Wie zit er nu in een propagandabubbel?
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
Is een Facebookvriend een vriend? We hebben vaak honderden online contacten en sociale platforms vervullen meerdere rollen. Maar voor echte vriendschap blijkt offline contact vaak onontbeerlijk.
Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Het gebeurt regelmatig: iemand krijgt een twitterban opgelegd omdat hij bijvoorbeeld over corona of vaccins twittert. Staan de filters niet te streng afgesteld?
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Foto’s met bierflesjes in de hand of op tafel, we zien het dagelijks op social media. Onderzoekers weten dat dit soort foto’s leiden tot toename van alcoholgebruik. Maar waarom posten we zo’n foto eigenlijk? En bij wie komt dit gedrag het meeste voor?
Jongeren die op een actieve manier sociale media gebruiken, scoren hoger op schoolse schrijftaken. Maar jongeren die vooral veel berichtjes ontvangen hebben juist een slechtere schrijfvaardigheid.
Snapchat, Instagram en Facebook leveren een onophoudelijke stroom blije en perfecte foto’s. Wat doet dat met ons lichaamsbeeld?
De korte en snelle berichtjes die tieners uitwisselen op hun telefoon, zouden wel eens kunnen wijzen op een goed ontwikkeld taalbewustzijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die meer telegramstijl gebruiken in hun appjes, relatief goed zijn in grammatica.
Facebook laat sinds kort alle vertalingen van berichten verwerken door een nieuw neuraal netwerk. Hoe werkt zo’n netwerk en waarom is het zo geschikt voor vertalingen?
Nepnieuws is er in vele soorten en maten, van compleet verzonnen verhalen tot subtiel verdraaide berichten. Terwijl er nog veel vraagtekens worden gezet bij de werkelijke impact van nepberichten, verschijnen de eerste automatische tools die de factcheckers helpen om misinformatie te vangen. Co...
Een groot deel van onze communicatie speelt zich online af. Dat betekent dat er online ook grote hoeveelheden data te vinden zijn die interessant zijn voor geesteswetenschappelijk onderzoek. Dong Nguyen ontwikkelde computerprogramma Tweetgenie en onderzocht aan de Universiteit Twente hoe onder...
Hoe wordt nepnieuws over wetenschap verspreid? Daarover spraken wetenschappers en journalisten op de AAAS-conferentie in Boston. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel hield een blog bij voor NEMO Kennislink over de grootste wetenschappelijke bijeenkomst van het jaar.
Wat als je op een festival gevraagd wordt je smartphone af te plakken? Sociale wetenschappers van de Universiteit Utrecht maten op Festival deBeschaving hoe verslaafd bezoekers zijn aan hun telefoon.
Het zal je maar gebeuren: je opent je iPad om vervolgens begroet te worden door een stortvloed aan nare berichtjes en beledigingen. Op Facebook, Twitter of via de chat. “Hoog tijd dat daar eens wat tegen gedaan wordt”, vindt promovendus Maral Dadvar (Universiteit Twente). Ze onderz...
Je hoort het steeds vaker, foto’s waarop jongeren naakt of halfnaakt te zien zijn die via internet door heel Nederland verspreid worden. Wat zijn er op sociaal gebied de gevolgen van als zo’n foto uitlekt? Hoe komt het dat deze foto’s uitlekken? En waarom lijken het eigenlijk bijna altijd meis...
Erik Tjong Kim Sang, postdoc onderzoeker aan het Meertens Instituut, ontwikkelde een website (twiqs.nl) waarmee taalkundig onderzoek gedaan kan worden aan de hand van tweets.
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben het taalgebruik van 750.000 gebruikers van Facebook geanalyseerd om inzicht te krijgen in het gedrag van verschillende persoonlijkheidstypen, zoals introverte en extraverte mensen.
Het computerprogramma TweetGenie raadt leeftijd en geslacht van Nederlandse twitteraars aan de hand van hun taalgebruik. Het schatten van geslacht doet hij net zo goed als mensen; bij de inschatting van leeftijd is hij zelfs beter.
Onderzoekers van de Universiteit van Princeton (VS) en Londen analyseerden tweets van 250.000 twitteraars. Niet eerder werden netwerk en taalgebruik van zoveel mensen in één onderzoek onder de loep genomen.
De nieuwslezer is nog steeds een voorbeeld van goed taalgebruik in Nederland en Vlaanderen, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Taalunie naar het taalgebruik in de media. Op de radio, en met name onder dj’s, wordt voor veel mensen te snel gesproken.
Antal van den Bosch, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelt systemen die zo slim zijn, dat ze nieuwe inzichten opleveren voor de taalwetenschap en andere wetenschapsgebieden. Vrijdag 9 november spreekt Van den Bosch zijn oratie uit.
Kinderen van nu zijn continu afgeleid door sms’jes, tweets en Facebook. En dat, zo is de angst, leidt tot een slap concentratievermogen en slechte prestaties. Nieuw onderzoek bestrijdt echter die conclusie: kinderen van nu kunnen evenzogoed concentreren als kinderen van vroeger.
De Leidse student Daan van Esch bracht de talige diversiteit in China in kaart met behulp van vijf miljoen berichten van Weibo, de Chinese variant van Twitter.
Sociale media lijken aan te slaan als nieuwe manier om politiek actief te zijn. Zowel politici als burgers proberen via Twitter, Hyves of Facebook elkaars aandacht te trekken voor hun politieke standpunten. Maar heeft dat wel effect?
De taal in Amerikaanse tweets is net zo regionaal gekleurd als de spreektaal. Dat blijkt uit een recent artikel van de hand van onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh.
Onze politici twitteren, facebooken en hyven alsof het een lieve lust is. Maar hoe zinvol is dit nou eigenlijk? Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat slechts een kleine, hoogopgeleide elite de online activiteiten van politici volgt.
Het afnemen van opiniepeilingen kost veel tijd – en dus geld. Amerikaanse onderzoekers tonen aan dat automatische analyse van tweets de resultaten van de peilingen al aardig benaderen. Zijn automatische peilingen via Twitter de toekomst?
De stad is eigenlijk één grote speeltuin, zo lieten studenten van de HKU afgelopen weekend zien. Zij ontwikkelden nieuwe urban games. Het resultaat: rennen langs de gracht en ballonnen aan de muur. Maar de echte verwarring en ontregeling bleef uit.