'Erkenning van onze taal betekent voor ons volledig burgerschap'27 september 2018Waarom laat officiële erkenning van de Nederlandse Gebarentaal zo lang op zich wachten?13 oktober stemde de Eerste Kamer unaniem voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee eindigt een jarenlange strijd. Waarom is deze officiële erkenning zo belangrijk?
Faces of ScienceHoe je de landelijke politiek beïnvloedt met je provinciale stem21 februari 2023Hoe je de landelijke politiek beïnvloedt met je provinciale stemWe mogen weer naar de stembus voor de Provinciale Staten. Maar in de media gaat het niet alleen over provinciaal beleid; hoe zit dat?
Voorbij Zoom: vergaderen met hologrammen16 juli 2021Pablo Cesar onderzoekt de toekomst van online communicatieVergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Vergeet de betekenisloze achtergrond in Zoom15 juli 2021Vergeet de betekenisloze achtergrond in ZoomSnel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Stuur onze leraren niet naar commerciële coronalabs15 september 2020Stuur onze leraren niet naar commerciële coronalabsDe herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Corona en de blauwe dood14 augustus 2020De parallellen tussen cholera en coronaEen onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, chol...
'Een crisis biedt ook kansen'26 juni 2020Econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Student, spreek je moerstaal!17 februari 2020Student, spreek je moerstaal!Tegenwoordig is driekwart van de masteropleidingen in het Engels. Maar wat betekent de verengelsing van ons onderwijs voor de maatschappij?
Faces of ScienceHoe voer je oppositie in Nederland?7 juli 2022Hoe voer je oppositie in Nederland?Hoe voer je effectief oppositie bij het aantreden van een nieuwe regering? Je kunt er met gestrekt been in om ontevreden kiezers een alternatief te bieden voor het regeringsbeleid. Of kies je lieve...
Faces of ScienceWetenschap is een teamsport19 maart 2021Wetenschap is een teamsportHet beeld van de eenzame wetenschapper op een zolderkamer is inmiddels verleden tijd. Toch is het nu voor veel studenten wel de realiteit. We proberen er ook digitaal een leerzame tijd van te maken.
Vrouwen in de politiek: van ‘rode kakelkip’ tot ‘heks’9 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
En toen was er internet26 mei 2023En toen was er internetOp 17 november is het precies 35 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa een aansluiting kreeg op het open internet. Dat gebeurde bij onderzoeksinstituut CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) i...
ChatGPT geeft gekleurd stemadvies3 maart 2023ChatGPT geeft gekleurd stemadviesHoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor23 mei 2022Wetenschappers moeten wel alternatieven blijven onderzoekenHet afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam n...
In de kou zitten om energie te besparen14 april 2022In de kou zitten om energie te besparenVanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering....
In totale geruisloosheid luisteren naar de kosmos2 maart 2022Hoe de Einstein Telescope Pathfinder (niet) jaagt op zwaartekrachtgolvenIn Maastricht ontwikkelen wetenschappers technologie voor de volgende generatie zwaartekrachtgolfdetectors. Ze werken aan een gevoelige microfoon die het uiterst subtiele 'klotsen' van het universum v...
Misschien begon het leven toch in een druppeltje14 oktober 2021Honderd jaar oude coacervaat-theorie krijgt experimentele steunEr is niet veel nodig om kleine, robuuste druppeltjes te laten ontstaan die zelfstandig kunnen groeien, zo laten Nijmeegse onderzoekers zien. Misschien begon het leven dan toch in zo'n klein druppeltj...