Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaar9 april 2021Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaarDe ouders van Daan merkten toen hij anderhalf was al dat er wat mis was: hij sprak nog weinig woordjes. Toen hij met tweeëneenhalf ook nog geen zinnetjes kon maken, zochten ze hulp bij een logopedist....
Abortus veroorzaakt geen psychische problemen1 maart 2017Abortus veroorzaakt geen psychische problemenEen abortus verhoogt niet het risico op een psychische aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal wetenschapper Jenneke van Ditzhuijzen. Deze week promoveert ze aan de Universiteit Utrecht op...
Een historische reis langs algoritmes10 augustus 2023Recensie Als dit dan dat van computerwetenschapper Chris BleakleyWat we er ook van vinden, we kunnen niet zonder algoritmes. Nooit gekund ook, want algoritmes bestaan al sinds mensen kunnen denken.
Ongewenst online bezoek8 augustus 2023Acht onverwachte hacksSteeds meer apparaten maken deel uit van het internet der dingen. Maar dat geeft hackers ook steeds meer mogelijkheden. Wist jij dat deze apparaten te hacken zijn?
PodcastWat als heel Nederland vegan eet?6 juli 2023Seizoen 1 - Afl. 4 met Mariska van SprundelGeen hamburger meer, geen speklapje, geen kaas en geen yoghurt. Wat nu als alle Nederlanders alleen nog plantaardig zouden eten? Dat bespreken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
Moeten burgers overal over kunnen meepraten?27 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat – deel 2: De (on)zin van dialogenMet de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo'n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
PodcastWonen in een stad zonder auto's23 juni 2023Seizoen 1 - Afl. 2 met Gerrit-Jan KleinjanDe oude Nederlandse steden zijn niet gebouwd voor de grote hoeveelheid wagens die je er nu vindt. Is de autovrije stad de oplossing? De nieuwe aflevering van de podcast Oplossing Gezocht gaat hierover...
20 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieën20 april 202320 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieënDeze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.
Behoud biodiversiteit8 maart 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKlimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Faces of ScienceSport als oplossing voor maatschappelijke problemen?28 augustus 2018Sport als oplossing voor maatschappelijke problemen?Voetbal is de meest geliefde sport wereldwijd. Via deze sport kun je ook maatschappelijke problemen onder de aandacht brengen. Maar kan voetbal problemen oplossen waar politieke leiders niet uitkomen?
Brengt afnemend aardmagnetisme ons in de problemen?23 augustus 2013Brengt afnemend aardmagnetisme ons in de problemen?De kans op storingen door straling uit de ruimte neemt toe omdat het aardmagneetveld afzwakt, meldden de media onlangs op basis van een onderzoek van aardwetenschapper Lennart de Groot van de Unive...
'Veel problemen met AI kunnen we niet alleen vanuit de techniek oplossen'11 november 2020Computerwetenschapper Mykola Pechenizkiy over de film Coded BiasSoftware voor gezichtsherkenning die jouw gezicht niet eens ziet? Het overkwam Joy Buolamwini. 'Coded Bias' volgt haar strijd tegen discriminatie door algoritmen.
Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijkt16 mei 2023Hoe dieper we de kosmos in turen, hoe vreemder hij lijktNiet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
'Aanslagpleger kan terrorist én verward zijn'28 februari 2020Terrorisme-expert Jelle van Buuren over radicalisering en psychiatrieDe extremistische aanslagpleger in Hanau leek verward. Volgens Jelle van Buuren gaan radicalisering en psychiatrische problemen soms hand in hand.