Hulp bij groene voornemens
Goede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Goede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
Bedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Een schuldgevoel als je een vliegreis boekt? Het is een ongemakkelijke emotie, maar ook een nuttige. Ecostress kan aanzetten tot klimaatvriendelijker gedrag. “Eco-emoties kunnen motiverend werken.”
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek ‘Nudging’ laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie?
Wat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde in de problemen brengt. En of we dat gedrag een andere kant op kunnen sturen.
Het schichtige, snel vluchtende, wilde konijn versus de goeiige lobbes die zich laat oppakken en knuffelen. Sinds hun domesticatie zo’n 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de geneti...
Wie zich sterk kan inleven in een toekomstige versie van zichzelf, zal minder geneigd zijn tot crimineel gedrag. Het ervaren van verbondenheid met je toekomstige zelf motiveert namelijk om rekening te houden met de lange termijn gevolgen van je gedrag, zo blijkt uit onderzoek dat criminoloog J...
Een parasitaire wespensoort uit Brazilië weet spectaculaire gedragsveranderingen teweeg te brengen in haar gastheer; de rups van een mot. De rups cijfert zichzelf weg om de poppen van de wesp te beschermen en sterft vlak nadat de volwassen wespjes zijn uitgekomen. De gedragsverandering is uits...
Om ons klimaat te helpen, moeten we minder vlees gaan eten. Een spontane gedragsverandering bij de consument valt echter niet te verwachten. En de overheid wil niet ingrijpen.
“Het LUMC is sterk in biomedisch onderzoek en levert zo een belangrijke bijdrage aan de toekomstige behandeling van patiënten. Maar zodra je die kennis wilt toepassen, speelt ook het gedrag van de patiënt een rol. Als je precies weet wat iemand moet doen om gezond te worden of te blijven...