Faces of ScienceDe taal van de Verlichting17 april 2019De taal van de VerlichtingDe studentenaantallen van de studie Nederlands lopen terug. Dat nieuws gaf aanleiding tot allerlei meningen over wat de studie wel en niet zou moeten zijn. Wat betekent mijn studie Nederlands voor mij...
'We wilden de Verlichting zélf aan het woord laten'5 november 2013'We wilden de Verlichting zélf aan het woord laten'De Verlichting is een moeilijk te begrijpen periode. De veelkleurigheid ervan wordt duidelijk in de bundel ‘Verlichting in Nederland 1650-1850’.
De huidige pandemie toont aan hoezeer we verbonden zijn met onze omgeving13 maart 2020Hoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus en wat dit zegt over onze tijdsgeestHoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus.
'Ook andere wezens zijn druk in de weer om de aarde te redden'14 februari 2020Interview met Lydia Baan Hofman over de filosoof Donna HarawayWe moeten af van het idee dat de mens centraal staat in de wereld. Promovendus Lydia Baan Hofman bestudeert het werk van filosoof Donna Haraway.
Een filosofische dialoog uit meerdere werelden8 november 2019Recensie van ‘Around the Sun’'Around the Sun' is geïnspireerd op een van de eerste populairwetenschappelijke werken over het universum. De film is prachtig, maar vraagt veel van de kijker.
Faces of ScienceDe geschiedenis van de nacht28 oktober 2019De geschiedenis van de nachtOp 26 oktober was de Nacht van de Nacht. Historicus Adriaan Duiveman stelt dat deze georganiseerde duisternis een soort historische re-enactment is. Want vroeger, in de zeventiende eeuw, was het echt ...
Faces of ScienceDrie nieuwe Faces of Science, hoera!17 april 2019Drie nieuwe Faces of Science, hoera!Faces of Science heeft weer drie nieuwe bloggers: Sophie Hermans, Lucas van der Deijl en Leanne Jansen.
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekers28 februari 2019Faces of Science breidt uit met 12 nieuwe onderzoekersFaces of Science breidt uit: twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschap.
Faces of ScienceRockgitarist? Waarschijnlijk een witte man17 mei 2016Rockgitarist? Waarschijnlijk een witte manOver het algemeen denken we dat muziek mensen samenbrengt. Welke taal je ook spreekt, wat voor opleidingsniveau, huidskleur, gender, seksuele voorkeur je ook hebt: de ritmes en melodieën van muziek...
Heeft de natuur last van ons licht?20 september 2019Heeft de natuur last van ons licht?Afgelopen zomer besloot minister Van Nieuwenhuizen dat het licht langs autowegen 's nachts weer aan moet. Heeft de natuur daar geen last van? Volgens bioloog Kamiel Spoelstra verschilt dit per soort.
'Levenslang zonder perspectief is een uitgestelde doodstraf'21 september 2023Niet normaal meer: de doodstrafDe levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
David Graeber zet de geschiedenis op z’n kop met Piratenverlichting16 maart 2023David Graeber zet de geschiedenis op z’n kop met PiratenverlichtingPiraten waren geen bloeddorstige bandieten, maar voorvechters van vrijheid en gelijkheid. Dat betoogt David Graeber in zijn boek over piraten op Madagaskar. Een bewuste provocatie van de geschiedschri...
Paradijselijk leven met elektrische apparaten11 november 2022Recensie ‘Het elektrisch paradijs’De afgelopen 150 jaar veranderde ons leven flink door uitvindingen die we in en om het huis gebruiken, zo laat het boek ‘Het elektrisch paradijs’ zien.
Laat jij je bedienen door een robot?3 juni 2022Laat jij je bedienen door een robot?Langzamerhand trekken robots zonder veel brokken te maken de wereld in met betere sensors en computers. Daar vinden ze onder andere baantjes in de horeca. Laat jij je straks bedienen door een bezorgbo...
Cees: 'Internet is een wondermiddel'4 juni 2021Cees: 'Internet is een wondermiddel'De 93-jarige Cees den Hoedt is altijd bij de tijd gebleven. Ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd is hij vaak online te vinden.
Speuren naar de bakermat van taal9 juli 2020Recensie De oorsprong van taal – Sverker JohanssonLange tijd werd onderzoek naar het ontstaan van taal gezien als pure speculatie. Sverker Johansson laat in De oorsprong van taal zien dat deze tijden inmiddels - terecht - achter ons liggen.
Eerherstel voor de geestelijk vader van de schedelleer31 maart 2020Recensie De Hersenverzamelaar van Theo MulderDe bobbels en kuilen op je schedel verraden je karakter, zo stelde de Oostenrijkse arts en geleerde Franz Joseph Gall. Met het boek De Hersenverzamelaar geeft neuropsycholoog Theo Mulder deze vergeten...