Data op straat; wat doen we ermee?
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Het komt bijna niet voor: een ethicus die een kantoortje heeft middenin een laboratorium. Jeantine Lunshof werkt aan de universiteit van Harvard. Daar praat ze met de onderzoekers over morele kwesties.
Een stuur dat ervoor zorgt dat je nooit meer valt en een speciale fiets waarmee je wedstrijden wint. Het is een kleine greep uit de innovaties waar ze bij het fietslab van de TU Delft aan werken. NEMO Kennislink bezocht het knusse lab.
Bij Koninklijke Van Wijhe Verf denken ze na over de toekomst. Deze verfproducent wil de markt vernieuwen en verduurzamen en noemt dat ‘een lastige, maar niet onmogelijke opgave’. Men zet zich er ook in om het publiek te laten zien hoe interessant verf eigenlijk is.
Waar de Lowlandsgangers op vrijdag nog het festivalterrein aan het verkennen zijn, staan ze zondag in de rij voor de wetenschap. Onderzoekers van verschillende universiteiten experimenteren met hersengolven, witte bloedcellen, DNA, bewegingspatronen, infectieziekten en angstzweet.
We gebruiken steeds meer intelligente apparaten in en om het huis waarbij draadloze communicatie een steeds grotere rol speelt. In een nieuw lab van de TU Eindhoven onderzoeken ze daarom intelligente antennes, slimme temperatuursensoren en razendsnelle wifi-netwerken van de toekomst. Kennislin...
Wanneer we aan laboratoria denken, denken we vaak aan borrelende reageerbuizen of aan muizen met drie oren; kortom, aan natuurwetenschappen. Maar ook sociale wetenschappers hebben soms speciale ruimtes en apparatuur nodig voor hun experimenten. LAB, het pas geopende onderzoekslaboratorium van ...
Nieuwe nanotechnologie rolt overal ter wereld uit de laboratoria. Maar hoe ziet zo’n ‘nanolab’ er van binnen eigenlijk uit? Kennislink neemt een kijkje achter de schermen in het nieuwe Van Leeuwenhoek Laboratorium in Delft.
Enzymen voor kaasproductie komen niet meer uit kalfsmagen maar uit schimmelculturen. Genetisch gemodificeerde micro-organismen kom je op nog veel meer plaatsen tegen. Ze zijn chemische fabriekjes in het klein.
Kunnen we komende zomer ongestoord het water in duiken of krijgen we weer te maken met giftige blauwalg? Worden wilde kabeljauwpopulaties weer levensvatbaar na een periode van zware overbevissing ? En hoe groot zijn eigenlijk de risico’s van genetisch gemodificeerde gewassen? Om zulke vragen t...
Promovendus Dennis van den Broek van de Universiteit Twente ontwikkelde een nieuw type miniatuurmotor, niet groter dan een waterdruppel. De ‘motor’ zet de energie die vrijkomt bij explosieve verdamping om in beweging. Dit proces kan bijvoorbeeld vloeistof rondpompen op een laborato...
Het Europese ruimtelaboratorium Columbus werd op 2 mei door de industriële partners ‘opgeleverd’ aan ESA. Later deze maand vliegt Columbus aan boord van een Airbus A-300-600 ‘Beluga’ naar Cape Canaveral in Florida. Een Space Shuttle zal het laboratorium naar het International Space Station bre...
Een muizenkooi met 24-uursbewaking moet gedragsbiologische onderzoeken weer vergelijkbaar maken.