Vaders en moeders geven verschillende mutaties door21 juni 2016Meer nieuwe genetische veranderingen in kind bij hogere leeftijd vaderOuders geven meer door aan hun kinderen dan hun eigen genen. Ze geven ook nieuwe variaties in het DNA mee via veranderingen in hun sperma- of eicellen. Deze zogeheten ...
Waarom we genetische mutaties van het coronavirus volgen24 april 2020Waarom we genetische mutaties van het coronavirus volgenNiet iedereen die ziek wordt van het nieuwe coronavirus, heeft exact dezelfde versie van het virus te pakken. Het genetisch materiaal van het virus is aan veranderingen onderhevig. Wat betekent dat...
Het oude normaal keert nooit meer terug6 januari 2021Het oude normaal keert nooit meer terugIn dit nieuwjaarsessay beschouwt NEMO Kennislink-hoofdredacteur Leon Heuts de stand van zaken - voor de samenleving, de wetenschap én NEMO Kennislink.
'Na vier jaar onderzoek heb ik eindelijk het gevoel dat ik kan meepraten'24 juli 2020TaalTalent Lot Snijders Blok rondt haar promotieonderzoek afCorona gooide roet in het eten voor de laatste klinische studie van promovendus Lot Snijders Blok.
Wat erbij komt kijken als je een erfelijke aanleg hebt voor kanker19 juni 2020Wat erbij komt kijken als je een erfelijke aanleg hebt voor kankerWeten dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker, kan veel druk op je leggen. Hoe ga je daarmee om, wat zijn je opties? Waar kun je terecht voor hulp?
Dwalen in de virosfeer27 maart 2020Grondig verkennen van de virale wereld is nog amper begonnenDe gedetailleerde kennis van een klein aantal virussen verhult dat we van het overgrote deel nog nauwelijks iets weten. Meer genetisch onderzoek is nodig om oorsprong en evolutie van virussen in kaart...
Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoop6 maart 2020Exon-skipping biedt Duchenne-patiënten hoopBij patiënten met de ziekte van Duchenne mist het eiwit dystrofine. Dat dit eiwit niet wordt aangemaakt komt door een typfoutje in hun DNA. Exon-skipping biedt een oplossi...
DNA-festival: Tinca Polderman over knippen en plakken van menselijk DNA5 maart 2020DNA-festival: Tinca Polderman over knippen en plakken van menselijk DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Natuurlijke selectie brengt je niet vanzelfsprekend naar de top28 november 2019Studie in gist laat zien dat de meest succesvolle stammen ook het meest kwetsbaar zijn voor schadelijke mutatiesWat is belangrijker in de evolutie: gevoelig zijn voor genetische veranderingen of juist een beetje robuust? Een groot experiment in gist laat zien dat de meest succesvolle stammen ook steeds kwets...
Russische CRISPR-onderzoeker wil nu mutatie doofheidsgen bij embryo's verwijderen23 oktober 2019Russische CRISPR-onderzoeker wil nu mutatie doofheidsgen bij embryo's verwijderenDe Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Even over evolutie: het is geen geleidelijk proces11 april 2023Even over evolutie: het is geen geleidelijk procesVolgens Darwin is evolutie een langdurig proces, waarbij soorten heel geleidelijk veranderen. Dat klopt niet altijd. “Soms gaat de evolutie in sprongen.”
Evolutie: hoe werkt dat eigenlijk?1 april 2022Evolutie: hoe werkt dat eigenlijk?Het leven op aarde verandert continu. Niet alleen doordat diersoorten en andere levende wezens uitsterven, maar ook doordat soorten zich aanpassen en veranderen. Evolutie heet dat. Hoe ontstaan die...
Artsen transplanteren varkenshart naar mens14 januari 2022Betekent dit het einde van de wachtlijst voor organen?In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Vijf vragen over CRISPR-Cas19 januari 2022Vijf vragen over CRISPR-CasDeze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting20 juli 2021Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchtingEen pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Vijf vragen over de coronavarianten27 januari 2021Vijf vragen over de coronavariantenWaarom zijn de nieuwe coronavarianten reden tot zorg? Beschermt het vaccin ook tegen deze nieuwe varianten? NEMO Kennislink beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over de nieuwe coronavarianten.
Waarom de nieuwe coronavariant zich zo snel verspreidt8 januari 2021Rekenen aan corona: de Britse variant en het effect van vaccinerenDoor een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze 'Britse variant', en hoe snel verspreidt hij zich?