Naar de content

Kan je de marathon onder de 2 uur lopen?

Eliud Kipchoge liep in 2019 als eerste (in een niet-officiële race) een marathon onder de 2 uur.
Eliud Kipchoge liep in 2019 als eerste (in een niet-officiële race) een marathon onder de 2 uur.
Wikimedia Commons, Matt Buck via CC BY-SA 2.0

Het is dé uitdaging binnen de atletiek: de marathon lopen onder de twee uur. De Keniaanse topatleet Eliud Kipchoge kwam een stuk dichterbij. In een officieuze poging de twee-uursgrens te doorbeken, liep Kipchoge al een bijna ondenkbare tijd van 2.00.25 in Monza, Italië.

Eliud Kipchoge

Op zondag 16 september 2018 verpulverde de Keniaanse topatleet het wereldrecord op de marathon. Hij liep in Berlijn een geweldige tijd van 2.01.39 (2 uur, 1 minuut en 39 seconden), waarmee hij het oude wereldrecord van 2.02.57 uit 2014 op naam van zijn landgenoot Dennis Kimetto verbeterde.

In september of oktober 2019 wil de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge zich opnieuw wagen aan zijn grote uitdaging: de marathon onder twee uur lopen. De poging zal geen officieel record opleveren: net als tijdens zijn poging in 2017, zal de atleet gesteund worden door meerdere tempomakers. Zogenoemde ‘hazen’. Om een officieel record te vestigen mag een marathonloper maar gebruik maken van drie hazen.

Een marathon binnen twee uur is de ultieme uitdaging.

Flickr.com, JULIAN MASON via CC BY 2.0

Sportjournalisten rukken aanstaande zaterdag massaal uit naar het Italiaanse dorpje Monza. Daar gaan drie topatleten proberen een marathon te lopen onder de twee uur. De poging is een initiatief van sportschoenconcern Nike, dat voor het project Breaking2 samenwerkt met een team wetenschappers. Sinds Roger Bannister in 1954 als eerste een mijl (1,6 km) binnen vier minuten wist te lopen – wat onmogelijk werd geacht – geldt een marathon binnen twee uur als de ultieme uitdaging voor de menselijke prestatie. De race wordt wereldwijd live gestreamd.

2,5 procent sneller

Het wereldrecord stamt uit 2014. De Keniaanse atleet Dennis Kimetto liep toen een tijd van 2:02:57 tijdens de marathon van Berlijn en finishte als eerste in de geschiedenis onder de twee uur en drie minuten. Om daar drie minuten af te lopen, moet de gemiddelde snelheid met 2,5% omhoog. Dit betekent een dikke vier seconde minder per kilometer.

De uitverkorenen die het moeten gaan doen zijn Zersenay Tadese uit Eritrea, Eliud Kipchoge uit Kenia en Lelisa Desisa uit Ethiopië. Samen zijn ze goed voor vier Olympische gouden medailles op de lange afstand. De mannen hebben keihard getraind, maar de grootste tijdswinst moet komen van de ideale omstandigheden.

De atleten doen niet mee aan een bestaande marathon, maar lopen een geënsceneerde race op het formule 1-circuit van Monza. Zeventien ovale ronden van 2400 meter over het asfalt, zonder afremmende straathoeken. Het parcours ligt 183 meter boven zeeniveau, een hoogte die de maximale zuurstofopname van de longen niet belemmert. Wat betreft het weer, rekenen de wetenschappers op een temperatuur tussen de zeven en twaalf graden Celsius, lage luchtvochtigheid en weinig wind.

De marathon vindt plaats op het formule 1-circuit in Monza.

Flickr.com, proby458 (Paul) via publiek domein

Minuten besparen

De twee uur aan diggelen slaan is theoretisch mogelijk, beargumenteerde Wouter Hoogkamer van de University of Colorado recent in het vakblad Sports Medicine. Samen met twee collega’s, van wie één betaald adviseur voor Nike, berekende hij wat er voor nodig is.

Waar vooral aan te sleutelen valt, is aerodynamica. Op twee verschillende manieren valt daarmee drie minuten tijd te besparen. De eerste is de wind mee hebben. De andere strategie is drafting, de rennende mensen vooraan creëren een luchtstroom waar de achterste lopers in mee worden gezogen. De atleten zouden dan de eerste helft achter mensen lopen die het tempo vasthouden, zogenaamde hazen. In de tweede helft nemen ze om de beurt koppositie, net als bij wielrennen. Profiteren van zowel meewind als drafting kan niet: met meewind valt het effect van achter iemand aanlopen weg.

Lichte schoenen

Het tweede verbeterpunt draait om schoenen. Elke honderd gram extra aan schoenen kost de drager één procent meer energie, liet eerder onderzoek zien. Kimetto liep zijn wereldrecord in schoenen van 230 gram per stuk. Met lichtere schoenen kan je een minuut tijd besparen, volgens de berekening. De atleten zullen speciaal voor de recordpoging ontworpen schoenen dragen. Volgens de fabrikant is het materiaal van de middenzool lichter, zachter en reactiever dan het traditionele schuim. Dat moet dan maximale demping en vering geven. Zulke claims zijn de laatste jaren wel vaker gedaan door sportschoenbedrijven. De wetenschap hebben ze niet achter zich; er is weinig bewijs dat de ene schoen beter presteert dan de andere.

Ten slotte kunnen lopers nog dertig seconden besparen door bergafwaarts te lopen. De daling op een marathonparcours mag niet groter zijn dan 42,2 meter, volgens de regels van de International Association of Athletic Federations (IAAF). Onder deze ideale omstandigheden kan het nú gebeuren binnen het wedstrijdreglement van de IAAF, concludeerden de onderzoekers.

Met lichtere schoenen kan je tijd besparen.

Flickr.com, chuddlesworth via CC BY-NC-ND 2.0

Generale repetitie

Op 7 maart liepen Tadese, Kipchoge en Desisa een halve marathon op het circuit, bij wijze van generale repetitie. Ze renden in een diamantformatie: 1-2-3-2-1, de hazen op de eerste drie rijen en de atleten op de achterste twee. Om de zoveel kilometer stapten er frisse hazen in. De tijden waren bemoedigend. Tadese bleef haken op 62.55, maar Kipchoge deed het in 59.17, gevolgd door Desisa in 59.41. De vraag is nu: houden ze dat pittige tempo twee keer zo lang vol?

De omstandigheden in Monza wijken af van de situatie die Hoogkamer en zijn collega’s doorrekenden. Bergafwaarts rennen zit er niet in. De lopers gaan rondjes rennen. Hoe verandert dat de kans op succes? “Ze zullen geen voordeel kunnen halen uit heuvel af lopen, ook wind mee is nu geen optie”, reageert Hoogkamer. Dan blijven drafting en schoentechnologie over. “Met drafting is veel tijd te winnen, omdat de atleten dan de volledige 42 kilometer uit de wind kunnen lopen. Het is echter ook één van de redenen dat de IAAF het eventuele record niet zal erkennen”, zegt Hoogkamer. Hazen gebruiken die elkaar afwisselen, mag niet. Nike zit er niet mee. De poging in Italië is niet bedoeld om een officieel erkend wereldrecord neer te zetten, zei het concern tegen het magazine WIRED.

Nog vijf jaar wachten

Afgaand op de fysiologie en genetica van de atleet, bereiken we de magische grens pas in 2021 of 2022. Michael Joyner van de Mayo Clinic, expert in menselijke prestatie, berekende in het Journal of Applied Physiology dat er per jaar gemiddeld twintig seconden van de tijd werd afgelopen sinds 1960. Zet die trend door, dan zal het nog vijf tot zes jaar duren. Naar verwachting zal het een Oost-Afrikaanse atleet zijn met een klein lijf, die gewend is aan grote hoogte en van jongs af aan erg fysiek actief is.

Joyner speculeerde in 1991 al over de mogelijkheid van een twee-uursmarathon, wat de discussie onder wetenschappers deed oplaaien. Qua kennis zat het grootste gat in de efficiëntie van hardlopen. Dat is nu nog steeds zo. “De schoenen die Nike ontworpen heeft zijn, net als klapschaatsen, ontworpen om efficiënter te bewegen”, legt hij uit. “Het merk probeert veel kleine voordelen in de marge te krijgen: geen rechte hoeken, hazen, drafting, schoenen, voeding en goed weer.” Volgens Joyner is een wetenschappelijk ingestoken poging, zoals zaterdag in Italië, niet per se nodig om af te rekenen met die twee uur. Het zou vooral een kwestie zijn van de juiste lopers op de juiste race-dag op het juiste parcours. En het juiste prijzengeld.

‘Echt’ record

Sportwetenschapper en anti-dopingexpert Yannes Pitsilades van de Universiteit van Brighton denkt ook dat we nog even moeten wachten. Bij de start van het door hem geleide SUB2-project in 2014, ging hij uit van vijf jaar voordat iemand de 1.59.59 haalt. Zijn wetenschappelijke project loopt langer dan dat van Nike, en draait om het boosten van marathonprestaties zonder dopinggebruik. Ook sportschoenmerk Adidas is met een gelijksoortige project bezig om de twee-uurs grens te doorbreken.

Welk project de strijd zal winnen? Volgens Hoogkamer maken de atleten zaterdag een heel goede kans om onder de twee uur binnen te komen. Maar dus wel door vals te spelen. Joyner is minder streng. “Lange tijd hadden we geen officieel wereldrecord voor de marathon. Voor de vroege jaren 2000 spraken we gewoon van de ‘beste’ tijd. Sommigen zeggen dat de status van wereldrecord werd bedacht om de marathons wat extra pit te geven.” Bovendien, het ensceneren van recordpogingen is helemaal niet zo ongewoon. Joyner: “Toen Roger Bannister een mijl binnen vier minuten liep, deed hij dat op een net gerenoveerde baan met twee hazen van wereldklasse.”

Bronnen:
  • Hoogkamer, W., Kram, R. & Arellano, C.J. How Biomechanical Improvements in Running Economy Could Break the 2-hour Marathon Barrier, Sports Med, Online 3 maart 2017. doi:10.1007/s40279-017-0708-0
  • Joyner MJ, Modeling: optimal marathon performance on the basis of physiological factors, Journal of Applied Physiology. Publicatie 1 februari 1991.
ReactiesReageer