Een duurzamere toekomst met bacteriën
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toekomstige toepassingen op een rij.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Begin 2016 overleed een proefpersoon tijdens een Frans geneesmiddelenonderzoek. De oorzaak is nog niet officieel vastgesteld. Leidse chemici hebben nu aanwijzingen dat de onbedoelde remming van meerdere eiwitten in de hersenen een rol heeft gespeeld, schrijven ze in Science.
Je komt ze overal tegen, in kranten en tijdschriften en op websites: advertenties die werven voor proefpersonen. ‘Gezocht: Gezonde mannen, 18-55 jaar voor een onderzoek naar de veiligheid en werking van een nieuw middel voor de behandeling van migraine. Meld u aan op…’ gevolg...
Een pil of capsule werkt normaal gesproken maximaal een dag. Binnen die dag maakt het medicijn een reis door het spijsverteringskanaal om vervolgens uit het lichaam te verdwijnen. Patiënten met een chronische ziekte moeten daarom veel en vaak pillen slikken. Dat kan ook anders. Amerikaanse wet...
Stel: je komt bij de huisarts en krijgt te horen dat je symptomen veroorzaakt worden door een ernstige ziekte. Voor die ziekte zijn verschillende behandelingen mogelijk. Door er een aantal uit te proberen wil de huisarts uitzoeken of één van die behandelingen ook bij jou werkt. Of het blijkt d...
Bij nieuwe geneesmiddelen zijn risico’s niet uit te sluiten. Ook niet na zorgvuldig testen. Onverwachte bijwerkingen kunnen altijd opduiken. De problemen ontstaan als niet helder is of een bijwerking echt door het geneesmiddel wordt veroorzaakt. Daarom hebben we betere onderzoeksmethoden...
In hete vulkanen leven oerbacteriën die van zuur houden. Tegelijkertijd zoeken farmaceuten naar de beste manier om inslikbare medicijnen te beschermen tegen zure maagsappen. Deense onderzoekers willen vulkaanmicroben nu omtoveren tot medicijnkoerier.
Wie bepaalt of de kosten van een behandeling de baten ervan onaanvaardbaar overstijgen? Doen politici dat, een speciale commissie, de beroepsgroepen van medici, de zorgverzekeraars of bepalen de arts en zijn patiënt dat gezamenlijk in de spreekkamer? Wat is wenselijk en wat is haalbaar? De aft...
Mannen en vrouwen zitten niet hetzelfde in elkaar en reageren daarom soms verschillend op een medicijn. Het grootste deel van de geneesmiddelen die we vandaag de dag gebruiken, is echter enkel getest op mannen. Vrouwen kunnen daardoor onverwachte bijwerkingen krijgen. Hoe komt het dat vrouwen ...
In de gezondheidszorg wordt steeds meer gediscrimineerd. En dat is een goede zaak. Want een medicijn dat getest is op jonge, blanke mannen kan bij vrouwen, ouderen en mensen van andere bevolkingsgroepen onverwachte bijwerkingen geven. Kennislink dook in de wereld van het geneesmiddelenonderzoe...
De ontdekking, ontwikkeling en het gebruik van geneesmiddelen gaan terug tot de eerste dagen van de menselijke beschaving.
Sinds 2008 zijn in Nederland steeds meer problemen met de beschikbaarheid van goedkope geneesmiddelen waarvan het octrooi is afgelopen. Er zijn zelfs tijdelijke tekorten.
De biomedische kennis neemt met sprongen toe. Je zou dan ook verwachten dat de wereld wordt overspoeld met nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Dat is niet het geval. Er is zelfs sprake van een zekere stagnatie in de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Waarom zijn geneesmiddelen zo duur en worden nieuwe geneesmiddelen steeds duurder? Sommige medicijnen zijn zelfs onbetaalbaar geworden.
De combinatie van geneesmiddelen en ontwikkelingslanden is een gevoelige.
Patiënten wachten met smart op nieuwe geneesmiddelen, die niet komen. Ingrijpen in ziekteprocessen blijkt lastiger dan gedacht en de geldbronnen voor innovatieve medicijnontwikkeling drogen op.
Mensen vertrouwen bierbrouwers eerder dan de farmaceutische industrie. Ze denken dat farmabedrijven gigantische winsten maken met overbodige geneesmiddelen, terwijl noodzakelijke medicijnen niet worden ontwikkeld.
Toen in de zomer van 2012 een adviesrapport van het College voor Zorgverzekeringen over de ziekten van Pompe en Fabry uitlekte, stak in Nederland een storm van verontwaardiging op. Het college was van plan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te adviseren de medicijnen voor deze t...
Bijwerkingen – ongewenste of onbedoelde effecten van een behandeling – komen deels naar voren tijdens het onderzoek dat nodig is voor de registratie van een geneesmiddel. Deels komen ze pas aan het licht als het medicijn in de praktijk wordt gebruikt.
Geneesmiddelen hebben zowel een positieve werking als een negatief effect – de bijwerking. Commissies die medicijnen beoordelen zoeken het meest ideale evenwicht tussen die twee aspecten.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken en de naam suggereert, zijn geneesmiddelen niet alleen bedoeld om mensen of dieren te genezen. Ze kunnen ook ziekten voorkomen.
De werking van homeopathische middelen wordt vaak toegeschreven aan het ‘placebo-effect’. Een placebo is een geneesmiddel dat geen werkzame bestanddelen bevat, maar dat wel lijkt te werken, omdat de gebruiker zelf ervan overtuigd is dat het werkt.
Voor autisme bestaat officieel geen behandeling. Wel is het zo dat autisten soms antidepressiva slikken, om dwangmatig gedrag tijdens stressvolle situaties te verminderen. Maar dat helpt helemaal niet, concluderen Amerikaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek.
Geen gepriegel meer met naalden: Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontworpen om een precieze hoeveelheid DNA af te leveren in een cel, met behulp van elektriciteit en nanobuisjes. De techniek helpt gentherapie een stap vooruit.
Genen aan- of uitzetten? Zet een blauwe lamp boven je hoofd. Die werkt dan als een afstandsbediening voor je DNA. Althans bij speciale muizen in een laboratorium in Zwitserland.
Jammer. Medicijnen die bij muizen werken, blijken soms waardeloos voor mensen. Dat komt doordat de meeste labmuizen helemaal niet de genetische aanleg hebben om bij bepaalde ziektes op een mens te lijken. Kies je muizen beter uit, zeggen biologen in het blad Nature Genetics.
Medicijnen van grote farmaceutische bedrijven vertonen te vaak bijwerkingen en zijn duur. Farmaceut Pfizer vindt dat het anders kan. De medicijnen kunnen gerichter en goedkoper. Daarom zoekt het bedrijf gezonde mensen: die dragen immers de sleutel tot het geheim van ‘niet ziek zijn’...
Chemotherapie klinkt als iets onnatuurlijks; geen wonder, want het veronderstelt iets ‘chemisch’ en dat zal wel slecht zijn. Niets is minder waar, want de basisingrediënten voor het gif komen uit de roze maagdenpalm, een mooie kamerplant. En nu is ‘ie genetisch gemodificeerd.
Medicijnen maken met hulp van dierlijke cellen is handig, maar de stap om van een klein celkweekje naar volle vaten goedkope medicijnproductie te gaan is nog hopeloos ouderwets: pas aan het eind valt te bepalen of het medicijn geslaagd is. En dat kost geld en bijvoorbeeld dierproeven. Jonge we...