Werken en feesten vormt schoone geesten18 april 2017Fictief interview met de eerste vrouwelijke hoogleraar van NederlandIn februari was het 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht en daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. Naast haar wetenschappelijk...
Waarom worden mannen kaal? - 101 slimme vragen19 november 2013Waarom worden mannen kaal? - 101 slimme vragenHet eerste vragenboek van Kennislink met antwoorden uit de wetenschap.
Faces of SciencePromoveren: de marathon24 juli 2015Promoveren: de marathonPromoveren is goed te vergelijken met het lopen van een marathon. In deze blog pas ik tips uit de hardloopsport toe om aan te geven hoe je de promotie het meest effectief kunt ‘uitlopen’.
Pas op, beste paus!6 januari 2015Hervormers met goede bedoelingen sterven vaak snelPaus Franciscus wil met de bezem door de kerk: het geestelijke bestuursapparaat, de Curie, moet hervormd worden want ze lijdt volgens hem aan 'spirituele Alzheimer'. Het magere applaus dat volgde, gaf...
Van arbeidsmuseum naar Science Center3 december 2013Geschiedenis van NEMO (en het denken over vooruitgang en techniek)In 1923 opende het ‘Museum van den Arbeid’, uit eerbetoon aan de talloze naamloze arbeiders die onder zware omstandigheden alledaagse industriële producten maakten. Daaruit kwam bijna negentig jaar...
'We wilden de Verlichting zélf aan het woord laten'5 november 2013'We wilden de Verlichting zélf aan het woord laten'De Verlichting is een moeilijk te begrijpen periode. De veelkleurigheid ervan wordt duidelijk in de bundel ‘Verlichting in Nederland 1650-1850’.
De ondergang van Johan van Oldenbarnevelt9 mei 2019Recensie ‘De zaak Oldenbarnevelt. Val, proces en executie’400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Deze politieke moord krijgt aandacht met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
Een nieuw begin?12 februari 2019Over de effectiviteit van relatietherapieWanneer je als stel worstelt met problemen, biedt relatietherapie dan een oplossing? Vaak wel, gelukkig. Tegelijkertijd is het zeker geen magische pil en spelen de omstandigheden een grote rol.
Tandsteen middeleeuwse non legt onverwacht ambt bloot11 januari 2019Tandsteen middeleeuwse non legt onverwacht ambt blootIn het tandsteen van een Duitse vrouw die leefde in de elfde eeuw is het kostbare pigment ultramarijn teruggevonden. Hoe kwam dat daar terecht?
‘Wij hebben een hersengebied dat reageert als je denkt aan wat een ander denkt’ ’27 juli 2018Interview met cognitief neurowetenschapper Nancy KanwisherDe Amerikaanse onderzoeker Nancy Kanwisher speurt naar gespecialiseerde hersengebieden. Met hersenbeeldvorming vond haar onderzoeksgroep plekjes in het brein die specifiek reageren op gezichten, pl...
Descartes bedacht niet het onderscheid tussen lichaam en geest6 juli 2023Deel 3 in serie Hardnekkige mythesVeel filosofen zetten zich af tegen Descartes, die het onderscheid tussen lichaam en geest zou hebben geïntroduceerd. Maar ze begrijpen hem verkeerd, zegt hoogleraar Han van Ruler.
EventLezing: Help, ik ben een database!18 november 2021Lezing: Help, ik ben een database!Weet een algoritme wat ik wil voordat ik dat zelf weet? Met de komst van de informatietechnologie gingen we ons brein opvatten als een computer en onze genen als ‘de code van het leven’. Nu wordt o...
'Wit, rijk, man. Dat is privilege, ook in de coronacrisis'21 april 2021'Wit, rijk, man. Dat is privilege, ook in de coronacrisis'In tijden van corona werken privileges door, ziet geesteswetenschapper Rosemarie Buikema. En daar moet je wat mee, post-corona.
'Links streeft naar gelijkheid, rechts wint'5 februari 2021Sociaal psycholoog Jonathan Haidt weet hoe dat komtWaarom lijkt het soms alsof linkse en rechtse kiezers van verschillende planeten komen? Jonathan Haidt verklaart het vanuit de werking van het brein.
'Het Outbreak Management Team heeft meer en andere expertise nodig'28 april 2020Interview met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktankNEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
Faces of ScienceHoe leest een computer Spinoza?25 juni 2019Over de methodeSpinoza lezen met een computer: waar is dat nu goed voor? Die vraag hield mij bezig in Canada, waar ik was voor het jaarlijkse Digital Humanities Summer Institute.
Faces of ScienceJohanna, Tine en Matilda21 december 2017Waarom we 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap eigenlijk in 2011 hadden moeten vierenAls de geschiedenis net iets anders gelopen was, hadden we in 2011 het Tine Tammesjaar gehad. Maar in plaats daarvan vieren we in 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap met het Westerdijkjaar in 2017....
Faces of ScienceOde aan de kleine wetenschap22 juni 2017Ode aan de kleine wetenschapWaarom is het Westen zo machtig en rijk? Waar komt het Israël-Palestina conflict vandaan? En waarom vieren we eigenlijk kerstmis? Zulke vragen zijn niet te beantwoorden zonder ‘saaie’ historici. Zo...