Dwalen in de virosfeer
De gedetailleerde kennis van een klein aantal virussen verhult dat we van het overgrote deel nog nauwelijks iets weten. Meer genetisch onderzoek is nodig om oorsprong en evolutie van virussen in kaart te brengen.
De gedetailleerde kennis van een klein aantal virussen verhult dat we van het overgrote deel nog nauwelijks iets weten. Meer genetisch onderzoek is nodig om oorsprong en evolutie van virussen in kaart te brengen.
Plantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem van planten te versterken, en daarmee de landbouw te verduurzamen.
Wetenschappers hebben een nieuw micro-organisme ontdekt in koraal. Een bijzondere vondst, want het is het eerste levende wezen dat we kennen dat wel bladgroen aanmaakt, maar niet aan fotosynthese doet. Het is nog onduidelijk wat de rol van het micro-organisme precies is.
Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties door ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Om die verdediging goed uit te voeren is het essentieel dat afweercellen de ziekteverwekkers herkennen en in actie komen. Het afweersysteem is hier altijd mee bezig, ook al merken we het meesta...
De koekoesmeerval laat haar eitjes in de mond van een baarsachtige uitbroeden. Biologen ontdekten dat de baarsachtige die samen met koekoeksmeerval evolueerde een deel van de eitjes van de koekoeksmeerval uit haar mond gooit. Waardoor haar eigen voortplantingssucces een stuk hoger is.
De kleurstof methyleenblauw zorgt ervoor dat patiënten met malaria geen muggen meer kunnen besmetten. Dat blijkt uit een studie van het Radboudumc Nijmegen. Besmetting van muggen voorkomen kan een belangrijke stap zijn bij de bestrijding van malaria.
Hoe ziek iemand wordt na een malaria-infectie hangt voornamelijk af van het type parasiet dat een besmette mug bij zich draagt, zo blijkt uit onderzoek. Dat is iets om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van een malariavaccin.
Een bepaald wormeiwit, afkomstig van parasitaire wormen, kan astma bij muizen remmen. Dat ontdekte een team van Australische wetenschappers onlangs. Ook cellen van patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijt reageren goed op het eiwit. Leidt dit tot een nieuwe behandeling voor allergieën?
De mest van landbouwhuisdieren als koeien, paarden en schapen zit vol met meer en minder verteerde plantenresten. Mest is dan ook een belangrijke bron van voedingsstoffen in de landbouw. Een gezonde mestfauna is dus van groot belang voor het natuurlijk verloop van de mestafbraak in de bodem en...
Bij Romeinen denken we aan vooruitgang: verharde wegen, aquaducten en vloerverwarming. Maar ook hygiëne stond hoog in het vaandel. Romeinen introduceerden in de rest van Europa openbare badhuizen, dito toiletten en hygiënewetten. Opvallend is dat deze maatregelen niet zorgden voor een betere v...
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar naar William C. Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu. Campbell en Omura ontwikkelden een nieuwe therapie tegen infectie met parasitaire rondwormen, veroorzakers van rivierblindheid en elefantiase. Tu ontdekte arteminsinine, dat werkt a...
Een belangrijke categorie medicijnen, zoals de pijnstillers aspirine en morfine en de stimulantia cafeïne, nicotine en cocaïne, is gebaseerd op extracten uit planten. In veel gevallen worden deze extracten al eeuwen gebruikt in de kruidengeneeskunde.
Wetenschappers hebben een eiwit gevonden dat als hoofdschakelaar in de ontwikkeling van malariaparasieten dient. Als het afwezig is ontstaan er geen geslachtscellen van de parasiet en kan hij zich niet voortplanten in een mug.
Engelse onderzoekers hebben vastgesteld dat honingbijen ziektes overdragen op wilde hommelpopulaties. De besmetting verloopt waarschijnlijk via bloemen die de insecten gemeenschappelijk bestuiven.
De hygiënische omstandigheden waren niet bijster florissant in de middeleeuwen, met alle gevolgen van dien. Uit recent bestudeerde uitwerpselen van kruisvaarders blijkt dat zij veel last hadden van darmparasieten. Deze hongerige gasten maakten extra slachtoffers in tijden van voedseltekort.
Het raderdiertje kan jaren uitgedroogd in een soort slaaptoestand verkeren, heeft al miljoenen jaren geen seks gehad en weet parasieten op een slimme manier van zich af te schudden. Klein als hij is, is dit bodemdiertje bijzonder succesvol.
In fossiele poep van een haai vonden Braziliaanse wetenschappers de oudste parasiet die ooit in een gewervelde werd gevonden. Het lijkt erop dat lintwormen al sinds het Perm de organen van gewervelden opzoeken.
Ook hyperparasieten, parasieten die in staat zijn andere parasieten te infecteren, maken gebruik van de waarschuwingsstoffen die planten produceren op het moment dat zij door rupsen worden aangevreten. Dat blijkt uit onderzoek van entomoloog Erik Poelman. Deze ontdekking heeft wellicht gevolge...
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van ons lichaamshaar en waarom er inmiddels zo weinig van over is in vergelijking met onze voorouders. Volgens Isabelle Dean van de universiteit van Sheffield (UK) is onze lichaamsbeharing van belang in het snel opmerken van een huidparasiet en...
Honingbijen kunnen geïnfecteerd raken door larven van de vlieg Apocephalus borealis. De bijen veranderen daardoor in gedesoriënteerde zombies. Dat schrijven Amerikaanse biologen deze week in het blad PLoS ONE.
Waarom zoekt een rat contact met katten? Wat bezielt een sprinkhaan die niet kan zwemmen en toch het ruime sop kiest? Het lijkt regelrecht uit een sciencefiction film te komen, maar dit vreemde gedrag komt door parasieten die in staat zijn de controle compleet van hun gastheren over te nemen.
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de malariaparasiet één bouwstof nodig heeft om te kunnen overleven in rode bloedcellen. Zij vonden bovendien een manier om te voorkomen dat de parasiet die stof zelf nog langer aanmaakt. De studie van de Amerikanen biedt aanknopingspunten voor de z...
Als muizen eenmaal besmet zijn met de malariaparasiet, maakt een tweede infectie de ziekte niet erger. Dat komt doordat de eerste infectie zorgt voor een herverdeling van beschikbaar ijzer in het lichaam, waardoor de tweede parasiet zich niet kan ontwikkelen. Dat schrijven wetenschappers deze ...
Hè getver: een worm in je darmen. Je moet er niet aan denken. En dat doe je meestal ook niet, zelfs als je wél een worm draagt. Want, zo blijkt uit nieuw onderzoek: darmwormen houden je afweerreactie koest en tam.
Het afweersysteem van muggen ‘leert’ na een milde infectie met de malariaparasiet in het vervolg de indringer buiten te houden. De ontdekking kan belangrijk zijn voor het uitdenken van goede malariabestrijding.
Afrikaanse koeien, schapen en varkens zijn een speciaal stel. Ze leven op het hele continent, van natte weilanden in Zuid-Afrika tot de zandwoestijnen van de Sahara en hebben daarom speciale eigenschappen dat Europees vee niet heeft. Hoog tijd om de geheimen van die Afrikaanse aanpassingen te ...
De worm Schistosoma mansoni veroorzaakt de gevreesde ziekte schistosomiasis. Een internationaal consortium bracht het erfelijk materiaal van deze parasiet in kaart. Andere LUMC’ers ontraadselden hoe een langdurige infectie met deze worm klachten veroorzaakt. Mogelijk leiden deze onderzoeken to...
Een pijnlijke parasietziekte die lichaamsgroei belemmert en volwassenen ronduit zwak maakt, is het best te bestrijden door de parasiet zelf aan te pakken. Nu deze week het genoom van de zogenaamde Schistosoma-parasiet bekend is wordt dat makkelijker.
Australische wetenschappers zijn erin geslaagd de levensduur van muggen met de helft de verminderen door ze te infecteren met de parasitaire bacterie Wolbachia. Dit maakt het risico dat een mug een dodelijke ziekte als malaria of knokkelkoorts overbrengt een stuk kleiner. De onderzoekers zijn ...
De Hubble telescoop voor medisch onderzoek wordt hij ook wel genoemd, de Multi-photon microscoop. Met dit apparaat is het mogelijk om het gedrag van afweercellen tijdens een infectie live te volgen. Zo onderzochten Australische wetenschappers de rol van dendritische cellen tijdens een infectie...