Stikstof: van controle naar crisis8 september 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl sinds de jaren tachtig zien we hoe overmatige uitstoot van stikstofverbindingen de natuur beschadigt. Volgens milieuwetenschapper Wim de Vries beseften we na enkele succesvolle maatregelen in de...
'Het is vernederend wilde dieren trucjes te laten doen'6 september 2023Niet normaal meer: circusdierenGezellig naar wilde dieren in het circus kijken? Dat doen we tegenwoordig niet meer. Onze mens-dierrelaties zijn veranderd, vertelt dierethicus Bernice Bovenkerk.
Event6 oktober: Ozone Hole: How We Saved The Planet6 oktober 20216 oktober: Ozone Hole: How We Saved The PlanetGratis vertoning van Ozone Hole: How We Saved The Planet, met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
Hoe gaan we om met drukte in de natuur?28 juni 2021Hoe gaan we om met drukte in de natuur?In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Ve...
Oud vaccin tegen COVID-1910 september 2020Interview met hoogleraar experimentele interne geneeskunde Mihai NeteaHet kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit ond...
Onderzoekers kweken harige huid in het lab19 juni 2020Onderzoekers kweken harige huid in het labAmerikaanse onderzoekers slaagden erin om harige mensenhuid te kweken in het laboratorium. De nieuwe huid brengt wetenschappers een stap dichter bij een betere behandeling voor ernstige wonden en b...
We waren gewaarschuwd, maar het coronavirus greep zijn kans30 januari 2020We waren gewaarschuwd, maar het coronavirus greep zijn kansOp straat is er paniek, maar de uitbraak in Wuhan komt voor viroloog Eric Snijder niet als een verrassing. Hij doet al jarenlang onderzoek naar dit soort virussen, maar de financiering is beperkt.<...
'Ik wil kankerbehandeling op maat maken'23 januari 2020Interview met genetica professor Edwin Cuppen over het belang van bioinformaticaNEMO Kennislink spreekt met Edwin Cuppen, professor humane genetica. Hij gebruikt bioinformatica om de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.
‘Je hersenen gaan niet alleen maar achteruit na je vijftigste’14 januari 2020Interview met Margriet Sitskoorn over ouder wordende hersenenDe hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
'Vrouwen werden ontslagen om ruimte te maken voor mannen'25 augustus 2023Niet normaal meer: ontslag na het huwelijkLange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog P...
Zo was het web niet bedoeld31 mei 2023Commerciële bedrijven namen een verkeerde afslagHet web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.
Buitenaards leven: de ontdekking22 september 2022Buitenaards leven: de ontdekkingOoit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
'Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat'16 mei 2022'Geen enkele boer wil een bedrijf zo dichtbij een natuurreservaat'Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Oorlogstrauma zit niet alleen in je hoofd23 maart 2022Oorlogstrauma zit niet alleen in je hoofdEen oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bi...
Graven naar je weggezakte moedertaal19 november 2021Graven naar je weggezakte moedertaalWie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Waarom mensen kunnen rekenen en dieren niet1 september 2021Waarom mensen kunnen rekenen en dieren nietDieren kunnen aantallen onderscheiden - net als mensen - maar rekenen kunnen ze niet. Waarom wij wel en zij niet?