Een duurzame kledingkast begint bij één vezel19 februari 2021Een duurzame kledingkast begint bij één vezelDuurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Waterstof als energiedrager1 april 1992Een zonnig perspectiefEen onderzoek naar het mogelijk benutten van waterstof als energiebron, de fysische eigenschappen van waterstof en de elektrolyse van water.
Vrouwen aan de macht9 december 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisVrouwen zijn wereldwijd de baas. Op tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, lijkt dat een oplossing te zijn voor het klimaatprobleem.
Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofd13 mei 2022Compenseren van CO₂ werkt niet zoals beloofdHoe mooi zou het zijn: je betaalt een paar euro extra bij je vliegticket, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over de klimaatverandering die jouw vlucht veroorzaakt. Helaas is het niet zo simp...
'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'16 mei 2022'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
Stilvallen economie niet vanzelfsprekend gunstig voor klimaat24 maart 2020Stilvallen economie niet vanzelfsprekend gunstig voor klimaatDe nasleep van de economische crisis ten gevolge van corona zou weleens een flinke opdoffer voor het klimaatbeleid kunnen betekenen.
Vleesloze dagen als het nieuwe normaal10 maart 2020Vleesloze dagen als het nieuwe normaalVeel mensen willen vanwege het milieu minderen met vlees en zuivel, maar doen het in de praktijk niet. Laat jij je biefstuk en bitterballen staan? Wat houdt je tegen?
Vijf vragen over stikstof25 oktober 2019Vijf vragen over stikstofDeze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: 'Niet alles kan overal'. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
‘Stikstof is een internationaal probleem’25 oktober 2019Interview met bodemonderzoeker Hans Kros over de stikstofcrisisSinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuiling7 januari 2015Onmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuilingHoe is het nu eigenlijk met het probleem van de zure regen? Opgelost dankzij katalysatoren!
Voor schone lucht moet je naar de kust22 december 2014RIVM maakt eerste roetkaart van NederlandDe eerste digitale roetkaart van Nederland staat sinds vorige week online. Op deze kaart worden de roetconcentraties in heel Nederland in beeld gebracht en zijn ze zelfs op postcode op te zoeken. H...
Een radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!1 augustus 2014Een radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!Willen we onze aarde leefbaar houden voor onze nakomelingen, dan moeten we al onze materialen en chemicaliën op een efficiëntere manier produceren. Dat kan alleen met nieuwe katalysatoren. Chemicus...
De goede bedoelingen van biologisch voedsel23 maart 2011De goede bedoelingen van biologisch voedselHet begon niet als wetenschap, maar als een idee: wat nu als we voedsel zonder kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen gingen verbouwen? Dat is vast beter voor milieu en gezondheid. Die belofte bl...
Verstedelijking en duurzaamheid in de 21e eeuw16 juni 2016Verstedelijking en duurzaamheid in de 21e eeuwVerstedelijking is in ontwikkelingslanden vaak een synoniem voor ‘problemen’ en ‘armoede’. Toch bieden juist steden vaak kansen voor een meer duurzame ontwikkeling.
De aardopwarming: van woorden naar daden20 juli 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie onderno...
Studiekeuze: zo ouder, zo kind29 maart 2023Studiekeuze: zo ouder, zo kindIn maart en april kiezen eindexamenleerlingen hun vervolgstudie. Relatief vaak kiezen zij voor dezelfde studierichting als hun ouders. Ouders beïnvloeden de studiekeuze van hun kind op meerdere man...
Klaar met onethisch kobalt3 maart 2023Klaar met onethisch kobaltDe winning van kobalt voor lithiumaccu's, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders geb...
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.