Universiteit van Nederland: Waarom ook jij kleurenblind bent
Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duikt de Universiteit van Nederland diep het oog in.
Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duikt de Universiteit van Nederland diep het oog in.
Een bril die je ogen beschermt tegen het blauwe licht van beeldschermen. Voor iedereen die veel tijd achter zijn tablet, telefoon of laptop doorbrengt, klinkt dit natuurlijk fantastisch. Maar werkt het wel? En waarom zouden we onze ogen überhaupt tegen blauw licht moeten beschermen?
Steeds meer kinderen en jongeren zijn bijziend. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn beeldschermen niet de grootste boosdoener. Maar wat dan wel? NEMO Kennislink zocht het uit.
Door simpele oogbewegingen te maken tijdens het ophalen van een traumatische gebeurtenis, kan de nare herinnering vervagen. Nijmeegse neurowetenschappers ontdekten hoe dat kan: bewegende ogen onderdrukken de amygdala, een hersenstructuur betrokken bij het opslaan van herinneringen.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Nagenoeg blinde muizen zien weer dankzij stamceltherapie. Dat schrijft een team van Japanse wetenschappers deze week in het blad Stem Cell Reports. De ontdekking biedt hoop voor patiënten die door slijtage van het netvlies steeds slechter zicht hebben.
Volgens promovenda Maartje de Jong van de Universiteit Utrecht is het onmogelijk om een objectief beeld van de werkelijkheid te vormen. Ze kwam tot die conclusie door metingen via elektrodes binnen de schedel van mensen. In sensorische hersengebieden wordt nieuwe informatie van je ogen namelij...
Door bezuinigingen en stroombesparingen gaan er ’s nachts steeds meer straatlantaarns uit. Groningse wetenschappers meten nu voor het eerst hoe donker de Nederlandse straten zijn. In het project Zicht op Licht schakelen ze de hulp in van iedereen met een smartphone.
Een rekenprogramma dat een beeldscherm slim maakt, waardoor een bril overbodig is. Dat presenteren Amerikaanse wetenschappers. Het scherm past beelden zo aan dat iedereen ze scherp kan zien.
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Deze keer: lezen bij weinig licht is slecht voor je ogen.
Niet ‘For your eyes only’, zoals de twaalfde James Bond film heet, maar ‘For your eye only’. Onderzoeker Babak Parviz ontwikkelt een contactlens waarmee alleen jouw oog bepaalde informatie te zien krijgt. De contactlens is namelijk een beeldscherm.
Standaard wit licht en licht met een groen tintje werken erg storend voor vleermuizen, maar van amberkleurig licht hebben de dieren geen last. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoogdiervereniging in opdracht van Rijkswaterstaat.
Dino’s waren overdag actief en in de nacht sliepen ze voornamelijk. Althans, dat was de heersende gedachte tot nu toe. Die aanname blijkt niet te kloppen, want nieuw onderzoek laat zien dat veel dinosauriërs ook in de nacht aanvielen.
Ze hadden al een camera die werkt als het menselijk oog, maar nu kan hij iets wat wij niet kunnen. Materiaalwetenschappers van de University of Illinois zijn erin geslaagd een camera te maken met een bolvormige sensorplaat (zoals ons oog), die ook nog kan inzoomen.
Roodborstjes maken tijdens de migratie gebruik van het aardmagnetisch veld. Daarbij zijn zij niet alleen afhankelijk van licht, maar ook van een scherpe visuele waarneming met het rechteroog. Dat schreven Duitse biologen afgelopen week in Current Biology.
Steeds meer mensen willen van hun bril of contactlenzen af en kiezen voor ooglaseren. Dat verbetert de gezichtsscherpte zonder bril weliswaar, maar kan de lichtverstrooiing in het oog aantasten. Gevolg: nog steeds een slecht zicht.
Door de tijd heen zijn verschillende soorten ogen ontstaan. Ze hebben zich de in evolutie in stapjes van eenvoudige naar ingewikkelder vormen ontwikkeld.
De ogen van zoöplankton zijn zeer primitief en bestaan slechts uit twee cellen, waarmee de diertjes lichtintensiteit kunnen waarnemen. Doordat de oogcellen direct gekoppeld zijn aan cellen die zorgen voor voortbeweging, zwemt plankton altijd direct op een lichtbron af. Duitse biologen ontdekte...
Dat mollen slecht kunnen zien, is bij iedereen wel bekend. Naar wat er in het mollenoog precies fout gaat, is echter nog maar weinig onderzoek gedaan. Vakblad BMC Biology publiceert deze week de eerste studie die de anatomie en genetica van het oog gedurende de hele ontwikkeling in de gaten hi...
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een bolvormig elektronisch oog te ontwikkelen. Zij deden dit door lichtsensoren in een buigzaam netwerk te plaatsen. Hun onderzoek staat deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Op termijn levert dit onderzoek scherpere camerabeelden op ...
Bij het zien van kleuren speelt een chemische reactie de hoofdrol. En een chemicus was de eerste die een uitgebreide verhandeling schreef over kleurenblindheid.
Oogartsen in het AMC hanteren sinds kort een nieuwe methode voor patiënten met aandoeningen van het hoornvlies. Hierbij wordt slechts een deel van de cornea van een donor getransplanteerd in plaats van het hele exemplaar. De ingreep levert minder complicaties en bijwerkingen op. De Rotterdamse...
Het is al langer bekend dat sommige grote roofvissen, zoals zwaardvissen, tonijnen en bepaalde haaien hun ogen en hersenen warmer kunnen houden dan de omgevingstemperatuur. Nu is duidelijk geworden wat het nut daarvan is. In Current Biology tonen wetenschappers deze week aan dat een hogere oog...
Het was een hele vooruitgang, van kaars naar gloeilamp. Minder omslachtig, minder brandgevaar, en een stuk meer licht. Hoewel? Zo efficiënt is die ouderwetse gloeilamp niet: hij gebruikt veel stroom en geeft weinig licht. Hoe zit dat eigenlijk?
We zien beelden met behulp van onze ogen die direkt verbonden zijn met onze hersenen. Een beschrijving van mogelijke afwijkingen bij het zien en genezing daarvan.
Puntjes, cirkels, lichtflitsen: troebelingen in het glasvocht of littekenweefsel in het oog kunnen het zicht op een vervelende manier belemmeren. Ingrijpen is mogelijk, maar als het glasvocht zich moeilijk laat losmaken van het netvlies, loert het gevaar van netvliesbeschadiging om de hoek. We...
De bril: een prachtige uitvinding en een onding. Hij verandert je uiterlijk, hij drukt op je neusvleugels, hij beslaat, gaat kapot en raakt zoek. Toch kun je niet zonder als je slechte ogen hebt of de vijftig gepasseerd bent. Het kan geen toeval zijn dat de bril werd uitgevonden in een omgevin...
Langlopend onderzoek naar kunstmatige ogen begint vrucht af te werpen. Met een direct implantaat in de hersenen kunnen blinden en slechtzienden weer ‘beelden’ van de wereld om hen heen zien. Naast dit implantaat bestaan ook andere, minder ingrijpende oplossingen. Elk heeft zijn eigen voor- en ...
De videobril annex draaistoel van dr Floris Wuyts heeft alles om het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wereldvermaard te maken op gebied van evenwichtsstoornissen. Geen enkel ander ziekenhuis ter wereld kan wat hier kan. De Vlaamse regering gaf Wuyts vorig jaar de eerste prijs voor onderzoek e...