De dooiende Noordpool lekt broeikasgassen
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Het ontdooiende poolgebied lekt methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versnelt. Met die extra uitstoot houdt het Klimaatverdrag van Parijs echter geen rekening.
Uit biomassa kunnen we al kleine moleculen maken als basis voor plastics. Aromaten, die we voor onder andere PET gebruiken, zijn echter moeilijker. Het Groningse bedrijf BioBTX ontwikkelde op basis van een oud proces hiervoor nieuwe technologie.
In grachten, kanalen en rivieren leeft een grote verscheidenheid aan organismen, variërend van waterplanten en watervlooien tot micro-organismen als bacteriën. Zij geven het water het zelfreinigende vermogen. Ze breken de afvalstoffen die in het water terechtkomen af en houden zo het water sch...
Planten gebruiken CO2 uit de atmosfeer om te groeien. Maar wat gebeurt er met de stof wanneer de plant sterft? Aardwetenschapper Francien Peterse onderzoekt de weg die koolstof aflegt, van hoog in de lucht tot diep in de oceaan.
Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, verven wij ons haar over vijf jaar allemaal met grafeen. Hun nieuwe grafeenverf gaat een stuk langer mee en beschadigt je haar ook nog eens minder.
Koolstof kan bindingen maken met maar liefst zes andere atomen. Dat bewijzen Duitse onderzoekers door een veertig jaar oud experiment te herhalen. Daarmee weerleggen ze basiskennis scheikunde uit de schoolboeken, die stelt dat maar vier bindingen mogelijk zijn.
Veel goedkoper en milieuvriendelijker staal maken; dat kan volgens Tata Steel. In IJmuiden werkt het bedrijf aan een nieuwe technologie om ruwijzer te produceren, om er daarna staal van te maken. De nieuwe aanpak moet op termijn de hoogovens zelfs overbodig maken. Kennislink nam een kijkje bij...
De eerste cel verscheen 3,8 miljard jaar geleden op het toneel. Althans, dat denken we. Maar misschien is leven nog wel ouder. Onderzoekers uit de Verenigde Staten troffen koolstof van biologische oorsprong aan in een 4,1 miljard jaar oud mineraal.
Een kleermaker maakt kleding op maat. Maar ook chemici kunnen maatwerk leveren, laten Britse onderzoekers zien. Zij ontwierpen een ‘lopende band’ waarmee ze moleculen een gewenste vorm en functie geven, al naar gelang wat de moleculaire mode is.
Sinds 1780 – het begin van de Industriële Revolutie – heeft de mens door verbranding van fossiele brandstoffen 350 petagram (een gram met 15 nullen) koolstof in de lucht gebracht in de vorm van kooldioxide. Daarvan is ongeveer 60% in de lucht gebleven. Die stijging van de CO2-concen...
Het promotieonderzoek van Jia Gao aan de Rijksuniversiteit Groningen behelsde de bijzondere eigenschappen van een van de gewoonste stoffen die er zijn, koolstof. Maar dan wel in een uitzonderlijke vorm: koolstofbuisjes van maar een paar moleculen in diameter. Deze bijzondere vormen zijn pas de...
Wie weleens een dagje naar het strand gaat, kent ze maar al te goed: kwallen. Steeds vaker drijven deze dieren in gigantische zwermen door de kustwateren. En dat heeft invloed op de voedselketen in zee, schrijven Amerikaanse biologen deze week in vakblad PNAS.
Lignine, een bestanddeel van hout, breekt pas af als het kleine bladafval vergaan is. Tenminste, dat dacht men altijd. Het tegendeel blijkt waar te zijn, waardoor sommige CO2-beperkende maatregelen averechts werken.
Kleine stukjes grafeen hebben een perfect, homogeen kristalrooster. Maar grafeen van grote afmetingen niet meer. Dan bestaat het materiaal uit verschillende kleinere stukjes grafeen die aan elkaar zijn gegroeid, als een soort lappendeken.
Wat is momenteel het lievelingsmateriaal van natuurkundigen? Grafeen, zonder twijfel. In 2010 ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar de makers ervan, Andre Geim en Konstantin Novoselov. Is grafeen voor jou nog een compleet mysterie? Met deze snelcursus ben je in één keer helemaal bij: grafee...
Precies 25 jaar geleden maakte de wereld voor het eerst kennis met een puur uit koolstof bestaand voetbalvormig molecuul: de buckyball. Het leidde niet tot allerlei nieuwe toepassingen, maar opende wel de ogen van wetenschappers voor de verborgen nanowereld. En daar plukken we nu de vruchten v...
Al veertig jaar lang doen chemici onderzoek naar het maken van plat methaan terwijl het molecuul liever piramidaal wil blijven. Hoe pakken ze zoiets ‘onmogelijks’ aan? En wat is eigenlijk het nut van die hele zoektocht?
De legendarische Damascener zwaarden waren sterk, flexibel en braken nooit. Uit Duits onderzoek blijkt dat de Oosterse smeden in 1200 zonder het te weten al nanobuisjes gebruikten om hun wapens te versterken.
Britse onderzoekers maakten een stukje plastic dat net als een batterij energie opslaat. Bouw hiervan omhulsels voor elektrische apparatuur, en gadgets worden stijlvoller dan ooit.
Kan een brug van kunststof de bekende betonnen en stalen bruggen vervangen? Experts zeggen van wel. En de bruggen zijn ook nog beter voor het milieu.
De Leidse onderzoeker Carlo Beenakker ontving anderhalf miljoen euro voor een vijfjarig onderzoek naar de eigenschappen van elektronen in grafeen. Deze elektronen, die door het grafeen bewegen alsof ze lichtdeeltjes zijn, kunnen deuren openen naar een nieuwe chiptechnologie. Maar volgens Beena...
Elektronen in grafeen gedragen zich als lichtdeeltjes; ze hebben geen massa en gaan overal doorheen. Heel handig als je droomt over nano-elektronica. Maar je moet ze wel in goede banen leiden. De Leidse hoogleraar Carlo Beenakker gaat onderzoeken hoe. Hij kreeg er een ERC Advanced Grant voor v...
Een flinterdun folie van nanobuisjes blijkt prima dienst te kunnen doen als luidspreker, dankzij het thermo-akoestisch effect. Door deze ontdekking van Chinese natuurkundigen zijn flexibele mini-speakers binnen handbereik.
Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University hebben een trommeltje gemaakt met een vlies dat één atoomlaag dik is. Het materiaal van het vlies, grafeen, is ongekend sterk, en houdt zelfs de lichtste gassen beter tegen dan bijvoorbeeld glas dat doet.
Warmbloedige planteneters kunnen hun lichaamstemperatuur kosteloos op peil houden door plantendelen te eten die een grote hoeveelheid koolstof bevatten. De vegetariërs zijn in staat om de overtollige koolstof in hun lichaam om te zetten in energie. Die conclusie publiceerden ecologen van het N...
Amerikaanse onderzoekers bouwden een nanoweegschaal die het gewicht van een enkel goudatoom kan meten. De weegschaal bestaat uit een koolstof nanobuisje dat trilt onder gelijkstroom. Voor het eerst kan een atoom op kamertemperatuur worden gewogen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Nat...
Op 16 maart 2000 vangen Urker vissers een groot bot in hun netten: de onderkaak van de legendarische sabeltandtijger. Het bot is nog in opvallend goede staat. Met behulp van C-14 datering bepalen onderzoekers dat deze sabeltandtijger zo’n 28.000 jaar geleden leefde. Deze uitkomst wordt echter ...
Op het eiland Akilia bij Groenland komen gesteenten voor van 3,85 miljard jaar oud, die sporen van leven zouden bevatten. Dat ‘oudste’ leven zou dan vele miljoenen jaren ouder zijn dan andere, soortgelijke sporen van leven op Groenland, en zelfs honderden miljoenen jaren ouder dan enig ander s...
Nanobuizen hebben rare eigenschappen. Natuurkundigen van het Amerikaanse Argonne National Laboratory deden onderzoek naar een nanobuis gevuld met ijs en ontdekten een onverwacht waterdraadje in het centrum.
Jaap Sinninghe Damsté krijgt een Spinozapremie van anderhalf miljoen euro. Na zijn gepuzzel aan archaea moest de koolstofkringloop voor oceanen worden herzien.