Mythes over prehistorie ontkracht
Tienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! ‘Het begin van alles’ ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
Tienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! ‘Het begin van alles’ ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
Nieuw onderzoek laat zien dat de neanderthaler waarschijnlijk op natuurlijke wijze is uitgestorven, en niet door confrontatie met de moderne mens.
Er zijn honderden nieuwe grafheuvels op de Veluwe ontdekt. Dit maakt de Veluwe een van de drukste gebieden van Europa in de prehistorie.
In een grot op het Filipijnse eiland Luzon zijn botten en kiezen gevonden van een prehistorische mens. Het is een geheel nieuwe soort die ruim 50.000 jaar geleden op het eiland leefde.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Archeologen ontdekten een familiegraf van 5600 jaar oud bij opgravingen in Tiel. Overblijfselen van familiegraven uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Gezamenlijk begraven was meer iets voor boeren.
Archeologen hebben het gebruik en de verspreiding van zuivel door prehistorisch Zuid-Europa in kaart gebracht. Omdat bijna iedereen in die periode ziek werd van onbewerkte melk, werd er kaas, yoghurt of boter van gemaakt om het te kunnen verteren.
Voor prehistorische kustbewoners was een verandering van de zeespiegel heel gewoon. Op de Orkney Eilanden bouwden de steentijdmensen zelfs hun heiligdommen langs meren en zeeën met dynamische kustlijnen.
Wanneer en waar maakte de mens prehistorische wolven tot geliefd huisdier? Een internationale groep biologen en archeologen komt met een nieuwe hypothese: honden zijn nog voor de opkomst van de landbouw twee keer gedomesticeerd, één keer in Azië en los daarvan ook in Europa. De studie verschee...
Een aantal grafheuvels in Noord-Brabant krijgt een opknapbeurt, en de paalkransen worden vernieuwd. Dit zijn cirkels van houten palen die prehistorische mensen vaak om de heuvels plaatsten. Maar eerst bestuderen archeologen het bodemarchief, om die oeroude bodems tijdens de restauratie zoveel ...
Een vuurtje stoken leerde hij bij de padvinderij, maar zijn open haard heeft al in geen 25 jaar meer gebrand. Socioloog Joop Goudsblom heeft ontzag voor vuur en schreef er een boek over: Vuur en beschaving, inmiddels een in acht talen verschenen klassieker. Kennislink interviewde hem ...
Archeologen hebben bij het Overijsselse Dalfsen het grootste grafveld uit de steentijd in heel Noordwest-Europa gevonden. Het grafveld bevat 120 graven. Door deze enorme hoeveelheid graven kunnen wetenschappelijke theorieën de prullenbak in: in de prehistorie was begraven worden niet weggelegd...
Een stuk mensenkaak, in 2009 gevonden in Hoek van Holland, blijkt zo´n 9500 jaar oud te zijn. De kaak stamt daarmee uit de middensteentijd. Menselijke resten uit die periode zijn tamelijk zeldzaam in ons land – pas één keer eerder werd een kaak uit dit tijdperk in Nederland gevonden.
Plantenresten in oude kookpotten geven een kijkje in de prehistorische keuken van Noord-Europa. Ze laten zien dat mensen 6100 jaar geleden het plantje look-zonder-look gebruikten om hun vlees en vis meer smaak te geven. Eten op smaak brengen met kruiden is daarmee een nog oudere gewoonte dan g...
Bij begravenisrituelen in de Nederlandse prehistorie werden eigendommen van de overledene bewust vernietigd en verbrand. Daardoor lijken deze graven armoedig opgezet, maar zijn dat helemaal niet.
Zijn er ooit contacten geweest tussen de moderne mens en zijn harige geslachtsgenoot de Neanderthaler? Over die vraag is al lang discussie gaande in de wetenschap. Resultaten van nieuw onderzoek wijzen erop dat de Neanderthaler misschien wel veel eerder uitstierf dan tot nu toe gedacht. En noo...
Er is altijd veel nieuws te scoren op één van ’s werelds grootste geologische conferenties: de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America. Dit jaar was deze conferentie in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina) van 4-7 november. Kennislink was er bij om het beste nie...
Op Kroondomein Het Loo bij de ‘Echoput’ groeven archeologen van de Universiteit Leiden en de gemeente Apeldoorn twee prehistorische grafheuvels op van rond 300 voor Christus. Onlangs mochten ze de resultaten aanbieden aan Hare Majesteit de Koningin.
Het imago van de Neanderthaler, een prehistorische geslachtsgenoot van de mens die tot zo’n 32.000 jaar geleden in Europa leefde, is nog altijd niet al te best. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat ze mogelijk in staat waren om geavanceerde gereedschappen en sieraden voor zichzelf te maken. Ze n...
Nog altijd zit het wereldberoemde Stonehenge vol geheimen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het mysterieuze monument in de prehistorie enkel uit één specifieke richting bekeken moest worden. En dat is weer een nieuw bewijs dat Stonehenge een belangrijke astronomische functie had.
Opnieuw is er een ouderdomsrecord voor prehistorische kunst gesneuveld. In Noord-Spanje zijn grottekeningen aangetroffen die meer dan 40.800 jaar oud moeten zijn. Nu nog de vraag wie ze heeft gemaakt. Een ‘gewone’ vroege mensachtige of toch de al lang uitgestorven Neanderthaler?
In sommige families zit veel geld, in andere veel minder. Het ontstaan van ongelijkheid tussen groepen mensen is een langdurig proces geweest. Volgens een groep Britse archeologen liggen de kiemen hiervan in de tijd dat onze voorouders voor het eerst aan landbouw gingen doen. Toen ontstond het...
Mensen zijn de enige diersoort ter wereld die met eindeloos geklets kennis weet over te brengen. Anders waren er geen dijken, wolkenkrabbers, fietspaden of melkkoeien. Nieuw onderzoek met kinderen en apen laat zien werpt nieuw licht op waarom kenniscultuur zo uniek is voor mensen.
Paleontologen hebben in een grot in de buurt van de Spaanse stad Malaga mogelijk de oudste grottekeningen tot nu toe ontdekt. De uitzonderlijke ouderdom suggereert dat de tekeningen mogelijk het werk zijn van Neanderthalers. Een bijzondere ontdekking: tot op heden dachten wetenschappers dat Ne...
Verbeelden de prachtige rotstekeningen van wilde paarden in pre-historische grotten de omgeving zoals de primitieve mens die zag of hebben ze een diepere symbolische betekenis? Wetenschappers onderzochten het DNA van prehistorische paarden en stelden vast dat de dieren die getekend zijn op rot...
De angst om door ‘massa-immigratie’ binnen korte tijd een minderheid in eigen land te worden, wordt soms handig uitgebuit door populistische politici. Maar volgens twee Britse archeologen is dit precies wat de Neanderthalers zo’n 40.000 jaar geleden is overkomen.
Dat we momenteel met z’n allen flink wat CO2 de atmosfeer inpompen was al bekend, maar nu hebben geologen en klimaatmodelleurs ontdekt dat onze voorouders ook al voor een aanzienlijke uitstoot zorgden. Dit is binnenkort te lezen in het vaktijdschrift ‘The Holocene’.
Onlangs is gestart met een grootschalig archeologisch onderzoek op het terrein van het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Door de militaire functie was het terrein decennialang niet toegankelijk. Maar nu is het moment aangebroken waar archeologen al die tijd reikhalzend naar hebben uitgekek...
Nieuwe datering van voetstappen in een aslaag in Italië wijzen uit dat het de oudste gedateerde menselijke voetstappen zijn. De ouderdom is 345.000 en het betrof waarschijnlijk voetstappen van de Homo heidelbergensis, een voorouder van de moderne mens.
In twee grotten op Micronesië dichtbij de Filippijnen zijn fossielen van kleine mensachtigen gevonden. Ze lijken op de kleine hobbitmens uit Flores, de Homo floresiensis.