Stemmen werven met slimme slogans
Rondom de verkiezingen zag en hoorde je ze overal: de slogans van politieke partijen. Hoe komt zo’n slogan tot stand? Waarom werkt de ene slogan beter dan de andere? En herken jij bij welke partij een slogan hoort?
Rondom de verkiezingen zag en hoorde je ze overal: de slogans van politieke partijen. Hoe komt zo’n slogan tot stand? Waarom werkt de ene slogan beter dan de andere? En herken jij bij welke partij een slogan hoort?
‘Stop stilstand, stem vooruit.’ ‘Minder ik, meer wij.’ Het is weer verkiezingstijd en politieke partijen proberen ons te raken met woorden, meer dan vroeger. Dat lukt soms goed en gaat soms helemaal fout.
Maximaal een half uur wachten en beter twee dan drie hokjes in kleine stemlokalen. Wetenschappers onderzochten hoe je coronaproof kan stemmen.
Waarom lijkt het soms alsof linkse en rechtse kiezers van verschillende planeten komen? Jonathan Haidt verklaart het vanuit de werking van het brein.
Nadat de stemcomputer in Nederland werd ingevoerd waren er grote controverses over de betrouwbaarheid ervan. Journalist Herbert Blankesteijn schreef er een uitstekend boek over. Daarin maakt hij duidelijk waarom het beter is dat we nu weer met potlood en papier stemmen.
Op 15 maart maken de stemmers op een stuk papier een vakje rood tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar waarom gebruiken we eigenlijk nog papier? Is dat niet hopeloos ouderwets in onze samenleving waar je overal internet, computers en tablets vindt? Nee, menen specialisten die de veiligheid...
Het was te verwachten dat in de verkiezingscampagnes de aandacht voor wetenschap in het niet valt bij het geschreeuw over pensioenen, terrorisme, Europa en immigratie. Maar dat er ook in de diepere lagen van de verkiezingsprogramma’s nauwelijks oog voor is, valt toch rauw op het dak.
Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Voor verschillende gemeenten bestaat er een online stemhulp. Maar kun je daarmee je stemadvies bepalen? Onderzoekers uit Utrecht en Amsterdam zijn kritisch.
Menig Amerikaanse president die in zijn tweede termijn zit valt ten prooi aan het lame duck-syndroom, waarbij de leider van een natie slechts kreupel en lamgeslagen de eindstreep haalt. Deze ‘wet’ geldt echter niet voor president Obama: die boekt momenteel het ene succes na het and...
In schril contrast met hoe het nu is, was rond 1950 het enthousiasme voor Europese samenwerking overweldigend. Alle Nederlandse politieke partijen zagen in het Europese project wel iets van hun eigen ideologische dromen terug.
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Ze zijn belangrijker dan ooit, want de gemeenten gaan binnenkort het zorgbeleid bepalen. Toch lijkt er een democratische onwil van de kiezer; de laatste peilingen duiden op een historisch lage opkomst. Slechts de helft is van plan om te gaan stemmen. D...
De aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn van extra belang omdat gemeenten steeds meer zorgtaken van het rijk overnemen. Staat de toekomst van de verzorgingsstaat nu echt op het spel? Juist nu is het tijd om vragen te stellen over hoe en waarom we eigenlijk in een verzorgingsstaat zijn bela...
Op 19 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Onderzoeksbureau TNS-Nipo becijferde dat minder dan de helft (42 procent) van de kiesgerechtigden van plan is te gaan stemmen. De bereidheid om te gaan stemmen voor de lokale politiek daalt al jaren. Zijn we al dat delibereren en meebeslissen...
Voor het NWO-project ‘Omstreden Democratie’ deden de afgelopen zeven jaar tientallen wetenschappers onderzoek naar het wel en wee van onze democratie. Wat voor nieuwe inzichten heeft dit opgeleverd? Kennislink sprak enkele belangrijke conclusies door met initiatiefnemer Remieg Aert...
‘Hugo Chávez zal onder Latijns-Amerikaanse linkse groeperingen een icoonstatus krijgen die binnen enkele jaren die van Che Guevara kan gaan evenaren.’ Patricio Silva, hoogleraar Latijns-Amerikaanse geschiedenis, laat zijn licht schijnen over Chávez’ overlijden.
In het ongebruikelijke Amerikaanse kiesstelsel wordt ‘de hoogste baas’ niet rechtstreeks door het volk gekozen, maar middels een kiescollege van 535 mannen en vrouwen. Dat systeem is al zo oud als de VS zelf, maar waar komt het eigenlijk vandaan?
In het zicht van de verkiezingen deed een aantal politici ‘Kiezen met kennis’ op Kennislink. Paul van Meenen (D66) en Eppo Bruins (Christenunie) testten hun wetenschappelijke kennis van de Nederlandse partijprogramma’s.
Op 12 september zijn er weer verkiezingen. Democratie lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is dat niet. Ook in ons land is op hoog niveau flink geflirt met antidemocratische denkbeelden.
Het wetenschappelijke alternatief voor de Stemwijzer en het Kieskompas. Kiezen met Kennis wil de Nederlanders die op 12 september 2012 naar de stembus gaan, helpen bij het beoordelen van de plannen en beloften van de politieke partijen. Brengt het uitvoeren van een programmapunt het gewenste d...
De snelle opkomst van Pim Fortuyn als politicus – nu tien jaar geleden – is vaak toegeschreven aan zijn bijzondere persoonlijke eigenschappen en uitstraling. Maar eigenlijk, zo stelt socioloog Jasper Muis, was het eerder de intense media-aandacht die Fortuyns politieke carrière lanceerde.
Zwijgt het verkiezingsprogramma van de PvdA over de verzorgingsstaat? Dan is de kans groot dat de partij daar op zal gaan bezuinigen, als ze eenmaal in het pluche zit.
Politici framen: ze geven een gebeurtenis een bepaalde duiding. Zonder goede frames lijkt het vrijwel onmogelijk de steun van burgers voor politieke standpunten of partijen te winnen.
Je hoort er vaak over: spindoctors. Maar bestaan deze spindoctors in de Nederlandse politiek? En werken hun trucs eigenlijk wel? Spindoctoring lijkt voor een belangrijk deel verspilde moeite.
Inhoudelijke berichtgeving blijkt een positieve invloed te hebben op jongere kiezers: het maakt ze minder politiek cynisch. Als jongeren meer informatie over de politiek krijgen, begrijpen ze de kwesties beter. En dat geeft ze meer vertrouwen in de motieven en competenties van politici.
We hebben gestemd op de partij waarvan we denken dat die ons het beste door de crisis heen kan loodsen. Maar welke politieke kleur ons volgend kabinet ook krijgt, zeker is dat er zal worden gesleuteld aan de verzorgingsstaat.
De Nederlandse politiek lijkt op drift. Opinieleiders als Maurice de Hond menen dat de Nederlandse parlementaire democratie op haar laatste benen loopt. Maar langlopend kiezersonderzoek laat een ander beeld zien: het valt wel mee met al die zwevende, cynische en wantrouwende kiezers.
Volgens sommigen is Wilders een taaltovenaar. Hij weet met zijn woorden het grote publiek op magische wijze te bespelen. Journalist Jan Kuitenbrouwer neemt in zijn boek ‘De woorden van Wilders & hoe ze werken’ een kijkje in de trukendoos van de taaltovenaar.
Dit is hoe we denken dat het 9 juni gaat: we maken een rationele afweging van de argumenten van politici en stemmen vervolgens op de beste partij. Maar zijn we wel zo verstandig? Heeft de vrije wil eigenlijk wel iets te zeggen in het stemhokje?
Het is misschien niet zo spectaculair als de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Maar ook de bètawetenschap kent hete hangijzers in de verkiezingsdebatten. Wat vinden de partijen van biotechnologie, nanotechnologie en kernenergie?
Onze politici twitteren, facebooken en hyven alsof het een lieve lust is. Maar hoe zinvol is dit nou eigenlijk? Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat slechts een kleine, hoogopgeleide elite de online activiteiten van politici volgt.