Het is druk in de natuur
In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Veld.
In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Veld.
Deze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
Het uitbreiden van bebouwing kost meer natuurgebied dan tot nu toe is ingeschat. De plekken die worden volgebouwd zijn vaak vruchtbare landbouwgronden.
Na een artikel op NEMO Kennislink over de zwakheden in het onderzoek naar het insectenarmageddon, kreeg Kees Booij veel kritiek. Over drie maanden gaat hij met pensioen. Maar de insecten blijven hem bezighouden.
Er worden steeds meer innovatieve oplossingen bedacht om Nederland te beschermen tegen water. Zo gaat Rijkswaterstaat de Houtribdijk in het IJsselmeer veiliger maken door zand te gebruiken, wat een wereldprimeur is.
Natuurmonumenten krijgt 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om het project ‘Marker Wadden’ te ontwikkelen. De ingreep moet nieuw leven blazen in het troebele Markermeer. Bureau Deltares bedacht een slibvangput.
De overheid moet niet te snel groen licht geven voor het terugbrengen van verdwenen soorten, adviseert Alterra. Niet iedereen is daar gelukkig mee. ‘Herintroductie is gewoon verplicht.’
Irrelevante vragen, teveel criteria en te beperkte gezichtspunten. Volgens RUG-onderzoeker Frans Sijtsma gaat er veel mis bij de evaluatie van grote duurzaamheidsprojecten. “Het is onmogelijk om het helemaal goed te doen, maar het moet scherper. En het kan scherper.”
Om de natuur divers te houden moeten natuurbeheerders ervoor zorgen dat de ondergrondse concurrentie hoog is en de bovengrondse concurrentie laag. Als de bodem veel voedingsstoffen bevat krijgen de snelle groeiers de overhand waardoor het landschap er heel saai uit komt te zien. De oplossing v...
De geschiedenis van de Nederlandse natuurbescherming heeft ons geleerd dat het publiek makkelijker gemotiveerd raakt, als planten- en diersoorten centraal staan. ‘Help de das!’ spreekt nu eenmaal meer aan dan ‘Bescherm het kleinschalig akkerbouwgebied’. Natuur en landschap hebben baat bij deze...
Er is heel wat te doen om het klimaat. Het energiegebruik neemt nog steeds toe evenals de uitstoot van vervuilende stoffen waaronder broeikasgassen. En dat wordt gezien als een oorzaak van huidige en toekomstige veranderingen in de atmosfeer van de Aarde. Onderzoekers verwachten dat de tempera...