Jager-verzamelaars in Maleisië hebben veel woorden voor geuren19 januari 2018Jager-verzamelaars in Maleisië hebben veel woorden voor geurenMensen zijn over het algemeen slecht in het benoemen van geuren. De Jahai in Maleisië hebben juist een rijk geurvocabulaire, wat waarschijnlijk samenhangt met hun leefstijl als jager-verzamelaars.
Met huid en haar29 juni 2023Over de functie van de huid in de evolutieVanaf het moment dat dieren ogen ontwikkelden, werden jagers en prooien geboren. Dat had gevolgen voor de huid van alle dieren. Ze gingen bepantsering ontwikkelen in de vorm van een uitwendig skele...
Verdwenen taal23 maart 2006Verdwenen taalEr bestaat een aantal mogelijke oorzaken voor de teloorgang van een taal. Welke daarvan ligt er ten grondslag aan het verdwijnen van het Uru in Iruitu?
De Sahara als paradijs30 oktober 2000De Sahara als paradijsZesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne, waar het leven welig tierde. Tegenwoordig is het een dorre zandzee, maar misschien keert ooit het groen weer terug…
Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delen3 oktober 2019Sociale norm zet jonge kinderen aan tot delenSociale normen beïnvloeden of kinderen graag delen. Het maakt daarbij niet uit in wat voor samenleving de kinderen opgroeien, tonen psychologen aan.
Zevenkieuwshaai pikt plek in van witte haai20 februari 2019Zevenkieuwshaai pikt plek in van witte haaiWat gebeurt er met een ecosysteem als het grootste roofdier wegvalt? Amerikaanse biologen ontdekten hoe de zevenkieuwshaai in de wateren rond Kaapstad de plek innam van de witte haai.
Ode aan een eencellige12 september 2018Recensie van ‘The rise of yeast’ door Nicholas MoneyWaar zouden we zijn zonder gist? Nergens, betoogt microbioloog Nicholas Money. Hij schreef een geestig boek over onze langdurige relatie met deze oeroude eencelligen.
Prehistorisch graf bewijst lange overgangsfase naar landbouw10 april 2018Prehistorisch graf bewijst lange overgangsfase naar landbouwArcheologen ontdekten een familiegraf van 5600 jaar oud bij opgravingen in Tiel. Overblijfselen van familiegraven uit deze periode zijn uiterst zeldzaam. Gezamenlijk begraven was meer iets voor boeren...
We eten in hoog tempo de jungle leeg14 april 2017Waar gejaagd wordt, is 58 procent van de vogels en 83 procent van de zoogdieren al verdwenenIn menig tropisch land zijn in het wild afgeschoten dieren, ook wel bekend als bushmeat, een belangrijke bron van eiwit voor de lokale bevolking. Biologen waarschuwen al langer dat onder m...
Geuren bewaren als cultureel erfgoed11 april 2017Onderzoekers ontwikkelen geurwielIn een digitaal tijdperk lijkt de geur van oude boeken steeds zeldzamer te worden. Wetenschappers stellen daarom voor om uitstervende geuren te bestempelen als cultureel erfgoed en onderzochten alv...
Waarom wilde natuur niet meer bestaat3 april 2023Recensie van ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma MarrisMilieuactiviste Emma Marris daagt in haar boek 'Waarom wilde natuur niet meer bestaat' de lezer uit anders te kijken naar natuurbehoud.
Mythes over de prehistorie ontkracht in verfrissend boek8 april 2022Mythes over de prehistorie ontkracht in verfrissend boekTienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! 'Het begin van alles' ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
'Het paradigma over de mens staat op instorten'8 april 2022Interview met David Wengrow over Het begin van allesVolgens David Wengrow leidt onze beperkte historische blik tot een gebrek aan politieke verbeeldingskracht. We spraken hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.
Faces of ScienceIs babypraat universeel?12 september 2022Is babypraat universeel?Babypraat komt over de hele wereld voor. Van Amsterdam tot Zimbabwe brabbelen we tegen baby’s. Face of Science Sarai Keestra legt uit hoe dat zit.
Faces of ScienceComplotdenken: lekker (on)kritisch?12 april 2021Complotdenken: lekker (on)kritisch?Kritisch denken is enorm belangrijk. Complotdenken wordt vaak gelinkt aan kritisch denken, je moet vooral geen schaap zijn. Maar is het echt zo kritisch om in een complot te geloven?
Faces of ScienceDiversere zorg7 juli 2020Diversere zorgAls je in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je door een witte, Nederlandse arts behandeld wordt. Hoe zorg je ervoor dat die groep diverser wordt, en de zorg daarmee ook?...
Knuffelstatus bedreigt Noordpool4 juni 2013Steeds meer toeristen ontdekten Noordpool als bestemmingHet eens afschrikwekkende barre Arctische Noorden heeft anno 2013 een soort knuffelstatus bereikt. Maar dit betekent dat het Poolgebied makkelijk overbelast kan raken. Goede afspraken over de besch...
Labyrint: de wolf in schaapskleren22 maart 2013Labyrint: de wolf in schaapsklerenVolgens biologen duurt het niet lang voordat de wolf naar Nederland komt. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht? Kunnen wolven en mensen wel same...