'Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat'
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Geniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Ondanks een spectaculaire daling van de uitstoot van ammoniak uit de landbouw in de afgelopen dertig jaar moet die verder omlaag. Van het koetoilet tot stikstofstrippers, de technische middelen om dat te doen lijken voorhanden. Welke oplossingen zijn volgens een wetenschapper en een boer leven...
Vogeltjes die door hun pootjes zakken vanwege te weinig kalk in hun eischalen. Zeldzame veenplantjes die verdwijnen uit natuurgebieden door verzuring. Nederland neemt een hypotheek op de toekomst, door nu al ruimte te bieden aan stikstofgenererende activiteiten, terwijl het natuurherstel pas l...
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
Deze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
In grachten, kanalen en rivieren leeft een grote verscheidenheid aan organismen, variërend van waterplanten en watervlooien tot micro-organismen als bacteriën. Zij geven het water het zelfreinigende vermogen. Ze breken de afvalstoffen die in het water terechtkomen af en houden zo het water sch...
NEMO Kennislink maakt een serie over de gasbevingen in Groningen op basis van lezersvragen. In dit artikel zoeken we een antwoord op de meest gestelde vraag: waarom vult men het leeggepompte gasveld niet opnieuw, bijvoorbeeld met stikstof?
Met kleine nanoballen vol stikstof hoopt nanotechnoloog Nilwala Kottegoda de huidige kunstmest vervangen. De bollen zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan de huidige kunstmest en lijken de opbrengst ook nog eens te verhogen.
We zijn ongelofelijk afhankelijk van dat dunne laagje om onze aarde, de bodem: niet alleen voor ons voedsel maar in toenemende mate ook voor onze brandstof. De bodem geeft veel maar krijgt veel te weinig terug, vindt bodemonderzoeker Jan Willem van Groenigen van de Wageningen Universiteit. Hij...
Bramen, brandnetels, verstikte meren en aangetaste koralen. De overmatige hoeveelheid stikstof in de bodem door kunstmestgebruik zorgt wereldwijd voor achteruitgang van de natuur. Minder kunstmest en minder vlees eten helpt. Maar snel zal het effect niet zichtbaar zijn.
In de bodem van het Zuid-Limburgse heuvellandschap de Brunssummerheide ontdekten wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen een nieuwe bacterie. Het micro-organisme doet zich tegoed aan nitraat dat afkomstig is van vervuiling door uitspoeling vanuit bos- en landbouwbodems en aan het b...
Elk jaar vindt op elke akker, op elk weiland een scheiding der geesten plaats. De planten weten precies hoeveel stikstof ze nodig hebben, de boer moet er maar naar raden. STW-promovendus Gerard Ros bestudeerde hoe boeren meer greep op de stikstofhuishouding kunnen krijgen.
Klimaatverandering is overal, zelfs op één van de koudste plaatsen ter wereld in Noord-Groenland. In hartje zomer ontdooit het noordelijkste meer nu weer, en algen groeien weer volop. Maar komt dit hernieuwde leven nu door hogere temperaturen of ook door menselijke stikstofbemesting?
Stikstof is een beperkende factor in de groei van veel planten en dieren. De mens helpt echter een handje door steeds meer stikstof vrij te maken door bijvoorbeeld de verbranding van fossiele brandstoffen en door kunstmest toe te voegen aan de bodems. Hoe groot is het effect?
Het is om van te kokhalzen. Laat je vuilnis wat lang staan, en honderden maden kruipen de bak uit. Buitengewoon goor vinden de meeste het. Maar onderzoeker Santos Rojo kreeg door zo’n ervaring een nieuw idee: je kunt de maden ook afval laten vreten. Misschien weer een milieuprobleem minder.
Je hebt van die dingen die tegelijk een zegen en een vloek zijn. Kunstmest is zo’n ding. Vorige eeuw verdubbelde het de voedselproductie wereldwijd. Het maakt groente betaalbaar. Maar een overschot aan stikstof uit kunstmest veroorzaakt nieuwe milieuproblemen. Gelukkig is de oplossing niet ver...
Amerikaanse scheikundigen publiceren in Nature Chemistry een slimme manier om stikstofbindingen te verbreken. Ze gebruiken er koolmonoxide bij en maken nieuwe nuttige moleculen uit de brokstukken.
Allerlei chemische en microbiologische processen beïnvloeden de zuurgraad van natuurlijke wateren. NWO-onderzoeker Andreas Hofmann ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek een nieuwe methode om de zuurgraad van water nauwkeurig te bepalen. Met deze nieuwe methode kunnen verschillende chemische ...
Warmbloedige planteneters kunnen hun lichaamstemperatuur kosteloos op peil houden door plantendelen te eten die een grote hoeveelheid koolstof bevatten. De vegetariërs zijn in staat om de overtollige koolstof in hun lichaam om te zetten in energie. Die conclusie publiceerden ecologen van het N...
Dankzij de hoge temperaturen in juli was de blauwalg ineens weer landelijk nieuws. Vooral bij warm weer en weinig wind zorgen blauwalgen voor een hoop overlast in open wateren en vormen daarmee een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. De onderzoeksgroep Aquatische Microbiologie aan ...
Wageningse en Franse onderzoekers hebben een groep van acht genen ontdekt die verantwoordelijk is voor de symbiotische samenwerking tussen planten en stikstofvastleggende bacteriën.
Iedereen weet dat planten mest nodig hebben. Vermesting is dus goed voor het milieu. En iedereen die een beetje scheikunde gehad heeft weet dat ammoniak een base is. Dus is er ook geen verzuring door het mestoverschot in ons land. Wat zeuren die biologen toch?
Op oude schoolplaten kan je het nog zien. De plassen en meren in Nederland waren helder, stonden vol met waterplanten en barsten van het onderwater leven. In de jaren 1960 en 1970 kwam daar verandering in. Het water van de meren veranderde in groene soep. Veel van het leven verdween. Slechts e...
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Klaverplanten blijken geschikt om het land met stikstof te bemesten. Een klavertapijt vormt een aantrekkelijk alternatief voor kunstmest.