Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Jarenlange discussie over geheimhouding en democratie29 december 2022Geschiedenis van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in NederlandAl vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. "Hoe legitimeer je zo'n dienst in een democratie?"
Waarom bestaande noodwetten niet tegen corona bestand zijn17 juli 2020Nieuwe noodwet is voorgelegd aan de Tweede KamerDeze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo'n wet nodig is.
Spanning rond het bevolkingsonderzoek18 juni 2020Spanning rond het bevolkingsonderzoekBij bijna iedereen in Nederland valt vroeg of laat een envelop op de deurmat met een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar kanker. Zo’n onderzoek kan een hoop stress opleveren. Wegen de voo...
Vijf vragen over kinderen en het coronavirus31 maart 2020Vijf vragen over kinderen en het coronavirusDe scholen blijven in ieder geval tot en met 28 april gesloten. Onderzoek naar de rol van kinderen in de overdracht van het nieuwe coronavirus is pas net gestart. NEMO Ken...
Waarom we ons allemaal anders laten leiden door de 'corona-angst'19 maart 2020Hoe schatten we in wat nog wel kan en niet?In Groot-Brittannië is naar de speeltuin gaan inmiddels verboden. In Nederland mag het nog wel, maar is het ook verstandig? En hoe nemen we überhaupt dergelijke beslissingen?
'Aanslagpleger kan terrorist én verward zijn'28 februari 2020Terrorisme-expert Jelle van Buuren over radicalisering en psychiatrieDe extremistische aanslagpleger in Hanau leek verward. Volgens Jelle van Buuren gaan radicalisering en psychiatrische problemen soms hand in hand.
'Proefdiervrij is een utopie'5 februari 2020Met grote vragen naar het labNederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden momenteel getest op apen in het Biomedical Primate Research Centre. Wat ...
2019 was een veelbewogen jaar27 december 2019De redactie van NEMO Kennislink blikt terug op de wetenschap van 20192019 bracht ons een heel droevige noot. Op 29 juni overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van kanker. In de week van Oud & Nieuw kijken we terug op een veelbewogen jaar.
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Vrouwen aan de macht9 december 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisVrouwen zijn wereldwijd de baas. Op tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, lijkt dat een oplossing te zijn voor het klimaatprobleem.
'Russische agressieoorlogen eindigden vaak in crisis of complete ineenstorting'23 september 2022'Russische agressieoorlogen eindigden vaak in crisis of complete ineenstorting'Volgens analisten is de gedeeltelijke mobilisatie van Poetin eerder deze week een wanhoopsdaad. Henk Kern ziet veel paralellen met eerdere agressieoorlogen.
Oorlogstrauma zit niet alleen in je hoofd23 maart 2022Oorlogstrauma zit niet alleen in je hoofdEen oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bi...
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Staatsgeheimen ontdekken met Google12 november 2021Onderzoekscollectief Bellingcat spoort misstanden op met openbare dataHet in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data....
Onze hersenen houden niet van vreemdelingen16 oktober 2020Onze hersenen houden niet van vreemdelingenMensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hers...
Corona en de blauwe dood14 augustus 2020De parallellen tussen cholera en coronaEen onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, chol...
'Onbegrijpelijk dat mondkapjes op drukke plekken niet verplicht zijn'12 augustus 2020Lezersvragen aan luchtstroomexpert Ruud VerdaasdonkOp ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.