Haha, een zwemmende ijsbeer!1 november 2022Met humor de klimaatcrisis te lijfHoe spoor je mensen aan tot klimaatbewuste keuzes? Niet met alarmerende berichten over een onleefbare planeet. Humor lijkt een betere tactiek om het klimaatprobleem aan te kaarten.
Hoe kun je duurzaam reisgedrag stimuleren?11 maart 2022NEMO Kennislink onderzoekt met partners reisgedrag in het ArenA-gebiedHoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project 'Wat mensen beweegt' gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Proosten met plastic20 juni 2024Plek voor plastic: hergebruikbekersPlastic wegwerpbekers mogen niet meer op veel plaatsen, zoals op festivals en in voetbalstadions. Het idee van hergebruikbekers is mooi, maar qua uitvoering is er nog werk aan de winkel.
De waterspagaat20 september 2024Weg van water: gedragsveranderingWe willen wel minder drinkwater gebruiken, maar we doen het niet. Kennis blijkt nauwelijks invloed te hebben op ons gedrag. Hoe zorgen we er dan toch voor dat we water gaan besparen?
De meeste mensen willen deugen25 november 2024De meeste mensen willen deugenBij duurzaam gedrag hebben mensen de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen die minder duurzaam leven dan zij. “Dan heb je het idee dat je beter bezig bent dan de rest en voel je je goed.”<...
Met designerdrugs sleutelen aan hersenactiviteit23 december 2016Neurobioloog van de Universiteit Utrecht sleutelt aan hersenactiviteit met designerdrugsEen recente techniek, waarbij specifieke cellen in het brein door designerdrugs extra actief worden, helpt onderzoek naar psychiatrische ziekten. Dat laat neurobioloog Linde Boekhoudt zien aan de h...
Goede voornemens wel degelijk effectief7 januari 2013Goede voornemens wel degelijk effectiefOok goede voornemens voor 2013 gemaakt? Onderteken ze of vertel je vrienden en familie er uitgebreid over. Hoe meer je je verplicht voelt of ermee geconfronteerd kunt worden, hoe groter de kans dat...
Epilepsie30 april 1994EpilepsieEpilepsie of vallende ziekte kan verschillende ziektebeelden veroorzaken. Sommigen zijn goed te behandelen met medicijnen, andere niet. Naast medicijnen vormt nu ook de chirurgische ingreep een mog...
Hoe jij betere keuzes maakt dankzij kleine zetjes in de juiste richting2 oktober 2019Boekrecensie ‘Nudging’We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek 'Nudging' laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
Dementie vroeger in het vizier12 november 2018Dementie vroeger in het vizierJaren voordat mensen met een erfelijke vorm van frontotemporale dementie klachten krijgen, beginnen hun hersenen en cognitieve vaardigheden al te veranderen.
'Ons brein weet niet wanneer het moet stoppen'29 juli 2016Neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt de neurobiologie van duurzaam gedragWat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde...
Waarom is stoppen met slechte gewoontes zo moeilijk?15 december 20235 vragen over het afleren van ongezond gedragDe sigaret wegleggen of minder snacken, veel mensen willen het, maar vaak lukt het niet. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met slechte gewoontes? Psycholoog Pam ten Broeke geeft antwoord. Jouw plastic flesje is een wereldprobleem3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: plastic flesPlastic Fles was ooit een wonderkind, maar negatieve publicaties en sentiment zorgden voor een slecht imago. “Mensen lijken vergeten wat ik allemaal voor ze heb gedaan.”
Jouw plastic flesje is een wereldprobleem3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: plastic flesPlastic Fles was ooit een wonderkind, maar negatieve publicaties en sentiment zorgden voor een slecht imago. “Mensen lijken vergeten wat ik allemaal voor ze heb gedaan.”