ChatGPT blijkt links-liberaal
Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
De tekst genererende chatbot ChatGPT is razend populair, maar zo revolutionair blijkt het programma niet te zijn. NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de techniek achter ChatGPT.
Kunstmatige intelligentie sloop ons leven al binnen via chatbots en allerhande algoritmes. Eind vorig jaar kwam daar ChatGPT bij, dat elke denkbare tekst voor je schrijft. Is dat een kans of een bedreiging?
Arjun en Samarth zijn 10 jaar oud en zitten op de internationale basisschool in Hilversum. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering. Later als ze ouder zijn, willen ze met hun liefde voor techniek oplossingen bedenken. Ze zijn er alvast mee begonnen door mee te doen aan een ontwerpwedstrij...
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
Van elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Malariamedicijn Lariam geeft vaak nare bijwerkingen omdat de pil twee verschillende vormen van het werkzame molecuul bevat. Onderzoekers uit Nijmegen hebben nu een chemische reactie ontwikkeld om dit mengsel om te zetten in alleen de gewenste vorm.
Met het ‘Techniek Doeboek’ maak je zelf een glibberige glijbaan, razendsnelle raket of een verlichte muizenval. Dit kinderboek (vanaf 8 jaar) leert je een beetje hoe je te werk gaat als ingenieur.
Technisch gezien is het aardgasvrij maken van Nederland niet moeilijk. Het is vooral ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn, de meningen verschillen en het gepaard gaat met enorme investeringen.
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
Vormt technologie een gevaar of verbetert het de mens? In de ‘Grens van de mens’ schrijft Peter-Paul Verbeek dat een grens tussen mens en techniek onmogelijk is. Ethiek moet zich daarom bezighouden met het richting geven aan technologie in de samenleving.
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.
Millennials hebben de naam rond te fladderen en tegelijkertijd snel carrière te willen maken. Volgens onderzoeker Stephan Corporaal klopt dat beeld niet. Hij vertelt wat werkgevers in de techniek met zijn bevindingen kunnen.
We doen het al jaren zo en dat gaat goed, dus waarom zouden we onze werkwijze veranderen? Met deze dooddoener hoef je bij kinderdagverblijf Smallsteps de Vlinder in Enschede niet aan te komen. Waar mogelijk verbindt de organisatie de laatste wetenschappelijke inzichten met peuterplezier. Wat w...
Wat weet een kleuter nou van wetenschap af? Meer dan je denkt, misschien. Zo weten veel kleuters al best dat ‘gewicht’ mede kan bepalen of een voorwerp blijft drijven of niet. Hun inzichten zijn echter nog erg veranderlijk en juiste antwoorden garanderen niet altijd een goede verkl...
Natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek. Zonder zou de wereld van vandaag niet bestaan. Wil je dus een béétje begrijpen wat er om je heen aan de hand is – en er met verstand over meepraten – dan móet je iets van deze vakken afweten. Dus gaven zes leraren in eigen beheer het boek ‘Bèta in...
Het kleine insect Issus coleoptratus gebruikt tandwielen om vooruit springen. Het tandwielgebruik is dus geen menselijke uitvinding van de oude Grieken, maar een mechanisme dat door evolutie in de natuur ontstond.
Stem op wat jij de meest waardevolle uitvinding vindt voor onze wereld of draag zelf een uitvinding aan als je favoriet er nog niet tussen staat.