de International Council for Exploration of the Sea (ICES) adviseert. Hoe nuttig is dit systeem en hoe werkt het in de praktijk?
Extra dikke, genetisch veranderde vissen bestaan al. Wat gebeurt er als deze dieren in het wild vrijkomen? Niet veel positiefs, zeggen Zweedse onderzoekers.
De hoeveelheid chemische vervuiling in nieuwe kweekvissoorten zoals pangasius en tilapia is erg laag. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Een kleine waterslang met tentakels laat zijn prooi zo schrikken dat deze vanzelf zijn bek inzwemt. Hoe hij dat precies doet, is nu in detail vastgelegd.
Organismen die vlak onder het zee-ijs leven, zijn cruciaal voor het ecosysteem in Antarctica. Hun biologische productie is groter dan gedacht.
Gesteente van 290 miljoen jaar oud herbergt drie verbebraten (gewervelden) uit een meer: een haai, een amfibie en een vis. De haai heeft de amfibie verorberd terwijl het amfibie de vis in zijn maag heeft.
Een landdier is een vis op pootjes. Toch zijn poten niet op het land ontstaan, ze bewezen onder water al veel eerder hun nut. Dat je er op land ook heel aardig mee uit de voeten kan, was 360 miljoen jaar geleden slechts een aardige bijkomstigheid.
Het decembernummer van 1997 van Natuur & Techniek vermeldde de vele positieve kanten van het eten van vis. TNO Voeding ontdekte een keerzijde; het toedienen van visolie bevordert pancreaskanker bij proefdieren. Voor mensen met deze vorm van kanker zijn de vooruitzichten doorgaans slecht.