Hoe bepaal je risico’s?29 november 2016Hoe bepaal je risico’s?Toxicologen doen hun best om onze consumentenproducten zo veilig mogelijk te houden. Toch lijken steeds meer producten gevaarlijk of schadelijk. Moeten we ons zorgen maken?
Steeds meer bekend over risico's e-sigaret26 februari 2019Steeds meer bekend over risico's e-sigaretDe elektronische sigaret (e-sigaret) kwam op de markt als veilig alternatief voor de ongezonde sigaret. Deskundigen plaatsten al snel vraagtekens bij die veiligheid. Inmiddels komen steeds meer mog...
Event8 september: Pre-Crime (2017)8 september 20218 september: Pre-Crime (2017)Gratis vertoning van Pre-Crime (2017), met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
EventLezing - Kernenergie: kans of bedreiging?13 april 2023Lezing - Kernenergie: kans of bedreiging?Hoe zorgen we voor voldoende energie én bestrijden we de gevolgen van klimaatverandering? Ontdek het in de lezing over kernenergie in De Studio van NEMO.
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
'Vroeg of laat moet de politie gezichtsherkenning gaan gebruiken'6 januari 2021'Vroeg of laat moet de politie gezichtsherkenning gaan gebruiken'Je moet je onbespied weten in je eigen stad. Helpt het als we toezichthoudende camera's alleen gevoelig maken voor de gezichten van criminelen?
'Kun je met CRISPR-Cas een ork maken?'27 juli 2020Expert beantwoordt lezersvragen over DNA-aanpassingenMet CRISPR-Cas kunnen we wellicht in de toekomst genetische aandoeningen al voor de geboorte genezen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En hoe weten we of het veilig is? NEMO Kennislink legt vragen va...
Rem op aanmaak van lichaamseigen marihuana gevonden13 mei 2020Chemici doorzochten collectie van 350.000 moleculenOnze hersenen bevatten een systeem dat lichaamseigen 'marihuana' maakt. Leidse onderzoekers proberen beter te begrijpen hoe dit systeem werkt.
Waarom we ons allemaal anders laten leiden door de 'corona-angst'19 maart 2020Hoe schatten we in wat nog wel kan en niet?In Groot-Brittannië is naar de speeltuin gaan inmiddels verboden. In Nederland mag het nog wel, maar is het ook verstandig? En hoe nemen we überhaupt dergelijke beslissingen?
Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo's2 maart 2020Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo'sWetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
Kamp: 'Risico's zijn er altijd, ook bij schaliegas'27 augustus 2013‘Helikopters vallen soms ook uit de lucht’De finale beslissing van het kabinet over het toelaten van proefboringen naar schaliegas spitst zich toe op een risico-afweging. De tegenstanders van de boringen zullen verliezen want risico’s zijn...
'Zonder veehouderij minder ziektes van dier op mens'15 augustus 2023Heel Nederland vegan: ZoönosenDe Nederlandse veehouderij is een bron van zoönosen. Wat als we geen vlees meer zouden eten en produceren in Nederland? We zouden een reductie zien in virussen als het vogelgriepvirus, volgens viro...
Moeten burgers overal over kunnen meepraten?27 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat – deel 2: De (on)zin van dialogenMet de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo'n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
Razend achter het stuur22 februari 2023Razend achter het stuurBumperklevers, smartphonegebruikers en linksrijders. Sommige weggebruikers halen het bloed onder je nagels vandaan. Wat maakt dat we ons op de weg zo anders gedragen dan in de supermarkt?
Bescherming of bedreiging?16 december 2022De voors en tegens van de aangepaste Sleepwet op een rijWat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Zijn tattoos slecht voor je?28 september 2022Zijn tattoos slecht voor je?Verschillende stoffen in tattoo-inkt zijn al een tijdje verboden wegens gezondheidsrisico's. Per januari 2023 worden weer wat stofjes aan die lijst toegevoegd. Hoe gevaarlijk is het om een tattoo te l...
'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'16 mei 2022'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.