5G en verder?
De tijd dat je ergens in Nederland geen bereik had, ligt ver achter ons. Meestal staat er 4G of 5G in je schermpje. Maar wat komt er ná 5G? “Je hebt nieuwe antennetechnieken nodig, maar ook nieuwe visies en ideeën.”
De tijd dat je ergens in Nederland geen bereik had, ligt ver achter ons. Meestal staat er 4G of 5G in je schermpje. Maar wat komt er ná 5G? “Je hebt nieuwe antennetechnieken nodig, maar ook nieuwe visies en ideeën.”
Via via zijn we allemaal in zes stappen met elkaar verbonden. Wiskundige Remco van der Hofstad legt je zonder ingewikkelde formules uit hoe dat zit. En hoe dat kan leiden tot een pandemie…
Er zijn grote plannen voor meer wind- en zonneparken in Nederland, maar die komen vaak niet waar de verbruikers zitten. Als we niet goed plannen, dreigt het elektriciteitsnetwerk te verstoppen.
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
Rekenen en informatie verwerken zoals onze hersenen dat doen – dat zou een enorme revolutie betekenen voor alles waarvoor we nu klassieke computers inzetten. Zogeheten neuromorfe computers, die qua ontwerp op ons eigen brein lijken, zijn in theorie veel efficiënter en daardoor veel zuiniger me...
Om onze hersenen zo goed mogelijk te imiteren moet je vergelijkbare bouwstenen gebruiken. Yoeri van de Burgt probeert met organische materialen een efficiënte, energiezuinige en goedkope computerchip te maken
Het lukt nog niet om de vele reacties van een levende cel na te bootsen in een lab. Aleksandr Pogodaev werkt aan het organiseren van reacties in netwerken.
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Tijdens de SWI lossen wiskundigen problemen uit de praktijk op. Dit keer met een beter ratingsysteem voor tennis en een distributieschema voor pakketjes.
Kunnen we het ontstaan van leven verklaren vanuit de natuurkunde? Nee, aldus Stuart Kauffman in zijn nieuwste boek A world beyond physics. Zijn ideeën prikkelen, maar zijn toon irriteert.
Levende cellen gebruiken netwerken van chemische reacties om allerlei functies uit te voeren. Chemici in Nijmegen hebben nu een controleerbaar remsysteem ontwikkeld om dit soort netwerken beter na te bootsen. Een stap op weg naar een moleculaire computer.
De volgende generatie van ons mobiele netwerk belooft sneller en betrouwbaarder dan ooit te worden. Goed om een massa zelfrijdende auto’s te coördineren of om een arts ‘draadloos’ op afstand te laten opereren. Maar steeds duiken er zorgen op over nadelige gezondheidseffecten van de 5G-straling...
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. In zijn eigen tijd raakte hij echter uit de gratie en stierf arm. Hij liet namelijk na wat zijn leerlingen wel deden: netwerken en zo de sociale ladder beklimmen.
Materialen die de natuurlijke omgeving van levende cellen nabootsen zijn interessant voor medische toepassingen. Chemici uit Nijmegen zetten een nieuwe stap in het aanbrengen van biologische eigenschappen in deze materialen.
Elektriciteit is bíjna zo vanzelfsprekend als de lucht die we inademen. Je vergeet snel dat er honderden jaren wetenschap en innovatie achter schuilgaan. Het boek Stroom, de wereld achter het stopcontact vertelt dit verhaal.
Grote netwerken op bijvoorbeeld social media als Facebook en Twitter worden al snel chaotisch. Toch kun je er mooie structuren in ontdekken, door een sociaal netwerk te zien als straten en steden.
Chemici van de universiteit van Harvard hebben een belangrijke stap gezet in het ontrafelen van de mogelijke eerste stappen op de route naar leven. In Nature laten ze zien hoe je met simpele moleculen een netwerk bouwt dat complex gedrag vertoont.
Terreinbeheerders proberen natuurontwikkeling te sturen door maaisel uit andere gebieden over nieuwe terreinen uit te strooien. Bodemonderzoeker Martijn Bezemer (NIOO) gaat daarbij nog verder met bodemtransplantatie.
Als je chemische reacties wilt gebruiken om een bepaalde functie uit te voeren, moet je netwerken gaan ontwerpen, zegt Annette Taylor van de universiteit van Sheffield. In een masterclass in Amsterdam leerde ze promovendi hoe ze dat kunnen aanpakken. “Je wilt met een klein signaal een gr...
Wilhelm Huck van de Radboud Universiteit Nijmegen is dit jaar een van de vier ontvangers van een Spinozapremie van €2,5 miljoen. Hij kijkt met een chemische blik naar alle reacties in levende organismen. Met als uiteindelijk doel: het bouwen van een synthetische, levende cel.
Er zijn duizenden ziekteverwekkers die ons kunnen aanvallen en we hebben maar één afweersysteem. Dat afweersysteem heeft een beperkt aantal genen beschikbaar om in te zetten. En dus is er een ingebakken flexibiliteit om de juiste respons tegen iedere ziekteverwekker te krijgen.
Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen dat op leven lijkt. Deze week het laatst...
Wie met wie seks heeft gehad op de studentenvereniging, het wegennet tussen Nederlandse steden, de getallen van één tot en met duizend met minstens één gezamenlijke deler. Het zijn allemaal voorbeelden van een graaf – een verzameling knooppunten met verbindingen ertussen. Het is berucht ...
“The winner takes it all”, zong Abba in 1980. Als we kijken naar succesvolle mensen en bedrijven dan klopt dat zeker: succes trekt nog meer succes aan. Zo zie je vaak dezelfde hoofden op televisie en blijft Googles marktaandeel maar groeien – ten koste van andere bedrijven...
Het probleem van goed communiceren met je computer, is dat de computer alles letterlijk neemt, en mensen vaak iets heel anders bedoelen dan ze zeggen. Informaticus Niels Bloom zocht daar een oplossing voor. Met zijn promotieonderzoek leert hij een computer associatief denken.
Individuele mieren kunnen gezamenlijk een ingenieuze mierenhoop bouwen. Dat principe zie je ook in een levende cel, waar afzonderlijke chemische reacties aan elkaar gekoppeld een groter, ingewikkeld netwerk vormen. Zelf zo’n netwerk bouwen is een kunst die Nijmeegse chemici steeds beter onder...
Het internet, Facebook, of een epidemie: het zijn voorbeelden van netwerken die zo groot en veranderlijk zijn, dat we ze nooit exact in kaart zullen kunnen brengen. Maar als iets te groot is om tot in detail te kennen, kun je die details altijd nog met een dobbelsteen invullen. Zulke willekeur...
Sommige wetenschappers kunnen eindeloos vertellen over hun onderzoek. De Nijmeegse chemicus Wilhelm Huck is zo iemand. Vraag hem naar zijn hobby’s en het gesprek komt vanzelf weer terug op de wetenschap. Zelf proberen een cel te maken is dan ook fascinerend werk.
We gebruiken ontzettend veel data door het bekijken, delen en downloaden van websites, films en muziek. Zelfs zoveel dat de limiet van de kabels die de data vervoeren in zicht komt. Vincent Sleiffer (TU Eindhoven) promoveerde op een nieuwe technologie om de capaciteit van internet flink te ver...
Chemisch gezien is de biologische cel een klein wonder. Duizenden stoffen reageren er tegelijkertijd met elkaar om uiteindelijk het complexe gedrag van de cel mogelijk te maken. En dat is iets wat chemici maar al te graag zouden willen nadoen in het lab.