Het loopkunstje van mens én robot
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
Afgaande op Amerikaans onderzoek kan je beter een dikke laag eelt kweken dan schoenen aantrekken. Eelt beschermt tegen steentjes, terwijl de voeten nog gewoon ‘voelen’ waar ze op lopen.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
De mens is een efficiënte loper, maar met de hulp van robotica kunnen we onze stappen straks wellicht nog makkelijker zetten. Onderzoekers slaagden erin om proefpersonen gemiddeld zo’n 24 procent ‘zuiniger’ te laten lopen met een zogenoemd exoskelet.
Vijf wetenschappers knutselden van klei en stokjes een zwiepstaart en plakten die op de kont van een kip. Deze kip ging net als een dinosaurus lopen en de onderzoekers wonnen er een Ig Nobelprijs mee, de vrolijke wetenschapsprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan h...
Hoewel de mens al behoorlijk efficiënt loopt, maakten Amerikaanse wetenschappers lopen nóg energiezuiniger. Door een veer via een exoskelet aan de onderbenen te bevestigen, loop je tot zeven procent zuiniger. Dat is volgens de onderzoekers te vergelijken met het verschil tussen voortbewegen me...
Als je binnen een bepaalde tijd een stuk moet lopen, ga je dan hard lopen, rustig rennen, of een combinatie van die twee? En waarom doe je dat? Dat is nu misschien ontdekt: onbewust ben je energiezuinig bezig.
Willen we in de toekomst levensechte robotbutlers, dan moeten robots leren lopen als een mens. TU Delft promovendus Tomas de Boer keek goed naar de looptechniek van de mens. Het resultaat is de looprobot TUlip, één van de meest veelzijdige en robuuste looprobots ooit gebouwd.
Mensen met een geamputeerde voet hebben een prothese nodig om te lopen. Helaas kost dit lopen nog erg veel moeite, omdat de protheses niet bewegen zoals normale voeten. Een onderzoeker van de TU Delft heeft onlangs een kunstvoet ontwikkeld die de natuurlijke beweging wel goed nabootst.
Olifanten kunnen een snelheid van 40 km/h halen. De manier waarop ze dit doen kan volgens wetenschappers eigenlijk geen rennen genoemd worden. Dit roept direct vragen op over hoe rennen er dan wel uit ziet. Welke dieren zijn typische renners? Hoe zit het dan met mensen?
ASIMO is het pronkstuk van autofabrikant Honda. Met recht, want het schattige robotje lijkt veel op een mens. Hoe krijgt Honda zo’n technologisch wondertje voor elkaar?
Onderzoeker ir. Daan Hobbelen van de TU Delft ontwikkelde een nieuwe, zeer geavanceerde looprobot: Flame. Dit type onderzoek is onder meer van belang omdat het meer inzicht verschaft in de menselijke loopbeweging. Dit is noodzakelijk om mensen met loopproblemen beter te kunnen helpen, bijvoorb...
Vorig jaar vielen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse twee doden, als gevolg van de grote inspanning bij hoge temperatuur. Ook konden de ambulances en de ziekenhuizen in en om Nijmegen de stroom van bezwijkende wandelaars niet aan. In opdracht van het Vierdaagsebestuur start Maria Hopman, hooglera...
Het succes van de pelgrimages zit hem volgens theologe Ineke Albers niet alleen in de spirituele ervaring op een heilige plaats, maar ook in het gezonde lopen. Bij de verklaring van de populariteit van deze voettochten kan neurowetenschappelijk onderzoek volgens Albers een steentje bijdragen. ...
Octopussen bewegen zich gewoonlijk voort door met behulp van alle acht hun armen over de zeebodem te kruipen. Minstens twee soorten kunnen echter ook op twee ‘benen’ lopen. Deze week verschijnt het artikel waarin dit gedrag beschreven wordt in Science.
De tweebenige looprobot Denise van Martijn Wisse (TU Delft) heeft benen van aluminium en als bovenlijf een patroon koolzuurgas, waarmee ze haar ‘spieren’ aanstuurt. Ondanks haar low-tech uiterlijk is ze één van de weinige robots op de wereld die zich net als mensen kunnen voortbewegen.