Dik door de samenleving17 maart 2025Over gewicht: de omgevingDe schuld voor overgewicht leggen we vaak bij het individu, maar is dat wel terecht? We leven in een maatschappij die ons dik maakt, al erkennen we dat niet graag.
Hoe onze samenleving narcisme aanmoedigt4 juni 2019Hoe onze samenleving narcisme aanmoedigtOntwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman schreef met Bewonder mij! een actueel boek in tijden van toenemend narcisme. Leer kinderen gezonde zelfwaardering aan in plaats van zelfbewondering...
‘Ook in Nederland is ruimte voor een Trump’12 februari 2021Interview met politiek filosoof Ivana IvkovicNEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
‘We willen op een andere manier in gesprek met politici’27 juni 2023Sophie van Baalen wil DNA-discussie niet laten verzanden in een loopgravendebatDe resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
'Er wordt echt wat gedaan met jouw mening'21 juni 2023Hoofdredacteur Robert Visscher wil de lezer betrekken bij het gesprekVoor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
Gender: van geslacht naar gevoel16 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenRuim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderident...
Wat zeggen jouw woorden over je klimaatzorgen?24 augustus 2023Klimaatpraat: Analyse van uitspraken bezoekers Energy JunkiesIn een interactieve installatie in De Studio van NEMO Science Museum kunnen bezoekers hun hart luchten over het klimaat. Onderzoekers van het Meertens Instituut analyseerd...
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'26 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 4: Nederigheid overbrugt cultuurverschillenLeuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Korstmossen: samenleving van schimmel en alg5 december 2017Korstmossen: samenleving van schimmel en algEen korstmos is het resultaat van de samenleving tussen een schimmel, die zelf geen voedingsstoffen kan maken, en een organisme dat via fotosynthese suikers maakt. Doordat de schimmel zorgt voor wa...
Hoe houden we de samenleving bij elkaar?23 december 2021Hoe houden we de samenleving bij elkaar?Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?22 februari 2024Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?Erfelijke ziekten uit ons DNA knippen, moeten we dat wel doen? Ook als dat betekent dat er door sociale druk geen keuzevrijheid meer is?
‘Versterk de digitale positie van de samenleving’14 maart 2024Net iets slimmer: Marleen StikkerDe digitale machtsverhouding is volledig scheef, vindt Marleen Stikker. Het individu verzuipt in de strijd tegen de steeds groter wordende datamacht van big tech en overheid.
'Ransomware Wannacry laat zien hoe kwetsbaar onze samenleving is'17 mei 2017'Ransomware Wannacry laat zien hoe kwetsbaar onze samenleving is'De afgelopen dagen liet ransomware Wannacry een spoor van vernieling achter. Zo’n 200.000 computers in 150 landen werden geïnfecteerd met deze vorm van digitale afpersing. Dankzij een klungelige fo...
Hoe ziet de samenleving eruit als iedereen tweehonderd wordt?15 december 2023Hoe ziet de samenleving eruit als iedereen tweehonderd wordt?De afgelopen 150 jaar is onze levensverwachting verdubbeld. Wetenschappers proberen die gemiddelde levensduur nog verder op te rekken. Wat betekent dat voor de toekomst? Drie experts tekenden hun b...
'Met netjes uitleggen bereik je geen 1,5-meter-samenleving'10 juni 2020Interview met cognitiefilosoof Marc SlorsAls je wilt dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden kun je beter de omgeving zelf aanpassen, zegt cognitiefilosoof Marc Slors.
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.