Je leest:

Staatsgeheimen ontdekken met Google

Staatsgeheimen ontdekken met Google

Onderzoekscollectief Bellingcat spoort misstanden op met openbare data

Auteurs: en | 12 november 2021

Het in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data. “Je hebt googelen en góéd googelen.”

In het thema Je data en jij werkt NEMO Kennislink samen met NEMO Science Museum in de tentoonstelling Bits of You. Deze tentoonstelling voor volwassenen, waarin je ervaart hoe de datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden, is t/m 1 mei 2022 te zien in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Het was niet de bedoeling dat de wereld precies wist in welke bunkers op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. Toch lukte het Foeke Postma, onderzoeker bij onderzoekscollectief Bellingcat, om dit boven water te halen ‘met een goede zoekopdracht en een beetje handigheid op Facebook’. Zo vond hij openbare flashcards, waarmee betrokken militairen beveiligingsprotocollen uit hun hoofd leerden. Daar stond gedetailleerde en strikt geheime informatie op over de exacte locatie van de wapens. Het was een spannende zaak, aldus Postma. “En toch voelt het eigenlijk alsof ik niet zoveel heb gedaan, het was in feite een Google-zoekopdracht. Toch gingen mijn bevindingen de wereld over, tot het Pentagon aan toe.”

Het is een schoolvoorbeeld van de Bellingcat-methode, die vooral bekendheid kreeg doordat onderzoekers in 2017 aan de hand van beelden die mensen deelden op sociale media, reconstrueerden hoe een Russische Boek-raketinstallatie in 2014 in handen kwam van separatisten in Oost-Oekraïne. De installatie vuurde de raket af die vlucht MH17 neerhaalde met bijna 300 passagiers aan boord. Ook berichtten de onderzoekers over de burgeroorlog in Syrië en verzamelden ze bewijs dat de regering daar chemische wapens inzette.

Je kunt Bellingcat beschouwen als een bijzondere vorm van onderzoeksjournalistiek, waarvan de regels simpel lijken: gebruik informatie waar iedereen met een internetverbinding bij kan. De uitvoering is vaak complex en de artikelen lezen als een Sherlock Holmes-achtige detective, met veel details en verregaande analyses van beeldmateriaal in combinatie met informatie uit openbare databases als archieven, forums, gelekte data, kaarten en sociale media. Waar maakt Bellingcat het verschil en kan iederéén deze methode gebruiken? Waarom dóet Bellingcat dit? En moeten we eigenlijk wel zo veel online delen?

Cruciale details

Een van de meest in het oog springende vaardigheden die vaak terugkomt in het werk van Bellingcat, is het achterhalen waar een foto of video is gemaakt. Details spelen dan een cruciale rol, zegt Postma. “Stel: je hebt een foto van een onbekende straat en je wilt weten waar hij is gemaakt. Misschien levert een lantaarnpaal dan wel een cruciale aanwijzing. Er zijn een miljoen hobby’s en dit is het internet. Er zijn waarschijnlijk mensen met een interesse voor straatverlichting. Misschien bestaat er een database waarmee je kunt achterhalen in welke steden deze lantaarns staan.”

Details verraden de locatie van een foto, zoals de prullenbak in deze straat waarop het logo van Amsterdam zichtbaar is.

Het arsenaal aan tools voor zijn werk is verrassend klein, aldus Postma. Hij gebruikt een applicatie om websites op te slaan en voor de rest komt het neer op zoekmachines, kennis van het internet en analytisch vermogen. Het gebruik van openbare bronnen is cruciaal. Onderzoekers van Bellingcat zeggen niet te infiltreren, (privé)data aan te nemen of zelfs maar een interview te doen. Ook communiceren ze tijdens het onderzoek niet met mogelijke daders maar geven hen aan het einde een kans om te reageren op beschuldigingen.

Uitgelicht door de redactie

Geowetenschappen
‘We hebben een hoopvol toekomstbeeld nodig’

Geowetenschappen
Dromen over wat er wél kan

Informatica
Tot op de microseconde nauwkeurig

Het schijnbare gemak waarmee Bellingcat – ruim twintig medewerkers wereldwijd – soms (staats)geheimen of misstanden blootlegt, komt hen wel eens op kritiek te staan. “Je hebt gewoon wat lopen googelen, klinkt het dan. En ja, dat klopt!”, zegt Postma. “Maar waarom heeft niemand dit eerder gedaan dan? De informatie staat vaak al jaren online. Het doorzoeken van sociale media en het internet doen we allemaal dagelijks, maar mensen onderschatten wat je hieruit kunt halen. Je hebt googelen en góéd googelen. We laten hiermee hopelijk ook zien wat er allemaal op straat ligt.”

Hoeveel informatie zouden onderzoekers van Bellingcat over jou kunnen vinden? Hieronder een aantal tips om jouw aanwezigheid op het internet te onderzoeken.

Slide

1/5

Voetafdruk op het internet
Er zijn verschillende platforms die je kan gebruiken om erachter te komen hoe zichtbaar je bent op het internet. Via de website van HaveIBeenPwned zie je bijvoorbeeld of jouw e-mailadres ooit betrokken was bij een datalek, terwijl je via de websites van Epieos Tools en WhatsMyName kan controleren welke accounts er aan je e-mailadres gelinkt zijn.

Slide

1/5

Specifiek zoeken op het internet
Door aanhalingstekens rondom een zoekterm te gebruiken vertel je de zoekmachine dat je naar precies die term wil zoeken. Door bijvoorbeeld op “jouw naam” te zoeken, vind je alleen websites en documenten waarin jouw naam in zijn geheel wordt gebruikt. Je kan ook de zoekmachine vragen om gegevens zelf aan te vullen. Hiervoor gebruik je een asterisk. Door te zoeken op bijvoorbeeld “jouw voornaam * jouw achternaam”, zou je jouw tweede naam kunnen vinden.

Slide

1/5

Meerdere varianten gebruiken
Verschillende instanties gebruiken ook verschillende vormen van jouw naam. In een officieel document zullen bijvoorbeeld eerder de voorletters en de achternaam gebruikt worden, terwijl andere documenten misschien jouw volledige naam vermelden. Door op meerdere varianten van je naam te zoeken, krijg je een beter beeld van waar je allemaal op het internet te vinden bent.

Slide

1/5

Zoeken op een site of in een bestand
Door in je zoekopdracht “site:” te gebruiken, zorg je ervoor dat de zoekmachine alleen resultaten van een bepaalde website of binnen een bepaald domein weergeeft. “Site:nu.nl” geeft bijvoorbeeld alleen resultaten weer die via nu.nl zijn gevonden. Met filetype: geeft de zoekmachine alleen resultaten van bepaalde bestanden weer. Als je bijvoorbeeld wil onderzoeken of er financiële data over jou gelekt is, kan je zoeken op filetype:xlsx of filetype:pdf.

Slide

1/5

Zoeken naar gevoelige data
Als je op zoek bent naar gevoelige data, kan je bepaalde zoektermen gebruiken. Je kan bijvoorbeeld op je eigen naam zoeken in combinatie met “alleen voor intern gebruik” of “strikt geheim”. Door de aanhalingstekens te gebruiken moeten deze termen voorkomen in het document of op de website.

Slechteriken exposen

Voor Postma is Bellingcat zowel een baan als een roeping; hij wil naar eigen zeggen ‘misstanden en slechteriken exposen’. Is hij dan niet bang dat zo’n slechterik ooit verhaal komt halen? “Dat gaat wel eens door je hoofd, maar dat idee went, soort van. De vraag die je echt moet stellen is of dit het waard is, en dat is het. Ik hoef waarschijnlijk de rest van mijn leven niet meer naar Rusland te reizen (vanwege Bellingcats onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, waar hij zelf niet bij betrokken was – red.), maar dat vind ik niet zo erg”, zegt Postma.

Deze onderzoeksmethode lijkt onder meer effectief in oorlogssituaties, daar waar staten belangen hebben en waar de lokale journalistiek niet in staat blijkt om claims te controleren en misstanden aan de kaak te stellen. “Neem de oorlog in Syrië. Autoriteiten van Syrië, Rusland en de Verenigde Staten hebben meestal een eigen lezingen van gebeurtenissen, en eigen belangen. Met onze methodologie kun je ook zelf dingen checken en daar wat van vinden. Zonder bronnen op internet en wat burgers zelf delen zouden we hierover in het duister tasten”, zegt Postma.

Instagramposts die adressen verraden, en apps die staatsgeheimen over kernwapens lekken. Bellingcat laat zien dat je veel sporen achterlaat in de digitale wereld. Sporen die gebruikt en misbruikt kunnen worden. Is het beter om acuut te stoppen met het delen van informatie? “Mensen mogen online vertellen wat ze doen, daar zitten ook veel positieve kanten aan”, zegt hij. “Het gaat fout bij massale beïnvloeding op basis van data door één bedrijf, of wanneer regeringen je extreem controleren en straffen voor wat je online deelt. Dit is soms een fijne scheidslijn. Wat je zelf kan doen om die balans te vinden, is het bekijken van je privacyinstellingen en het verkennen van mogelijkheden om dingen niet te delen met een overheid of megacorporatie, maar wel met vrienden en familie.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 november 2021

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Je data en jij

Melanie Kranenburg
Je data en jij
Ons leven wordt steeds digitaler. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. In 2021 dook NEMO Kennislink aan de hand van tien ervaringsverhalen in de wereld van data en algoritmes. We blijven de ontwikkelingen op dit gebied volgen."
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.