Mannengriep: feit of fabel?
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan zijn.
Wetenschappers gebruiken allerlei nieuwe technieken om het coronavirus te bestrijden. CRISPR-Cas lijkt een veelbelovende kandidaat om ons verder te helpen, maar we zijn er nog niet.
In haar boek en Netflix-serie Diagnose vertelt Lisa Sanders het verhaal van patiënten met mysterieuze symptomen die moeilijk te verklaren zijn. Een aanrader voor iedereen met een interesse in de geneeskunde.
Mensen met een geamputeerd been weer laten lopen met afgedankt plastic. Dankzij Britse onderzoekers is het binnenkort misschien wel mogelijk.
Te vroeg geboren baby’s zitten nu nog vaak vast aan allerlei vastgeplakte sensoren die hun gezondheid monitoren. Dat kan ook contactloos via een sensor in het matras, laat onderzoek van de TU Eindhoven zien.
NEMO Kennislink sprak met onderzoekers die vanaf vrijdag onderzoek doen op Lowlands. Waarom is zo’n muziekfestival daar nou juist zo geschikt voor?
Hartfalen vroeger en beter opsporen door te kijken hoe het bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Kortere wachtlijsten en nauwkeuriger hersenoperaties uitvoeren. Dat is het doel van Marc Janssens van de TU Eindhoven. Hij maakte een nieuw instrument waarmee chirurgen makkelijker en preciezer werken.
Het doet lachwekkend aan: Jezus die eruitziet als een piskijker. De arts als kwakzalver op kluchtige schilderijen uit de Gouden Eeuw kennen we wel, maar de dokter als Jezusfiguur is veel minder bekend. Toch was het eeuwenlang een serieus thema in de schilderkunst.
Het wordt tijd dat alternatieve geneeswijzen uit de taboesfeer komen, juist omdat zoveel mensen ze gebruiken, stelt etnoloog Peter Jan Margry. Hij laat zien dat het fenomeen veel groter is dan menigeen denkt.
Dankzij een nieuw materiaal is het mogelijk om betere heupimplantaten te maken, die langer meegaan. Wetenschappers aan de TU Delft bedachten het.
Een chirurg hechtte in Maastricht met de hulp van een robot vaten van nog geen millimeter aan elkaar. Een wereldprimeur: niet eerder vond een super-microchirurgische ingreep met robothanden plaats.
Wondjes en blaren leiden bij mensen met diabetes tot ernstige problemen en vaak zijn amputaties onvermijdelijk. Het is een groot verborgen probleem. Een slimme sok en een speciale pleister die werkt als een soort bliksem moeten uitkomst bieden. NEMO Kennislink ging op bezoek bij het VUmc en he...
Een nieuwe methode om allergieën te ontdekken, maakt bloedprikken overbodig. Philippe Gevaert van de Universiteit Gent ontdekte dat je bij het bepalen van een huisstofmijtallergie ook snot kunt gebruiken. Hij is ervan overtuigd dat zijn aanpak voor meer allergieën werkt.
De Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde gaat dit jaar naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij ontrafelde de mechanismen achter autofagie, een proces dat cellen in staat stelt om eigen onderdelen af te breken.
Het zikavirus zorgt in Zuid-Amerika de afgelopen tijd voor veel zorgen. Kinderen van besmette moeders worden geboren met te kleine hersenen, óok wel microcefalie genoemd. Onderzoekers zijn hard aan de slag te gaan om het verband tussen het virus en deze aandoening aan te tonen. Nu hebben ze in...
Deze zomer starten TNO en het Erasmus MC een klinische studie naar het gebruik van licht om kanker in een vroeger stadium op te sporen. Deze experimentele techniek kan wellicht minuscule veranderingen in het wangslijmvlies zichtbaar maken, die duiden op kanker elders in het lichaam, zoals in d...
Patiënten zien neurochirurgen vaak als goden. Maar is dat wel terecht? Hersenchirurg Henry Marsh schrijft in zijn boek Allereerst niet schaden over dit godcomplex, over successen, maar ook over fatale zelfoverschatting en de steeds erger wordende bureaucratie in ziekenhuizen.
Een nieuwe methode van de Universiteit Twente vindt stralingsvrij de poortwachterklier, waaraan te zien is of een kankerpatiënt uitzaaiingen heeft. Dat gebeurt via piepkleine magnetische nanodeeltjes en een sensor, waarmee chirurgen de poortwachterklier opsporen als een soort schatzoeker.
Dankzij nieuwe technologie kan een arts pijnloos en goedkoper vaststellen of te vroeg geboren baby’s lijden aan geelzucht. Nu is bloedprikken nog de aangewezen methode. Een nieuw apparaat kijkt prikvrij door de huid heen in een enkel bloedvat.
Prairiewoelmuizen met heimwee, jaguars met borstkanker, een epidemie van chlamydia onder koala’s: mens en dier delen dezelfde ziektes. Dierenartsen en mensendokters kunnen veel van elkaar leren.
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar naar John Gurdon en Shinya Yamanaka voor hun ontdekking dat het mogelijk is volwassen cellen te herprogrammeren naar een pluripotent stadium. Die ontdekking heeft ons denken over de specialisatie van cellen drastisch veranderd en gelei...
Ben je een bovengemiddeld goede automobilist? Ja? Heel zeker? Waarschijnlijk ben je een beetje té optimistisch. Maak kennis met het Dunning-Kruger-effect: mensen blijken zichzelf vaak te overschatten, vooral wanneer ze slecht presteren. Iedereen doet het: ook hoogopgeleide artsen, bijvoorbeeld...
Het project ‘Cultures of Collecting: The Leiden Anatomical Collections in Context’ onderzocht de culturele context waarin achttiende-eeuwse anatomische preparaten werden gemaakt en verzameld, met de preparaten zelf als uitgangspunt. De resultaten zijn verrassend: de preparaten blijken een scha...
Om allergieën en astma te voorkomen kun je beter op een boerderij dan in de stad opgroeien. Dat komt omdat de biodiversiteit daar groter is, blijkt uit onderzoek van Finse wetenschappers.
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: arts Cees Renckens over traditionele Chinese ge...
Veelbelovend: kanker smelt als sneeuw voor de zon wanneer je p53, een gen dat iedereen draagt, stevig inschakelt. Twee onderzoeksgroepen hebben nu ontdekt dat die manier lang niet zo fantastisch werkt als gedacht. Dat schrijven ze in het vooraanstaande blad ‘Nature’.
Voor een patiënt met oorontsteking kan een arts kiezen uit twee opties: een behandeling met antibiotica of gewoon uitzieken. Dokters kiezen vaak voor optie twee omdat antibiotica nadelen hebben. Maar die keus blijkt ingewikkelder dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek.
In september werden de prestigieuze Heinekenprijzen uitgereikt. Amerikaanse hoogleraar immunologie Ralph Steinman won de prijs voor Geneeskunde, voor zijn ontdekking over hoe onze afweerreacties starten. Ineens was er een verklaring voor waarom vaccinaties werken. Kennislink sprak met hem.