Voedzamere groenten door bodembacteriën18 november 2020Voedzamere groenten door bodembacteriënDezelfde spruitjes op je bord, maar dan nog veel gezonder. Dit proberen onderzoekers van Universiteit Utrecht te bereiken door bacteriën in te zetten.
De toekomst van onze groentes1 mei 2015De toekomst van onze groentesDeze week heeft het Europees Octrooibureau (EOB) besloten het patentrecht op groente en fruit terug te trekken. Toen het EOB dit twee jaar geleden toestond, leidde dat tot hevige discussie.
Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?18 juni 2021Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Puzzelen met landbouwgrond23 november 2020Puzzelen met landbouwgrondNiet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te m...
De boerderij komt naar de stad12 oktober 2020De boerderij komt naar de stadDaken, winkels en flatgebouwen; niet de eerste plekken waar je aan denkt als plek voor een boerderij. Toch wordt op steeds meer locaties waar je het niet verwacht aan landbouw gedaan. De boerderij kom...
Rekenen aan popcornbuien in Afrika17 januari 2020Rekenen aan popcornbuien in AfrikaWetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.
Winterse boekentips van onze redactie20 december 2019Winterse boekentips van onze redactieDecember is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? Onze redactie tipt haar favorieten voor onder de boo...
Sommige insecticiden lijken hommels juist goed te doen29 november 2019Sommige insecticiden lijken hommels juist goed te doenInsectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Faces of ScienceWij zijn ons afval18 mei 2020Wij zijn ons afvalTroep, afval, vuilnis, prullen, puin: we willen er allemaal graag van af. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?
Faces of ScienceHoe het coronavirus ons Googlegedrag beïnvloedt7 april 2020Hoe het coronavirus ons Googlegedrag beïnvloedtAls onderzoeker met een grote liefde voor data bekeek ik de afgelopen weken hoe wij door de coronacrisis anders zoeken op internet.
Groenten en vis, vers uit de stad5 november 2015Commerciële stadsboerderij opent binnenkort zijn deuren in Den HaagGroene daken om fijnstof mee weg te vangen? In Den Haag hebben ze nog veel ambitieuzere plannen. Daar is op het dak van een bedrijfspand een complete stadsboerderij verrezen! NEMO Kennislinkredacteur ...
Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folie8 mei 2020Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folieAardbeien, champignons en peren die langer houdbaar zijn dankzij verbeterd plastic? Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe folie voor groente en fruit.
'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'10 december 2018'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Alles over de datum23 juni 2022Lokale voedselinitiatieven voor een duurzamere wereldNEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Als vegetariër tussen de vleeseters7 juni 2022Als vegetariër tussen de vleesetersUit eten. Op alle borden liggen goudgele varkenslappen. Behalve bij redacteur Mariska van Sprundel. Zij is vegetariër. Het valt op en er niet over praten voelt vreemd. Maar hoe pak je zo'n gesprek aan...
‘Het vuur was immens en bleef maar groeien en groeien’16 mei 2022‘Het vuur was immens en bleef maar groeien en groeien’De enorme bosbranden in Zuidoost-Australië kwamen tot vlak aan de voordeur van Paul Bott, die in New South Wales woont. Hij bestrijdt ze als vrijwillige brandweerman – maar ook door zo duurzaam mog...