Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Jonge vluchtelingen zijn enorm goed in taal, maar hebben toch moeite met integreren met Nederlanders. Antropoloog Moos Pozzo onderzocht hoe dit komt.
De bevinding van sociologe Sanne Smith dat Nederlandse scholieren ‘vooral mengen met leerlingen uit dezelfde etnische groep als zijzelf’ deed vorige maand nogal wat stof opwaaien. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk? En in hoeverre zijn er wel etnische vriendschappen op school? Kennislink sprak ...
In Amsterdam is het al de werkelijkheid dat geen enkele bevolkingsgroep een meerderheid vormt. Dan rijst de vraag wie zich nog moet aanpassen aan wie en hoe dan. Hoogleraar diversiteit en onderwijs Maurice Crul schetste 22 maart 2013 in zijn oratie aan de VU een beeld van de superdiverse stad....
De Eurocrisis blijft maar aanhouden. “Geen wonder”, zegt econoom Steven Brakman, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Er zijn nog altijd teveel economische verschillen tussen landen. In plaats van minder, moet er juist meer economische integratie plaatsvinden...
Immigranten die legaal en al langer in Nederland verblijven en die Nederlander willen worden, moeten een taal- en integratietoets halen. Deze toets zou de integratie moeten bevorderen, maar zorgt eerder voor uitsluiting van grote groepen migranten.
De tegenstellingen tussen moslims en andere Nederlanders zijn de afgelopen jaren dusdanig uitvergroot dat Nederland wel tot op het bot verdeeld leek. Dat had echt anders gekund, stelt onderzoekspsycholoog Hans Crebas: de Nederlandse regering had veel duidelijker moeten communiceren.
Expats, werknemers die speciaal voor hun baan naar een ander land verhuizen, worden vaak als een apart type buitenlander gezien. Maar net als ‘klassieke’ migranten vinden ook zij het vaak moeilijk zich echt thuis te voelen in Nederland.
Veel burgers zijn boos en ontevreden. Over de buurt, over de politiek, maar vooral over de ‘buitenlanders’. Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar de oorsprong van deze ‘witte woede’. De buurtbewoners voelen zich vooral miskend.
Turkse en Marokkaanse migranten hebben minder contact met autochtone Nederlanders dan Surinaamse en Antilliaanse migranten. In de Nederlandse samenleving blijkt huidskleur er minder toe te doen dan cultuur en religie.
Tilburgse onderzoekers nemen over de afgelopen tien jaar géén afnemende steun voor de multiculturele samenleving waar. Er is sprake van heel stabiele attitudes, aldus psycholoog Fons van de Vijver, die daarmee een contra-intuïtieve boodschap heeft.
De ideeën van islamitische allochtonen over homoseksualiteit en seks voor het huwelijk worden vaak gezien als meetgraad voor integratie. Moslimmigranten trekken zich hier veel van aan. Soms houden ze vast aan tradities. Maar soms gaan ze binnen hun gemeenschap de dialoog aan, al wordt dat nauw...
Terwijl de media vooral aandacht lijken te hebben voor incidenten, gaat de emancipatie van allochtone studenten gestaag voort. In één generatie hebben zij bereikt wat autochtonen minstens twee generaties kostte. Via eigen studentenverenigingen rammelen ze aan de poorten van de macht.
Niet-westerse allochtonen die in een zwarte wijk wonen, hebben minder contact met autochtone Nederlanders én met andere etnische groepen. Zwarte wijken zijn dus een belemmering voor de integratie van allochtonen. Toch moeten we het belang van de kleur van de wijk niet overschatten.
Angst voor allochtonen blijkt een belangrijke drijfveer om op de PVV te stemmen. Dat is misschien niet zo heel verrassend. Maar nu wel aangetoond.
Hoe beleven moslims hun geloof in Nederland? Die vraag zou bij onderzoek naar de islam centraal moeten staan, in plaats van integratie en radicalisering. Onderzoek naar de veranderende geloofsbeleving is niet alleen wetenschappelijk relevant, maar ook onontbeerlijk in het huidige politieke kli...
Is de integratie nu geslaagd of mislukt? Dat is onmogelijk om te zeggen. Er is vooruitgang, bijvoorbeeld in de daling van het aantal importbruiden en -bruidegommen, maar er is ook hardnekkige achterstand.
Allochtonen doen het niet goed in het Belgische onderwijs. Dat is de conclusie van verschillende recente onderzoeken. Sociologen luiden dan ook de alarmbel voor allochtone kinderen in het onderwijs.
Allochtonen doen het niet goed in het Belgische onderwijs. Verschillende recente onderzoeken kwamen onafhankelijk van elkaar tot die vaststelling. Op Facebook ontspon zich een discussie tussen de betrokken onderzoekers. Sociologie Magazine bracht hen ‘in het echt’ samen. Een gesprek over oorza...
Studerende allochtonen identificeren zich meer met Nederland dan lager opgeleide allochtonen. Toch zijn Turkse en Marokkaanse hogeropgeleiden niet positiever over Nederlanders.
Het multi-culti gehalte van onze vrienden- en kennissenkring valt tegen. Meestal drinken we koffie met iemand uit de eigen etnische groep. Uit nieuw onderzoek blijkt dat allochtonen in de loop van de jaren wel degelijk meer autochtone vrienden krijgen. Een betere taalbeheersing en opleiding he...
‘De’ Nederlandse identiteit bestaat wel degelijk, zo blijkt uit onderzoek van Jan Pieter van Oudenhoven. ‘We’ praten over seks, hebben lak aan gezag en zijn ongastvrij. Lastig om je daaraan aan te passen, als migrant.
Mensen die tegen de hoofddoek zijn, wijzen daarbij vaak op de vrouwonvriendelijke, onderdrukkende kanten van de hoofddoek. Uit nieuw onderzoek blijkt dat emancipatie en gelijke rechten in werkelijkheid niet zo heel hoog op het prioriteitenlijstje van tegenstanders staan.
Conflictdenken is populair. Een beetje polarisatie zou goed voor de samenleving zijn. Prof. Carsten de Dreu is het hier niet mee eens. “Polarisatie is slecht en conflicten zijn meer slecht dan goed.”
Overgewicht in Nederland komt vaker voor bij niet-westerse allochtonen dan bij autochtonen. De mate van integratie heeft invloed op het gewicht.
Allochtonen moeten integreren in de samenleving, zo stelt de politiek en de man op straat. Socioloog Willem Schinkel bekritiseert dit onproblematisch gebruik van begrippen als ‘samenleving’ en ‘integratie’. In plaats van gebrekkige integratie en cultuurverschil ziet hij een zoekend Nederland d...
Prof.dr.mr. Maurits Berger bestudeert hoe moslims in westerse samenlevingen hun leven vorm geven. Maar onvermijdelijk bestudeert hij daarmee ook de westerse samenleving zelf. Waarom heeft de islam zo’n katalysatorfunctie in het maatschappelijke discours? 4 november houdt Berger zijn oratie.
Sinds vorige week heeft Nederland zijn eerste Poldermoskee, speciaal voor een generatie die zich moslim én Nederlands voelt. De kranten stonden er vol van. De Poldermoskee is het symbool aan het worden van een succesvolle integratie. Islamologe Welmoet Boender waarschuwt voor te hoge verwachti...
Deze woensdag is de dag van de toekomstige generatie sociale wetenschappers. Dan worden namelijk de jonge auteurs van Nederlands beste profielwerkstukken in de maatschappijleer en maatschappijwetenschappen beloond. De winnaars mogen de samenleving op grote hoogte bekijken. Samen met Marja van ...
Als sinds de Romeinse tijd is de wereld aan het globaliseren. De huidige globalisering is echter heel anders dan in eerdere periodes in de geschiedenis. De OECD spreekt in haar laatste World Economic Outlook van een ‘Globalisation shock’.