De maan als fruitvliegje30 juni 2013De maan als fruitvliegjeWat het fruitvliegje is voor een bioloog, is de maan voor een aard- of planeetwetenschapper, betoogde de nieuwe hoogleraar planeetwetenschappen Wim van Westrenen tijdens zijn oratie aan de VU Amste...
Drone is net zo wendbaar als een fruitvlieg13 september 2018Drone is net zo wendbaar als een fruitvliegEen nieuwe drone voert net zulke rappe manoeuvres uit als een fruitvlieg. Dat is handig voor toekomstige reddingsmissies. Bovendien leert deze robot biologen hoe een fruitvlieg vliegt.
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenland24 juni 2022Onze grote klimaatvoetafdruk in het buitenlandDe verwarming een tikje lager, de auto laten staan; veel Nederlanders doen hun best. Maar in andere landen is ook veel uitstoot. En daar zijn we als Nederlanders ook deels verantwoordelijk voor. Hoe z...
Alles over de datum23 juni 2022Lokale voedselinitiatieven voor een duurzamere wereldNEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
‘Het vuur was immens en bleef maar groeien en groeien’16 mei 2022‘Het vuur was immens en bleef maar groeien en groeien’De enorme bosbranden in Zuidoost-Australië kwamen tot vlak aan de voordeur van Paul Bott, die in New South Wales woont. Hij bestrijdt ze als vrijwillige brandweerman – maar ook door zo duurzaam mog...
'De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel'11 april 2022'De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel'Klimaatvriendelijker leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: online bestellen....
Waarom mensen kunnen rekenen en dieren niet1 september 2021Waarom mensen kunnen rekenen en dieren nietDieren kunnen aantallen onderscheiden - net als mensen - maar rekenen kunnen ze niet. Waarom wij wel en zij niet?
Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?18 juni 2021Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Voedzamere groenten door bodembacteriën18 november 2020Voedzamere groenten door bodembacteriënDezelfde spruitjes op je bord, maar dan nog veel gezonder. Dit proberen onderzoekers van Universiteit Utrecht te bereiken door bacteriën in te zetten.
De telefoon test het fruit voor de teler16 september 2016Wetenschappers ontwikkelen smartphone-spectrometerEen appel verraadt zijn rijpheid onder andere door chemische stoffen die op de schil aanwezig zijn. De techniek om een van die stoffen te detecteren is voor het eerst teruggebracht tot een goedkoop en...
Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folie8 mei 2020Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folieAardbeien, champignons en peren die langer houdbaar zijn dankzij verbeterd plastic? Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe folie voor groente en fruit.
Faces of ScienceWat mango’s en malaria met elkaar gemeen hebben16 mei 2023Wat mango’s en malaria met elkaar gemeen hebbenMalaria is een levensbedreigende ziekte, mango’s oranjekleurig fruit. Wat hebben deze twee totaal verschillende dingen met elkaar gemeen?
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
PodcastWat als heel Nederland vegan eet?6 juli 2023Seizoen 1 - Afl. 4 met Mariska van SprundelGeen hamburger meer, geen speklapje, geen kaas en geen yoghurt. Wat nu als alle Nederlanders alleen nog plantaardig zouden eten? Dat bespreken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Het bijzondere brein van de bij22 februari 2023Recensie van ‘Het bewustzijn van de bij’ – Lars ChittkaHet gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewust...
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.