‘Je hersenen gaan niet alleen maar achteruit na je vijftigste’
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
Soms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
Ouderdom maakt ons mentaal trager en vergeetachtiger. Kunnen online ‘brain games’ die cognitieve aftakeling voorkomen?
Elke dag naar de sportschool om te ontsnappen aan de stress, of om je uiterlijk te verbeteren: dat geeft een goed gevoel. Maar sportief gedrag kan problematisch worden. Kan je verslaafd raken aan sporten?
Een abortus verhoogt niet het risico op een psychische aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal wetenschapper Jenneke van Ditzhuijzen. Deze week promoveert ze aan de Universiteit Utrecht op de psychische gezondheid van vrouwen na abortus.
Lichaam en geest zijn totaal gescheiden van elkaar? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Zo kan je met beweging van het lijf stress en andere mentale klachten onder handen nemen. Deel één van een tweeluik over de wisselwerking tussen psychologie en geneeskunde.
Mindfulness is hip onder jonge mensen met drukke sociale levens, maar het is niet slechts een hype, volgens psycholoog Rinske Gotink. Uit haar promotieonderzoek blijkt dat mindfulness de behandeling van psychische en lichamelijke kwalen kan ondersteunen.
In het zoogdierbrein bestaat een navigatiesyteem dat informatie over startpunt, richting en snelheid integreert. Voor deze informatiesoorten hebben we verschillende hersencellen. Nieuw onderzoek van o.a. het F.C. Donders Centre for Neuroimaging in Nijmegen naar deze structuur, werd deze maand ...