Je leest:

Labyrint: de wolf in schaapskleren

Labyrint: de wolf in schaapskleren

Auteur: | 22 maart 2013

Volgens biologen duurt het niet lang voordat de wolf naar Nederland komt. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht? Kunnen wolven en mensen wel samenleven?

Labyrint: De wolf en het Roodkapje-syndroom

De wolf rukt op vanuit Duitsland en Italië richting Nederland en is al gesignaleerd in de buurt van Hamburg. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht?

“Wat de wolf betreft zijn jullie zijn nog in de wittebroodsweken”, waarschuwt de Zweedse bioloog Göran Ericsson. In Zweden doodt de wolf bijvoorbeeld rendieren, de voornaamste inkomstenbron van het herdersvolk Sami, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Zij hebben het dier altijd bejaagd. Maar de EU heeft dit verboden omdat de wolf een beschermde diersoort is.

Als de wolf zich in Nederland vestigt komen we er dus niet meer vanaf. Dat lijkt niet zo erg en volgens onderzoek van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie heet 45 % van de Nederlanders de wolf welkom; maar dat zou volgens Ericsson wel eens snel kunnen veranderen…

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO

Meer over onze relatie met de natuur op partnerwebsite Wetenschap24:

Hond en wolf

De mens heeft een lange geschiedenis met de wolf. Vroeger was het roofdier één van onze grootste vijanden, maar op een zeker moment in onze geschiedenis zijn we het dier gaan domesticeren tot de welbekende Canis lupus familiaris, oftewel de doodgewone hond. Maar ook met de wolf moeten we nog steeds samenleven.

Hond geeft wolf zwarte vacht

Elles Lalieu

Hoe de hond onze beste vriend werd

Anne van Kessel

Jager: wolf, prooi: zalm

Elles Lalieu

Roofdieren

Het gaat over het algemeen wel goed met de wilde roofdieren in Europa. Na de val van de muur en door betere bescherming nemen de aantallen van bruine beren, lynxen en wolven toe. Roofdieren hebben altijd in een aparte ecologische niche gezeten. Hoe groter de ‘killer’, hoe kleiner de kans dat die soort op lange termijn overleeft.

Bloeddorstige vleeseter toch kwetsbaar

Tycho Malmberg

Roofdieren helpen elkaar

Elles Lalieu

Prooi blijkt succesvolle rover

Elles Lalieu

Terug van weg geweest

Als de wolf terugkomt in Nederland is dat een volledig natuurlijke herintroductie van de soort. Maar dat gaat niet altijd even makkelijk. Sommige soorten kunnen niet meer op natuurlijke wijze terugkomen in hun oude leefgebied. Dan komt wel eens het onderwerp van herintroductie in het ecosysteem door de mens ter sprake. Maar het is niet altijd even duidelijk of dat wel zo’n goed idee is.

Het introduceren van soorten

Jinze Noordijk

Ecologen adviseren ‘Nee, tenzij’ bij herintroductie

Arno van ’t Hoog

Model voorspelt stabiliteit ecosysteem

Tjitske Visscher
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 maart 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.