Drie nieuwe missies naar Mars
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
De afgelopen weken vertrokken er maar liefst drie missies naar Mars. De Verenigde Arabische Emiraten, China en de Verenigde Staten gaan op zoek naar sporen van leven, én internationale bewondering.
De lancering van de Delftse studentenraket Stratos III is mislukt. De ruim acht meter hoge raket moest het Europese hoogterecord voor studentenraketten verbreken, ruim 32 kilometer, maar zo’n twintig seconden na lancering viel de raket uit elkaar en belandde in stukken in zee.
Halverwege de ruimte had hij moeten komen. De door Delftse studenten ontwikkelde Stratos II-raket kwam vorige week echter niet van het lanceerplatform af. Het weer en technische problemen speelden de lancering parten.
Afgelopen donderdag lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de GAIA-satelliet. Om 10:12 uur Nederlandse tijd lichtte de lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Kourou op en GAIA was op pad om de meest precieze kaart van Melkweg ooit te maken.
Per jaar worden er tientallen satellieten succesvol gelanceerd, maar daarvoor moet de vluchtleiding een hoop spannende momenten doormaken. Wat zijn de gevaarlijkste stappen in een ruimtemissie en wanneer mag de champagne echt open?
De grote tank van ruimtetelescoop Herschel is tot de nok toe met helium gevuld. Dat moet de door het Nederlandse SRON ontwikkelde ruimtecamera HIFI de komende vier jaar koelen tot net boven het absolute nulpunt (-273 ºC). Herschel gaat op 14 mei samen met reisgezel Planck de ruimte in.
Na twee jaar ontwerpen, bouwen en testen was vandaag het uur van de waarheid aangebroken voor Stratos. De ruim vier meter lange raket werd volledig ontwikkeld en gebouwd door Delftse studenten van DARE, de raketbouwersvereniging van de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek. Hun raket bereikt...
GOCE, de nieuwste satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is eindelijk opgestegen. De dag ervoor werd de lancering met slechts zeven seconden op de teller afgebroken. De satelliet gaat het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengen. Hiermee willen wetenschappers e...
23 oktober was een grote dag voor de Delftse raketbouwersvereniging DARE. Op het militaire oefenterrein in ’t Harde werden drie motoren getest voor de Stratos-raket, die begin volgend jaar het hoogterecord voor amateurraketten moet gaan breken. De motortest was het laatste grote ijkpunt voor d...
Na al twee keer eerder te zijn uitgesteld, heeft ESA nu bekend gemaakt dat de lancering van zwaartekrachtsatelliet GOCE nog verder moet worden uitgesteld. Zeker tot februari 2009 blijft de zwaartekrachtverkenner nog aan de grond.
De Formule 1 onder de kunstmanen wordt hij liefkozend genoemd: GOCE, de nieuwste satelliet van Europese ruimtevaartorganisatie ESA. GOCE zal het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart gaan brengen en is klaar voor lancering; het aftellen is begonnen.
In de nacht van 20 op 21 februari heeft de VS haar eigen spionagesatelliet USA 193 neergehaald. Die reageerde sinds zijn lancering eind 2006 niet meer op commando’s en stond op het punt van neerstorten. Om te voorkomen dat daarbij giftige hydrazine-brandstof op aarde viel, besloot Amerik...
De VS wil een van haar eigen spionagesatellieten neerschieten. De USA 193 is al sinds zijn lancering in 2006 onbestuurbaar en dreigt nu ongecontroleerd op aarde neer te storten. Om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met de giftige hydrazinebrandstof – en met militaire geheimen ...
Ruimteveer Discovery is op 4 juli gelanceerd vanaf de lanceerbasis Kennedy Space Center in Florida. De twaalfdaagse missie van het ruimteveer is deels bedoeld om het ruimtestation ISS van een nieuw bemanningslid en voorraden te voorzien, maar ook om de veiligheid van de shuttle te testen.