Faces of ScienceEen nieuwe taal leren om gezond oud te worden8 april 2024Een nieuwe taal leren om gezond oud te wordenMijn oma had dementie. Volgens de media helpt meertaligheid misschien om deze ziekte te voorkomen of te verlichten. Kun je gezond oud worden door een nieuwe taal te leren?
'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.
Kan de pandemie leiden tot een ‘nieuw samen’?19 mei 2021Recensie van The New Common, een boek over een nieuwe samenlevingIn The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een 'nieuw samen'. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
Waarom de nieuwe coronavariant zich zo snel verspreidt8 januari 2021Rekenen aan corona: de Britse variant en het effect van vaccinerenDoor een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze 'Britse variant', en hoe snel verspreidt hij zich?
Hoe we de onzichtbare vijand met een hamer platslaan24 november 2020Framing door Nederlandse politici tijdens coronaIn de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge komen ontzettend veel metaforen en frames voorbij. Welke zijn succesvol en welke niet?
'Corona heeft het verspreiden van kennis een boost gegeven'5 juni 2020Interview met kinderarts-epidemioloog Patricia BruijningNEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Balanceren tussen hoop en onzekerheid20 juni 2020Als je langer leeft dan de artsen hadden voorspeldArtsen hebben je verteld dat je nog maar kort te leven hebt, maar jaren later ben je er nog. Steeds meer kankerpatiënten verkeren dankzij nieuwe behandelmethoden in deze situatie. Die extra tijd is...
Je bent niet (veel) sneller thuis nu de snelheid wordt verlaagd12 november 2019Je bent niet (veel) sneller thuis nu de snelheid wordt verlaagdHet kabinet verlaagt vanwege de stikstofcrisis de maximumsnelheid op de snelweg. Leidt dit tot minder files? Nee, zegt hoogleraar transport Eric van Berkum.
Faces of ScienceTips om niet gehackt te worden5 augustus 2021De meest interessante podcasts over cybercriminaliteitHoe ga je om met cybercriminaliteit en wat zijn de beste anti-hackertips? In deze blog deel ik leuke en leerzame podcastafleveringen van wetenschappers en mensen uit de praktijk.
Faces of ScienceEen diversere sportwereld7 juli 2020Een diversere sportwereldAlhoewel ik zelf in een witte werkbubbel zit, doe ik onderzoek naar de sportwereld, die veel etniciteiten kent. En veel sporters staan steeds vaker op tegen racisme.
Zo was het web niet bedoeld31 mei 2023Commerciële bedrijven namen een verkeerde afslagHet web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Waarom 'groter als' ergernis opwekt20 januari 2023Waarom 'groter als' ergernis opwektZeg niet ‘groter als’, maar ‘groter dan’ en niet ‘kost duur’, maar ‘kost veel’ of ‘is duur’. Volgens taalwetenschapper Marten van der Meulen komen taalnormen voort uit het feit dat we moeilijk om kunn...
Kunstmatige intelligentie geeft de natuur een stem5 november 2021AI-onderzoeker Peter van der Putten laat mensen nadenken over het klimaatEen smeltende ijskap die een noodkreet de wereld in stuurt. In _Letters from Nature_ combineren Peter van der Putten en Jeroen van der Most kunst en AI om mensen na te laten denken over het klimaat.
‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
IngeZoomd: De webcam als spiegel20 juli 2021IngeZoomd: De webcam als spiegelContinu je eigen gezicht zien tijdens online vergaderingen doet je zelfbeeld geen goed. Cosmetisch chirurgen spreken zelfs van een nieuwe aandoening: Zoom-dysmorfie. Bestaat dat echt?
EventWorkshop: Moral Machine11 november 2021Workshop: Moral MachineTijdens deze speelse dialoog van het Moral Design Lab ervaar je hoe algoritmes steeds vaker ethische beslissingen voor ons nemen. Onder leiding van moderator Leon Heuts en diverse experts: Danielle...
EventWorkshop - Klimaatmythes ontkracht25 mei 2023Workshop - Klimaatmythes ontkrachtOntdek hoe je desinformatie kunt herkennen tijdens de workshop Klimaatmythes ontkracht in De Studio van NEMO.