Faces of ScienceGraven in het depot19 november 2018Materiaalstudie in het museum van AdıyamanHonderden houten kisten vol met scherven, munten, en glaswerk liggen klaar in het depot van Adıyaman om geanalyseerd te worden. Ze werden in 1990 gered voor de aanstaande overstroming van de Eufraat.
Graven in oeroude rivieroevers23 december 2016Graven in oeroude rivieroeversVoor haar onderzoek naar de oude rivierloop van de Overijsselse Vecht ontving Cindy Quik vorige maand de Hissink-prijs. Ze kreeg een geldbedrag en een oorkonde voor haar degelijk uitgevoerde masterthe...
Faces of ScienceSpitten naar schatten en scherven met archeologie20 mei 2022De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekteAls vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stri...
Faces of ScienceDe ideale combinatie van veldwerk en laboratoriumonderzoek12 april 2018Waarom ik koos voor biologieOp de middelbare school was ik vooral bezig met tof zijn en pas op het laatste moment ook met een studie kiezen. Biologie was het leukste dat ik kon bedenken en dat heeft nu, met uitzicht op de baa...
Faces of ScienceSchatgraven5 augustus 2014Op zoek naar patronen in de twitterrivier“Twitter waait wel weer over.” In 2008 was ik er als masterstudent computercommunicatie stellig van overtuigd dat we met een kortstondige trend te maken hadden. Steeds je bezigheden onderb...
Schorpioenengif1 november 2003SchorpioenengifSchorpioenen bestaan al minstens 400 miljoen jaar. Ze zijn in de loop der tijden nauwelijks veranderd. Hun bouwplan is goed; ze zijn bijzonder goed aangepast aan hun omgeving. Bovendien beschikken ...
Veluwe was in de prehistorie dichtbevolkt2 augustus 2019Veluwe was in de prehistorie dichtbevolktEr zijn honderden nieuwe grafheuvels op de Veluwe ontdekt. Dit maakt de Veluwe een van de drukste gebieden van Europa in de prehistorie.
De zwaarste aardbeving van Nederland19 juli 2019Sporen van een aardbeving met magnitude 6,8In het Brabantse Bakel zijn sporen ontdekt van de zwaarste tot nu toe bekende aardbeving die Nederland ooit getroffen heeft, zo'n veertienduizend jaar geleden.
Muziek aan tijdens het studeren: slim of juist niet?9 mei 2019Muziek aan tijdens het studeren: slim of juist niet?De eindexamens zijn weer begonnen. Boeken open, koptelefoon op, lekker muziekje aan en blokken maar! Maar helpen die deuntjes wel bij het studeren?
Een metro bouwen is een standaardklus, maar niet in Amsterdam19 juli 2018Noord/Zuidlijn open na vijftien jaar aanlegBouwputten zijn getransformeerd tot glimmende stations. Onder het centrum van Amsterdam zoeven de metrotreinen van de nieuwe Noord/Zuidlijn ondanks tegenslagen en zware kostenoverschrijdingen. Archeologie zonder te graven24 april 2025Archeologie zonder te gravenIn hun nieuwe tentoonstelling laat het Rijksmuseum van Oudheden zien welke technieken de archeoloog van nu gebruikt. NEMO Kennislink ging op pad met een archeoloog zonder schep.Graven naar je weggezakte moedertaal19 november 2021Graven naar je weggezakte moedertaalWie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan. Hakkend en gravend de toekomst in15 juni 2020Recensie ‘Onze bouwstenen’ van Anja RøyneOns dagelijks leven is onmogelijk zonder ijzer, koper en fosfor. De Noorse natuurkundige Anja Røyne laat je zien waar we deze bouwstenen vandaan halen en wat onze keuzes betekenen voor de voorraad ...Olifantenpaadjes voor ons brein14 april 2023Marcus du Sautoy beschrijft belangrijke shortcuts uit de wiskundeAl duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.Walvisvaarders in de ontdooiende permafrost2 september 2022Klimaatverandering stelt archeologen voor duivelse dilemma’sHonderden Nederlandse walvisvaarders vonden in de zeventiende en achttiende eeuw op Spitsbergen hun laatste rustplaats. De bevroren bodem heeft hen al die tijd beschermd, maar de eilanden warmen op...'Ik zocht lang naar een vacature die bij me paste, bleek dat die niet bestond'28 april 2022Interview met ‘klimaatboer voor het leven’ Anne van LeeuwenOp boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.Een jaar uit het leven van activiste Greta Thunberg14 oktober 2020Recensie documentaire I am GretaIn het meeslepende _I am Greta_ volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
Archeologie zonder te graven24 april 2025Archeologie zonder te gravenIn hun nieuwe tentoonstelling laat het Rijksmuseum van Oudheden zien welke technieken de archeoloog van nu gebruikt. NEMO Kennislink ging op pad met een archeoloog zonder schep.
Graven naar je weggezakte moedertaal19 november 2021Graven naar je weggezakte moedertaalWie in het buitenland gaat wonen merkt dat zijn moedertaal begint te slijten. Confronterend. Taalwetenschappers onderzoeken hoe, waarom en wanneer dat gebeurt. En hoe je het kan tegengaan.
Hakkend en gravend de toekomst in15 juni 2020Recensie ‘Onze bouwstenen’ van Anja RøyneOns dagelijks leven is onmogelijk zonder ijzer, koper en fosfor. De Noorse natuurkundige Anja Røyne laat je zien waar we deze bouwstenen vandaan halen en wat onze keuzes betekenen voor de voorraad ...
Olifantenpaadjes voor ons brein14 april 2023Marcus du Sautoy beschrijft belangrijke shortcuts uit de wiskundeAl duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Walvisvaarders in de ontdooiende permafrost2 september 2022Klimaatverandering stelt archeologen voor duivelse dilemma’sHonderden Nederlandse walvisvaarders vonden in de zeventiende en achttiende eeuw op Spitsbergen hun laatste rustplaats. De bevroren bodem heeft hen al die tijd beschermd, maar de eilanden warmen op...
'Ik zocht lang naar een vacature die bij me paste, bleek dat die niet bestond'28 april 2022Interview met ‘klimaatboer voor het leven’ Anne van LeeuwenOp boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Een jaar uit het leven van activiste Greta Thunberg14 oktober 2020Recensie documentaire I am GretaIn het meeslepende _I am Greta_ volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.