Je leest:

‘Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat’

‘Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat’

Auteur: | 16 mei 2022

Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond. Inmiddels werkt hij als zzp’er in de landbouw. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen tussen de 12 en 20 jaar.

Jan is begin februari nog bij zijn boerderij geweest. “Ze zijn bezig de stallen te slopen. Het is een dubbel gevoel om daar te staan. Ik ben er geboren en getogen. We hadden een keurig bedrijf, zonde dat het wordt gesloopt.” Jan komt uit een groot gezin met twee broers en zes zussen. In 1988 nam hij de boerderij over van zijn ouders. Het bedrijf is in de jaren daarna flink gegroeid. “Toen ik startte hadden we ongeveer 35 melkkoeien, dertig stuks jongvee en 180 vleesvarkens, en hadden we twaalf hectare grond in eigendom plus wat pachthectares. Toen ik stopte hadden we 125 melkkoeien, tachtig stuks jongvee, 33 hectare eigendom en nog twaalf hectare pacht.”

Dwars door het land van Jan is inmiddels een brede watergang gegraven, om voedselrijk water van de nabijgelegen zuivering af te voeren. Het doet pijn om het achter te laten, maar voor een boer is er volgens Jan geen toekomst. “Emotioneel was het lastig, maar rationeel gezien namen we een goed besluit. Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat. Als ik door zou gaan is het straks onverkoopbaar.” Acht hectare van zijn grond wordt natuur, de rest ruilt de provincie met een andere agrariër waarvan ook grond naar de bufferzone gaat.

In het thema Hoe klimaat je raakt duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van klimaat en energie. We werken samen met de Studio van NEMO Science Museum, waar je vanaf 8 juni 2022 de tentoonstelling Energy Junkies kan bezoeken. In deze tentoonstelling maak jij keuzes voor de toekomst. Hoe zou jij de energieverslaving omvormen tot een gezonde gewoonte?.

“2018 en 2019 waren extreem droge jaren.” Hij vindt het lastig om dat toe te schrijven aan klimaatverandering. “In het verleden waren er ook erg droge jaren. Maar ik denk dat niemand kan ontkennen dat we het klimaat beïnvloeden als we in vijftig jaar opstoken wat in miljoenen jaren aan fossiele brandstoffen is opgebouwd. Ik denk er wel over na hoe we de wereld achterlaten voor de volgende generatie.”

Jan vindt dat hij redelijk milieubewust is. “Ik denk dat wat veel mensen in een jaar vliegen, ik in mijn hele leven heb gevlogen.” Ook als boer was hij met het milieu bezig. “Dertig jaar geleden was het vrij normaal om vierhonderd kilogram stikstof per hectare te strooien. Nu mag dat niet meer en bovendien betaalt het zich niet uit: de laatste honderd kilogram extra levert niet veel meer op.”

Voor het thema ‘Hoe klimaat je raakt’ hebben we een aantal mensen gevraagd naar de impact van klimaatverandering op hun leven. Lees hun verhalen door op de pictogrammen hierboven te klikken.

Benieuwd hoe broeikasgassen voor klimaatverandering zorgen? Lees en bekijk ook deze Q&A met slideshow. En lees ook onze reportage over wat er met het land van Roelofs is gebeurd.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 mei 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.