Klimaatrapport IPCC: CO₂ wegvangen uit de lucht29 april 2014Klimaatrapport IPCC: CO₂ wegvangen uit de luchtDeze maand is het derde deel van het klimaatrapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, uitgebracht. Hierin staat dat er stevige nieuwe maatregelen moeten worden genomen om de opwarmin...
Zorgen voor morgen19 april 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' beseffen dat de aarde niet alleen toebehoort aan de mensen die nu leven, blijkt uit hun tekeningen. "Intergenerationele verantwoordelijkheid is een urgent probleem gewor...
De CO₂-uitstoot van een vliegreis compenseren13 mei 2022De CO₂-uitstoot van een vliegreis compenserenRedacteur Mariska van Sprundel is geselecteerd om de marathon van Boston te lopen. Een grote eer, maar het zorgt ook voor een dilemma, want nu moet ze vliegen en dit belast het milieu. Ze besluit de C...
Het klimaat in de beklaagdenbank22 september 2021Kwam het extreme weer van de zomer door klimaatverandering?Europa wordt net als vorig jaar weer geteisterd door een hittegolf. Extreem weer lijkt steeds vaker voor te komen. Heeft dat iets te maken met klimaatverandering? Marlies ter Voorde vroeg het vorig ja...
Hoe voorspel je de zeespiegelstijging?12 mei 2021‘We hebben maar één aarde, en bovendien geen tijdmachine’De zeespiegel stijgt razendsnel, maar volgens modellen is het nog in te perken. Hoe werken zulke modellen en waarom gebruiken we ze eigenlijk?
Australië staat in brand10 januari 2020Oorzaken en gevolgen van de bosbranden in AustraliëDe bosbranden in Australië zijn hoogstwaarschijnlijk deels te wijten aan de opwarming van het klimaat. Vervelend, want het vuur zet zelf de thermostaat ook nog eens een tandje hoger…
Beweringen Simon Rozendaal grotendeels onwaar12 januari 2018Rozendaal trok verkeerde conclusies in zijn klimaat-‘factcheck’ in de VolkskrantSimon Rozendaal deed gisteren een zogenaamde factcheck in de Volkskrant. Hij beoordeelde een tweet van Thierry Baudet over klimaatverandering. Wij checkten de factcheck: hij is grotendeels onwaar.
Kritiek op de voorspellende waarde van klimaatmodellen8 januari 2015Kritiek op de voorspellende waarde van klimaatmodellenAan de Vrije Universiteit Amsterdam werd vandaag een controversieel proefschrift verdedigd. Klimaatmodellen geven een weinig betrouwbaar beeld van de werkelijkheid, luidt de mening van promovendus Ale...
Nieuw VN-klimaatrapport: zeespiegel stijgt sneller, oceanen warmer en zuurder1 oktober 2019Nieuw VN-klimaatrapport: zeespiegel stijgt sneller, oceanen warmer en zuurderHet IPCC bracht vorige week een rapport uit over de invloed van de klimaatverandering op de oceanen en het ijs op aarde. Het poolijs smelt, de permafrost ontdooit, en de z...
'Terwijl het zeeniveau stijgt, zakt het land omlaag'27 september 2019Interview met zeespiegelexpert Aimée SlangenHet zeeniveau stijgt met 3,6 millimeter per jaar. Maar hoe weten we dat, en is het eigenlijk erg? Een interview met zeespiegelexpert Aimée Slangen.
Minder mensen, minder uitstoot6 april 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisMinder mensen leidt tot minder uitstoot. Daarom is geboortebeperking een oplossing voor de klimaatcrisis, beredeneren bezoekers van 'Energy Junkies'. Is dat een terechte aanname?
‘We moeten het goede leven anders invullen’23 december 2022Socioloog Hans Dagevos pleit voor consuminderenDuurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.
Aarde: onleefbaar15 december 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisWanhoop en pessimisme stralen af van sommige toekomsttekeningen. Terecht? "Het ongunstigste scenario is door klimaatbeleid al onwaarschijnlijk geworden."
Vechten of vluchten21 oktober 2022Hoe beschermen we Nederland tegen de zeespiegelstijging?We kunnen dijken verhogen om ons te beschermen tegen zeespiegelstijging, maar dat kost ruimte. Moeten we vroeg of laat land opgeven? Of kunnen we met innovatieve techniek nog honderden jaren vooruit?
Technologie als klimaatredder13 oktober 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKunnen technologische oplossingen, zoals zonnepanelen rond de aarde, zelfrijdende auto's en kernfusie, ons redden uit de klimaatcrisis? "Op veel vlakken kunnen we met techniek ver komen."
Hulp vóórdat de ramp heeft plaatsgevonden21 juli 2022Hulp vóórdat de ramp heeft plaatsgevondenOnderzoekers werken aan slimme systemen die tijdig waarschuwen voor droogte, overstromingen en hittegolven, zodat mensen zich kunnen voorbereiden en levens gespaard blijven.
Hoe kun je duurzaam reisgedrag stimuleren?11 maart 2022NEMO Kennislink onderzoekt met partners reisgedrag in het ArenA-gebiedHoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project 'Wat mensen beweegt' gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Hoe kunnen we minder Russisch gas gebruiken?11 maart 2022Hoe kunnen we minder Russisch gas gebruiken?Europa wil af van het Russische gas. Maar op korte termijn overschakelen naar een volledig andere energiebron lijkt niet mogelijk. Wat zijn de opties?