Statistiek bedrijven met één proefpersoon18 januari 2019Speciaal geschikt voor zeldzame ziektesOm de werking van een geneesmiddel te testen zijn vaak grote groepen proefpersonen nodig. Maar hoe moet dat dan met medicijnen voor zeldzame ziektes?
Faces of ScienceEen statistiek-superheldenteam voor de universiteit!19 december 2018Wat zou je doen met een miljoen?Met een miljoen zou ik een statistiek-superheldenteam beginnen. Met deze statistiek-Avengers wil ik statistieke problemen binnen de universiteit aanvallen.
'Cholerabacteriën zijn schadelijk, mango's niet'30 januari 2020Interview theoretisch bioloog Rob de Boer over het belang van bioinformaticaAls laatste in de drieluik over het belang van bioinformatica spreken we met Rob de Boer, hoogleraar theoretische biologie aan de Universiteit Utrecht.
'Dalende schoolprestaties niet bewezen door gedegen onderzoek'5 december 2019Interview met socioloog Thijs Bol over nieuw onderzoek naar schoolprestatiesScholieren zouden lagere cijfers halen en minder interesse in schoolvakken hebben. Socioloog Thijs Bol waarschuwt voor overhaaste conclusies.
Het vermoeden van Baudet en meer gedachtenkronkels19 november 2019Recensie van bundeling columns ‘Superlogisch’Wiskundige Ionica Smeets bundelde haar beste columns in de Volkskrant van de afgelopen tien jaar. Amusant, informatief en toegankelijk zijn ze zeker. Maar het zou ook wel eens wat minder gezellig m...
Faces of ScienceNieuwsgierig naar de psychologie van leren7 april 2022Nieuwsgierig naar de psychologie van lerenOp de middelbare school had ik geen idee wat ik later wilde worden. Uiteindelijk besloot ik de beroepskeuze uit te stellen en begon met psychologie: een vak waar je later van alles mee kan.
Faces of ScienceDe revolutie van online vragenlijsten10 november 2021De revolutie van online vragenlijstenOnline onderzoek doen wordt steeds populairder onder wetenschappers, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom zijn ze zo populair? Duik met me mee in de wereld van online vragenlijsten.<...
Faces of ScienceWetenschap is een teamsport19 maart 2021Wetenschap is een teamsportHet beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.
Faces of ScienceWat zou je doen met een miljoen?19 december 2018Faces of Science over wat ze doen met een extra miljoenWat zou je als wetenschapper graag doen met een miljoen onder je kerstboom? Onze Faces of Science weten het wel!
Faces of ScienceOpen sta je sterk: de wetenschap verandert3 december 2018Open sta je sterk: de wetenschap verandertSamenwerken in de wetenschap wordt steeds makkelijker. Door veel data te verzamelen en te delen worden wetenschappelijke experimenten krachtiger.
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties20 april 2023Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicatiesIn twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
‘Woede is nodig om de gaten in onze kennis te dichten’10 maart 2023‘Woede is nodig om de gaten in onze kennis te dichten’Voel je je ongemakkelijk bij kwade mensen, zoals klimaatactivisten, #metoo en Black Lives Matter? Onderzoek dan je eigen ongemak, adviseert woede-expert Sigrid Wallaert.
Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Laat jij je bedienen door een robot?3 juni 2022Laat jij je bedienen door een robot?Langzamerhand trekken robots zonder veel brokken te maken de wereld in met betere sensors en computers. Daar vinden ze onder andere baantjes in de horeca. Laat jij je straks bedienen door een bezorgbo...
Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt redden5 november 2021Varkensvlees gebruiken is verboden in de islam, tenzij je een leven kunt reddenVarkens gebruiken om mensenlevens te redden is - met behoud van soortgrenzen - geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?19 mei 2021Minder CO₂-uitstoot, toch een record. Hoe kan dat?Als gevolg van de coronacrisis ging de CO[~2~]-uitstoot in 2020 omlaag. Toch was er een recordhoeveelheid CO[~2~] in de lucht. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Balanceren tussen hoop en onzekerheid20 juni 2020Als je langer leeft dan de artsen hadden voorspeldArtsen hebben je verteld dat je nog maar kort te leven hebt, maar jaren later ben je er nog. Steeds meer kankerpatiënten verkeren dankzij nieuwe behandelmethoden in deze situatie. Die extra tijd is...