De geboorte van ivf29 november 2024Recensie van de film ‘Joy’In 1978 kwam Louise ‘Joy’ Brown als eerste gezonde ivf-baby ter wereld. Ondanks de gelijknamige titel, gaat de film ‘Joy’ niet over haar, maar over de drie pioniers achter in-vitrofertilisatie.
Slagingskans ivf vergroten in het lab17 januari 2024Slagingskans ivf vergroten in het labMet behulp van embryo-modellen hopen wetenschappers ivf-behandelingen te verbeteren.
Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genen7 januari 2020Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genenHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten...
Nederland in 2039: elk mens moet zich volledig kunnen ontplooien6 december 2019Nederland in 2039: elk mens moet zich volledig kunnen ontplooienHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. De centrale vragen zijn: Willen we het DNA van embryo’s aanpassen, en zo ja onder welke voorwaarden? ...
Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?22 november 2019Verdient een embryo net zoveel bescherming als een volwassen mens?Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
2039: Nederland zegt 'nee' tegen het aanpassen van embryo-DNA7 november 20192039: Nederland zegt 'nee' tegen het aanpassen van embryo-DNAHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpa...
'Embryowet is in strijd met belangen van patiënten'1 november 2019'Embryowet is in strijd met belangen van patiënten'Op 23 januari 2020 heeft de Tweede Kamer besloten de Embryowet te verruimen voor een aantal specifieke erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker.
Faces of ScienceHalf-levende vaasjes in een wereldberoemd museum28 februari 2019Half-levende vaasjes in een wereldberoemd museumMet Professor Patricia Dankers en kunstenaar Hongjie Yang maakte ik een ‘half levend vaasje’ door menselijke cellen op 3D-geprinte mallen te laten groeien.
Een wereld waarin kinderen geen aangeboren achterstand hebben11 oktober 2019Is dat een betere wereld? Eerste DNA-dialoog van startAls we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog zet het publiek hier vraagtekens bij. "Waarom zou mijn ...
'Preventief genezen is ook genezen'27 september 2019Een interview met rabbijn Raphael Evers over het aanpassen van embryo-DNAGenbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze v...
Businessdokters doen omstreden onderzoek naar alternatief ivf4 augustus 2020Businessdokters doen omstreden onderzoek naar alternatief ivfWetenschappers maakten vrouwen zwanger om embryo's te oogsten met een nieuwe spoeltechniek. De spoeltechniek werkt niet goed, maar wordt aangeprezen door wetenschappers, die hier aan verdienen.
Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'4 augustus 2020Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'In een omstreden studie werden Mexicaanse vrouwen tegen betaling bevrucht. Ondanks ethische twijfels publiceerde het vakblad Human Reproduction de studie. NEMO Kennislink sprak met de hoofdredacteur.
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?3 juni 2022Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksge...
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
De maakbaarheid van ongeboren leven in 203924 september 2020Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rijMoeten we het DNA van embryo's willen aanpassen? Die vraag stelden we jullie het afgelopen jaar in de DNA-dialoog. Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rij.
DNA-festival: Eveline van Rijswijk over het knippen in menselijk DNA28 februari 2020DNA-festival: Eveline van Rijswijk over het knippen in menselijk DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
Anonieme bron geeft publicatie Jiankui He vrij13 december 2019Anonieme bron geeft publicatie Jiankui He vrijDe wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.